Újabb világsztár alakulat érkezését jelentették be

Újabb világklasszis csapat indulását jelentették be pénteken a Tour de Hongrie szervezői: az augusztus 29. és szeptember 2. közötti magyar országúti kerékpáros-körversenyen rajthoz áll a világranglista nyolcadik helyén jegyzett ausztrál Mitchelton-Scott, ráadásul magyar versenyzőjével, Peák Barnabással.

Forrás: tourdehongrie.hu2020. 07. 03. 19:09
null
Fotó: Getty Images Forrás: Fotó: Mitchelton-Scott
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly júniusban vált hivatalossá, hogy kilenc év után újra lesz magyar kerékpáros a sportág legmagasabb szintjén, ekkor jelentették be, hogy a 2011-ben alapított ausztrál sztárcsapat, a Mitchelton-Scott szerződteti Peák Barnabást. A tehetséges magyar fiatal 2017-ben éppen a magyar körversenyen hívta fel magára igazán a figyelmet: az akkor tizenkilenc esztendős reménység nagy meglepetésre az összetett verseny dobogójának második fokára állhatott, ráadásul mindössze két másodperces hátránnyal a győztes kolumbiai Daniel Jaramillo mögött.

Peák Barnabás 2018-ban a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) tehetséggondozó csapatában szerepelt, megnyerte a magyar bajnokságot országúton és az egyéni időfutamban is. 2019-ben – immár a holland SEG Racing Academy színeiben – szakaszt nyert a normandiai körversenyen, majd második lett a „Baby Giro” utolsó előtti szakaszán, ezt követte a fent említett bejelentés.

A Mitchelton-Scott sportigazgatója, Matt White elismerően nyilatkozott a fiatal magyar kerékpárosban rejlő lehetőségekről, hangsúlyozva, bátran építenek Peák Barnabás sokoldalúságára. Az ausztrál klub a Tour de Hongrie szervezőinek már jelezte: a magyar versenyzővel soraiban érkezik majd a 2020-as magyar körversenyre.

A Tour de Hongrie szervezői kiemelik, hogy a legmagasabb besorolású, World Tour-csapatok között levő Mitchelton-Scott versenyzői tavaly harmincöt győzelmet szereztek, ebből tizenhármat World Tour-versenyen. A klub elvitte a Tirreno-Adriatico csapat időfutamát, a brit Simon Yates – időfutamban – szakaszt nyert a Párizs–Nizzán, testvére, Adam Yates pedig etapsikert jegyzett a katalán körversenyen és a baszk körön is. A kolumbiai Esteban Chaves hegyi befutót nyert a Giro d’Italián, a Tour de France-on pedig négy nap is a Mitchelton-Scottról szólt: szakaszt nyert Simon Yates kétszer, a dél-afrikai Daryl Impey és az olasz Matteo Trentin egyszer-egyszer.

Fotó: Mitchelton-Scott

A már említett Yates fivéreket minden kerékpárrajongó ismeri, Simon 2018-ban megnyerte a Vuelta a Espanát, emellett hét etapsikert jegyez a három nagy körversenyről, Adam 2016-ban a Tour de France-on volt az összetettben negyedik, harminc profi győzelmet jegyez a svájci Michael Albasini, Daryl Impey huszonhatnál, a szlovén Luka Mezgec pedig tizenkilencnél tart, öt hegyi szakaszt nyert a Girón és a Vueltán Esteban Chaves, aki 2016-ban az olasz körversenyen második, a spanyol körön pedig harmadik lett az összetettben. A spanyol Mikel Nieve igazi Giro-menő, ezt jelzi három szakaszgyőzelme és 2016-os hegyi trikója, ő már hatszor volt top 10-es versenyző az olasz, illetve a spanyol körversenyen. Ők a Mitchelton-Scott húzónevei, s ha csak egy eljön közülük az idei Tour de Hongrie-ra, már rengeteget nyernek vele a sportág hazai rajongói.

Korábban nyolc csapat jelentette be indulását a Tour de Hongrie-n, a legmagasabb besorolású, World Tour-csapatok közül a holland Jumbo-Visma és az amerikai Trek-Segafredo szereplése, illetve a WT alatti, azaz prokontinentális olasz Androni Giocattoli-Sidermec és a belga Alpecin-Fenix részvétele is garantált.

A 41. Tour de Hongrie-ra 2020. augusztus 29. és szeptember 2. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 120 versenyzője áll majd rajthoz.

A Tour de Hongrie programja:

1. szakasz, augusztus 29., szombat: Esztergom–Esztergom, 118 km

2. szakasz, augusztus 30., vasárnap: Debrecen–Hajdúszoboszló, 158 km

3. szakasz, augusztus 31., hétfő: Karcag–Nyíregyháza, 182 km

4. szakasz, szeptember 1., kedd: Sárospatak–Kazincbarcika, 171 km

5. szakasz, szeptember 2., szerda: Miskolc–Gyöngyös–Kékestető, 188 km

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.