időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

A Margitszigetre bezárt úszóink csak szájmaszkban kártyázhatnak

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat
2020.10.24. 10:01
A Margitszigetre bezárt úszóink csak szájmaszkban kártyázhatnak

A hosszú edzőtáborokhoz szokott úszók számára is különleges kihívás a Nemzetközi Úszóliga (ISL) budapesti maratonija. A távoli földrészeken megrendezett hosszú edzőtáborok hozzászoktatták a magyar úszókat az elővigyázatossághoz és az alkalmazkodás többféle formájához, az ISL budapesti versenysorozata viszont így is új kihívás elé állítja mindazokat, akiknek most a bezártsággal és a folyamatos ellenőrzéssel is meg kell barátkozniuk.

A november 22-én záruló nemzetközi csapatmaratoni házirendje a következetes szigorra, a fertőtlenítésre, a maszkviselésre és a távolságtartásra, de főképpen a folyamatos Covid–19-tesztelésre épül, ugyanúgy, mint az amerikai és a francia teniszbajnokságon vagy a Formula–1-es versenyszínhelyeken, azzal a különbséggel, hogy a résztvevők a buborékot elhagyva naponta másfél órán át szabadnak érezhetik magukat a margitszigeti sétányokon.

Rémisztő lenne a kényszerszünet

– Kell ez a kis kimenő, amit semmi mással nem lehet eltölteni, csak sétával vagy egy kis futással. Nem lehet betérni sehova sem, a Margitszigetet sem szabad elhagyni. Aki ezt figyelmen kívül hagyja, az büntetőpontokat kap, aminek aztán lehetnek következményei. Ellenőrzés nélkül is tartjuk magunkat az előírásokhoz, amit én egy mindenkire vonatkozó közös becsületkasszának neveznék. Bízunk egymásban, ahogy a magunk kitartó fegyelmezettségében is. Furcsán néznénk arra, aki átlépi a piros vonalakat és bajt hoz ránk – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Telegdy Ádám, a Turi György vezette Kőbánya SC válogatottja.

A 24 esztendős hátúszó nem tagadja, hogy minden egyes tesztelés után izgalommal várja a vizsgálat eredményét. Nagyon nem szeretne azoknak a sportolóknak a rémisztő sorsára jutni, akik megfertőződtek, karanténba kerültek, majd heteket kellett várniuk arra, hogy visszakapják a sportorvosi engedélyüket.

– Bízom abban, hogy a józan ész a versenyek végéig felülkerekedik a meggondolatlanságon – folytatta a válogatott úszó, aki szerencséjének mondja, hogy a hotelszobáját megoszthatja Kapás Boglárkával, a mennyasszonyával, nem úgy, mint a többi úszó, akik egyágyas elhelyezést kaptak – Az eddigi teljesítményemmel elégedett vagyok, a 100 háton egyéni csúcsot javítottam, a 200-on pedig közel kerültem a legjobbamhoz. Remélem ilyen vagy még jobb lesz a folytatás, ami sokat javítana a hangulatomon.

Zsugázás szájmaszkban és fertőtlenített asztalon

Az ISL buborékjában, ami a Duna Aréna és a Dagály mellett a két margitszigeti szállót zárja magába, nincs szomszédolás, az étkezéseknél egyedül kell leülni az asztalokhoz, a versengő csapatok tagjai pedig csak a versenynapokon találkoznak egymással.

– A buborék a biztonság szigetének tűnik, de minden nap bekövetkezhet valami olyan dolog, ami nyugtalanságot kelthet. Igyekszünk nem ezzel ébredni és nyugovóra térni, csak az edzésekkel és a versenyekkel foglalkozni – erről pedig Késely Ajna, Telegdy kőbányai klubtársa számolt be az SzPressnek. – Tabuk sokasága int óvatosságra mindenkit, amiket tanácsos betartani, még akkor is, ha néhányan leülünk egy kártyapartira. A száj- és orrmaszk akkor se kerül le rólunk, de az asztal fertőtlenítéséről sem feledkezünk meg.

A versenyeken Késely Ajna az adott lehetőségből igyekszik kihozni a legtöbbet
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ajnát a leginkább az zavarja, hogy nem találkozhat a családtagjaival, élményeit és érzéseit csak telefonon vagy leveleket váltva oszthatja meg velük. Nem nagy távolság választja el tőlük, és éppen ez az, amit nehéz feldolgozni.

– Szeretettel gondolok rájuk, és egyre gyakrabban jut eszembe, hogy már csak két hónap, és itt a karácsony. Addig is szeretném megajándékozni magamat néhány jó eredménnyel. Az első fordulóban nem remekeltem, amit azzal magyarázok, hogy az 50-es medencéről kellett átváltanom a 25 méteresre. A többiekhez képest alacsony úszó vagyok, akinek a rövid pálya és a sok forduló nem igazán kedvez. Ennek ellenére jól állok hozzá a versenyekhez, az adott lehetőségből igyekszem a lehető legtöbbet kihozni. Egyre jobban várom a decemberi országos bajnokságot, ami az éves munkám fokmérője lehet, úgy is mondhatnám, hogy ennek a feje tetejére állt esztendőnek a szép lezárása – mondta befejezésül a 19 éves háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.