Két pozitív eset cselgáncsban, huszonöten önkéntes karanténban

Kedden összeült a Magyar Judoszövetség versenysportbizottsága, hogy többek között megtárgyalja a koronavírus-járvány elleni védekezést, ám már vasárnap kimutatták a fertőzést a dunavarsányi edzőtáborban. Ezt tegnap estig nem hozták nyilvánosságra, ami az olimpiai bajnok Kovács Antal alelnök szerint hiba volt, de már pótolták a mulasztásukat.

2020. 09. 09. 7:04
null
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 8. Karakas Hedvig (j) küzd a tajvani Lien Csen-ling ellen a női cselgáncsozók 57 kilogrammos súlycsoportjának vigaszágán, a riói nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 8-án. Karakas Hedvig kikapott és így a hetedik helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minket is meghívtak a táborba, amit a pandémiás helyzet miatt lemondtunk – nyilatkozta még hétfő este a Magyar Nemzetnek Csernoviczki Csaba, az Ippon Judo Tatabánya vezetőedzője. – Szeptember 1-jén a gyerekek bemennek az iskolába, ott összekeverednek, és utána menjenek egyből edzőtáborba, ez agyrém… A sportágban nem lehet eltitkolni, hogy a Honvédban van koronavírusos eset, nem is egy, mégis ide hirdették meg a keretedzést, s ugyan a holnapi már elmarad, azt nem közölték, hogy ennek mi az oka. Mi másra gondolhatnék, mint arra, hogy el akarják sumákolni a dolgokat?!

Kovács Antal, a Magyar Judoszövetség alelnöke szerint a kommunikációban valóban hibáztak, de sumákolásról nincs szó.

– Legelőször szögezzük le, minden sportolónk esetében az egészség a legfontosabb, még az olimpiai eredményeknél is fontosabb – mondta el érdeklődésünkre Kovács Antal, az 1992-es barcelonai olimpia bajnoka. – Azzal egyetértek, hogy gyorsan ki kellett volna adnunk egy közleményt, hiba, hogy ez nem történt meg, de már pótoltuk a mulasztásunkat, minden információ kikerült a honlapunkra. Megítélésem szerint a dunavarsányi edzőtáborban helyesen jártunk el, mert amikor az egyik kislány esetében felmerült a fertőzés gyanúja, rögtön leállítottuk a szőnyegedzéseket. Vasárnap pedig mindenkit úgy küldtünk haza, hogy fennáll a veszély, tekintse magát pozitívnak, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik. Vasárnap este jött meg a kislány tesztjének az eredménye, pozitív lett, így természetesen maradnia kell a karanténban.

Azt mindenképpen megjegyezném még, hogy a Dunavarsányban történteket nem szabad összemosni azzal, hogy erőltetjük a központi keretedzéseket, edzőtáborokat. Amikor az elnökség erről határozatot hozott, amit egyébként én készítettem elő, akkor még nem tartott ott a koronavírus-helyzet, mint most.

S fontos, hogy a „nagy öreg” versenyzőkön kívül, akiknek egyéni felkészülési lehetőséget biztosítottunk, a többiek együtt készüljenek, hiszen partnerigényes sportág vagyunk. Ez egy nagyon nehéz év, amikor lehetőségünk van együtt dolgozni, akkor ezt meg kell ragadni. A fiatalok fejlődésének érdekében és életkori sajátosságuk folytán nagyon fontos, hogy ha nem is versenykörülmények között, de erős partnerekkel kapjanak érdemi ingereket. Az olimpikonjainknak pedig – miután biztos vagyok benne, hogy lesz jövőre olimpia – szintén nagyon fontos, hogy ebben az időszakban lehetőség szerint komolyan eddzenek, ezzel akár jelentős versenyelőnyt szerezhetnek az ebben az időszakban esetleg kevésbé motivált sportolókkal szemben. Aki most nem teszi bele a munkát, az jövő márciusban már hiába akarja. Természetesen csak egészségesen végzett munkára gondolok, hiszen betegen tilos az edzés, különben esetleg nagyobb károkat is okozhat. Szóval, nem könnyű döntéseket hozni, de igyekszünk úgy gondolkodni, hogy úgy vigyázzunk a sportolóinkra, hogy közben azért megkapják a szükséges terhelést is.

A pontversenyben legeredményesebb hazai egyesület, a Ceglédi VSE vezetőedzője, Bíró Tamás „vírusügyben” ugyancsak hiányolta a tájékoztatást, a hazai edzőtáborok hasznosságát illetően pedig nem feltétlenül osztja Kovács Antal véleményét. Szerinte a keretedzők – Pánczél Gábor és Toncs Péter – megosztó személyiségek, és a vírushelyzet sem alkalmas az összetartásokra. Bíró úgy látja, hogy a Magyar Judoszövetség sokat spórolt az utazásokon azzal, hogy elmaradtak a külföldi versenyek, s a járvány ideje alatt juttathatna a legjobb felnőtt és utánpótlás-versenyzőknek differenciáltan havi 300 ezer, 200 ezer és 100 ezer forintot, ami motivációt jelentene számukra.

Az olimpiai ezüstérmes Hajtós Bertalan szerint nagy hiba volt megkezdeni a dunavarsányi edzőtábort úgy, hogy előtte nem tesztelték le a versenyzőket, akik közül most többen szüleikkel, nagyszüleikkel együtt vannak karanténban. A Rákosvidéke Hajtós DSE vezetőedzője a járvány idején a központi edzőtáborokat és a versenyeket is ellenzi. S bizony nem árt az óvatosság: a magyar szövetség este azt közölte, hogy két versenyzőnek lett pozitív a koronavírustesztje, huszonöten önkéntes karanténban vannak és a keretedzések leálltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.