Fordult a kocka

Jó úton jár a Ferencváros, hogy Közép-Európa legerősebb futballcsapatává váljon.

2020. 09. 17. 8:37
null
Budapest, 2020. szeptember 16. A Ferencváros játékosai a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezõjének harmadik fordulójában játszott Ferencváros - Dinamo Zagreb mérkõzés elején a Groupama Arénában 2020. szeptember 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve ilyenkor – helyesebben ezen a fokon, mert akkor még csak augusztust írtunk –, amikor a Ferencváros a Dinamo Zagrebbel szemben elvérzett a Bajnokok Ligája selejtezőjében, a magyar bajnok vezetői roppant csalódottak voltak. Érthetően. Ugyan egyértelműen a Dinamo volt a favorit, de a zágrábi helytállás, az ottani 1-1 után joggal reménykedtek abban, hogy hazai pályán, a fergeteges közönség előtt kivívható a továbbjutás.

A Groupama Arénában elszenvedett 4-0-s vereség akkor többet jelentett a búcsúnál, a szertefoszlott BL-álmoknál, azt üzente, még a Dinamo is teljesen más szintet jelent, az elit pedig nyilván teljesen más kávéház, akkor, azokban a keserű percekben úgy tűnt, hiábavaló minden próbálkozás, egyszerűen lehetetlen, hogy a Fradi ismét bekerüljön a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

Kubatov Gáborék akkor váratlanul éppen a győztes féltől kaptak vigaszt. S nem amolyan sajnálkozó vállon veregetést, mint ahogy a nagypapa próbál lelket önteni elkeseredett unokájába. A két klub vezetői között már akkor is kimondottan, a sportbarátságon és -etiketten túlmutatóan jó volt a kapcsolat, ezért a horvátok biztatását illett komolyan venni.

„Miért akartok mindenáron a Bajnokok Ligájában szerepelni? Hogy aztán a csoportkörben négyesével, ötösével kapjátok a gólokat? A BL most még nem a ti szintetek. Ne bánkódjatok a kiesés miatt, az Európa-liga tökéletes sorozat a Ferencvárosnak. Jussatok fel a főtáblára, harcoljátok végig a csoportkört, s ha ott helytálltok, akkor egy év múlva megerősödve már célba vehetitek a Bajnokok Ligáját.” Valahogy így szólt a horvátok vigasza.

A Fradi bejutott az Európa-liga csoportkörébe, becsülettel végigharcolta a hat meccset, az utolsó fordulóban volt esélye a továbbjutásra, majd megvédte bajnoki címét, s megerősödve vágott neki újra a Bajnokok Ligája selejtezőjének…

Az élet úgy hozta, hogy a két csapat ugyanazon a szinten ismét összetalálkozott. Még mindig a Dinamo volt az esélyesebb, de valahogy benne volt a levegőben, hogy meglepetés van készülőben.

Amikor a gólyák készülődnek az egyetemi évekre, azért bennük van a félsz: vajon felső fokon nem találtatnak könnyűnek? A felsőbb évesek úgy biztatják őket, a felvételi nem csupán szűrő, hanem egyben teszt és bizonyíték arra, hogy aki azt sikeresen teljesíti, képes lesz megállni a helyét egy szinttel magasabban.

A Ferencváros Kubatov-korszakában a Dinamo Zagreb jelenti ezt a bizonyos felvételit. Tavaly még elbukott, idén viszont átment a vizsgán. Immár nincs miért aggódnia, ott a helye Európa legjobb harminckét csapata között, a Bajnokok Ligája főtábláján. Most már tényleg önmaga a legnagyobb ellenfele, s nem a norvég Molde, amely még az útjában áll.

S hogy szerda este Kubatov Gábor mivel vigasztalta a Dinamo vezetőit? Egy derűs napon egyszer talán ezt is megtudjuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.