Lewis Hamiltont a Belga Nagydíjon sem tudták megszorítani

A hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője rajt-cél győzelmet aratott a vasárnapi Formula–1-es Belga Nagydíjon, ezzel tovább növelte az előnyét az összetett pontversenyben.

Magyar Nemzet
2020. 08. 30. 17:05
HAMILTON, Lewis
Spa, 2020. augusztus 30. Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Belga Nagydíján a spa-francorchampsi pályán 2020. augusztus 30-án. MTI/AP pool/Francisco Seco Fotó: Francisco Seco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még szombaton a Formula–1-es Belga Nagydíj időmérőjén fel sem kaptuk arra a fejünket, hogy (Mercedes) idei ötödik, karrierje 93. pole pozícióját új pályacsúccsal szerezte meg, és tulajdonképpen a Ferrari sem szolgált nagy meglepetéssel. Az idén enyhén szólva is halovány marenellóiak közül a harmadik szabadedzésen Charles Leclerc 17., Sebastian Vettel pedig a legutolsó, azaz 20. lett, így az időmérőn még előre is léptek; a monacói a 13., a német a 14. rajtpozíciót szerezte meg. Azt azért jegyezzük meg, legutóbb a 2014-es Brit Nagydíjon esett meg, hogy az időmérőn egyik Ferrari sem került be az első tízbe, de Fernando Alonsót és Kimi Räikkönent akkor az eső tréfálta meg. A négyszeres világbajnok Vettel az F1-es debütálása évében, 2007-ben szorult ennyire hátra a rajtrácson, mint most, Spában pedig amúgy tavaly Leclerc nyerte az időmérőt és a futamot is.

Vasárnap a 44 körös versenyen Hamilton mellől csapattársa, Valtteri Bottas indulhatott, utánuk (Red Bull) és Daniel Ricciardo (Renault) következett, s utóbbi számára akadt egy különleges motivációs tényező. Még tavaly megállapodott csapatfőnökével, Cyril Abiteboullal, hogy ha idén valamelyik futamon dobogóra juttatja az istállót, akkor a főnöknek fel kell varratnia magára az első tetoválását. Hogy hova, azt ő választhatja meg, a motívumot viszont a pilóta, s az amúgy is vicces figura Ricciardo már korábban megjegyezte az arcán kaján vigyorral, hogy vannak ötletei... S már a Brit Nagydíjon is közel állt ennek megvalósításához, ott úgy lett negyedik, hogy alig több mint egy másodperccel maradt le a dobogóról.

Most Spában a 11. körben Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) és George Russell (Williams) balesete – előbbi hibájából – már nem volt ilyen mókás, de mindketten ép bőrrel kászálódtak ki az autójukból. Ők kiszálltak a versenyből, a biztonsági autó pedig bejött. A mezőny nagy része a bokszba hajtott friss gumikért, Pierre Gasly (Alpha Tauri) és Sergio Pérez (Racing Point) azonban nem így tett, így előrejöttek a negyedik és az ötödik helyekre. Ricciardo tehát visszacsúszott a hatodikra, a 17. körben azonban visszavette a negyedik pozicióját. Az nyilvánvaló volt, hogy Hamilton, Bottas és Verstappen más szinten van, a pódiumra más csak akkor tud felkapaszkodni, ha a trióból valaki kiesik a versenyből. A vezető hármas tagjai között semmi akciót, még támadási kísérletet sem láthattunk, az unalmas körözgetés bizonyosan nem szerzett híveket a Formula–1-nek... A Ferrari a futamon is szenvedett, Vettel a 13., Leclerc a 14. helyen végzett; lássuk be, ez sem jó az F1-nek.

A hatszoros világbajnok Hamilton elkönyvelhette pályafutása 89. futamgyőzelmét, már csak kettő hiányzik neki ahhoz, hogy beállítsa a hétszeres vb-győztes 91 futamgyőzelmet számláló rekordját. Hamilton mögött Bottas, Verstappen, Ricciardo, Esteban Ocon (Renault), Alexander Albon (Red Bull), Lando Norris (McLaren), Gasly (Alpha Tauri), Lance Stroll (Racing Point) és Pérez volt a pontszerzők sorrendje.

A vb állása, pilóták: 1. Hamilton 157 pont, 2. Verstappen 110, 3. Bottas 107, 4. Albon 48, 5. Leclerc 45, 6. Norris 45, 7. Stroll 42, 8. Ricciardo 33, 9. Pérez 33, 10. Ocon 26. Csapatok: 1. Mercedes 264 pont, 2. Red Bull 158, 3. McLaren 68, 4. Racing Point 66, 5. Ferrari 61, 6. Renault 59. (A Racing Pointtól 15 pontot levontak.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.