Csepelen a világ legjobb akadémiáját akarják megvalósítani

Szeptember közepén a felnőtt országos felnőtt bajnoksággal avatták fel Csepelen a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia sportcsarnokát. A nevelőműhely szakmai felelőse Bacsa Péter, a Magyar Birkózószövetség ügyvezető alelnöke, aki szeretné, ha Duna parti létesítményben folyó munkáról tíz év múlva úgy beszélnének, hogy ez a világ legjobb akadémiája.

Magyar Nemzet
2020. 10. 17. 10:10
null
Bacsa Péter felel a szakmai munkáért Forrás: Magyar Birkózószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bacsa Péter harminc évvel ezelőtt, 1990-ben kötöttfogásban junior Európa-bajnoki bronzérmes lett, de nem sokkal később fogásnemet váltott, és meg sem állt az 1996-os atlantai olimpiáig, amelyen szabadfogásban, a 90 kilogrammosok között a tizedik helyen zárt. Még a sportolói pályafutása közben nappali tagozatos hallgatóként végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen, a játékok után pedig, négyszeres felnőtt magyar bajnokként felhagyott a sporttal, és a tanulmányaira koncentrált: előbb a Testnevelési Egyetemen diplomázott edzői szakon, majd 1999-ben az Egyesült Államokban, a Grand Valley State Universityn szerzett MBA-diplomát. Öt évvel később, 2004-től nemzetközi minősítésű birkózóbíróként dolgozott, megjárva a pekingi és a londoni olimpiát. 2015 óta pedig a Magyar Birkózószövetség ügyvezető alelnöke.

A már átadott nemzetközi szintű, minden birkózóigényt kielégítő sportkomplexum ötlete mondhatni, közös, hiszen együttes erővel hozták létre az illetékesek a Mr. Tus Birkózóakadémia szakmai filozófiájára alapozva.

– Németh Szilárd elnöknek jeleztük, hogy a mai világban elengedhetetlen a KIMBA-hoz hasonló rendszer ahhoz, hogy még sikeresebbé váljunk a nemzetközi porondon – a klubszinten zajló munka nem elég manapság. Megértette, tetszett neki, és azóta is mindenben támogat minket. Több birkózó-nagyhatalomban, Grúziában, Azerbajdzsánban, Törökországban is hasonló szisztéma mentén dolgoznak, míg például a lengyeleknek és a bolgároknak nincs ehhez hasonló intézményük – láthatjuk, közel sem olyan ütőképesek, mint öt-tíz-húsz évvel ezelőtt – mondta el a KIMBA holnapján Bacsa Péter.

– Eddig minden álomszerűen alakul, csoda ez a komplexum. Ha a tervek szerint haladunk, akkor fantasztikus eredményeket érhetünk el már tíz éven belül – a felnőtt válogatott gerincét alkotva. Nem szabad elfelejteni, hogy ez egyelőre csak tégla és beton, meg kell töltenünk élettel; olyan világszínvonalú szakmai és nevelési eszközöket alkalmazva, amelyek segítségével ismét a világ élmezőnyéhez zárkózhatunk – szögezte le a Bacsa Péter.

S hogy mit is értünk világszínvonalú szakmai és nevelési eszközök alatt?

– Nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt, a Mr. Tus szellemi örökösei leszünk, csak épp jóval magasabb szintű körülmények között, a XXI. század elvárásainak megfelelve. Ugyanakkor a kimagasló körülmények mellett csak vért, verejtéket és izzadságot ígérhetünk, mert ebben a sportágban enélkül senki nem érhet el igazán nagy eredményeket. Olyan edzőket alkalmazunk, akik szakmailag a legmagasabb szinten vannak, és valószínűleg hozzájuk csatlakoznak jövőre azok a harminc év feletti klasszisok, akik a tokiói olimpiára éremesélyesként utaznak – a múltat, a jelent és a jövőt kapcsoljuk össze.

Bacsa Péter felel a szakmai munkáért
Fotó: Magyar Birkózószövetség

Bacsa Pétert kitért arra is, a KIMBA egyik legfőbb mottója, hogy gondolkodó, a hazáját szerető és tisztelő birkózók nevelkedjenek.

– Nagy a felelősségünk, hiszen több száz szülő bízza ránk a gyerekét. Ezt többek között azzal háláljuk meg, hogy a legjobb iskolákat találjuk meg a fiataloknak. Mindenki, aki nálunk végez, legalább középfokú angol nyelvvizsgát tesz a gimnázium végig. Megígérhetjük, hogy az akadémistáink minden lépéséről tudunk majd, folyamatosan, a nap huszonnégy órájában felügyelve lesznek annak érdekében, hogy bárhol megállják a helyüket az életben. Fontos kiemelni, hogy az egyesületekből nem kell átigazolniuk a versenyzőknek, partnerként tekintünk a klubokra s azok edzőire is. Nyitva áll a kapu mindenki előtt. Nem érdekközösséget szeretnénk kialakítani, hanem olyan társaságot, amely jóban-rosszban összetart egymással. Tíz év múlva a világ legjobb akadémiája szeretnénk lenni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.