Szabó Tünde államtitkár nagy csata előtt, Gyárfás kiesett

Az Európai Úszószövetség (LEN) Budapestről a világhálóra költözteti a november 8-i tisztújító kongresszusát. Oda a „hazai pálya” előnye, de Szabó Tünde így is esélyesként kandidál.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2020. 10. 31. 11:45
SZAB Tnde
Szabó Tünde a LEN-ben alelnöki pozíciót tölt be Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1926-ban Budapesten megalapított Európai Úszószövetség 94 esztendős történetében először fordul elő, hogy a tisztújító kongresszusát nem egy kijelölt városban, a tagszövetségek ott összegyűlt képviselőinek jelenlétében, hanem virtuális forgatókönyvet követve abszolút semleges „színhelyen” szervezi meg. Nevezetesen a világhálón. Az olasz Paolo Barelli vezette sportszervezet döntéshozói meg vannak győződve arról, hogy a formabontó esemény így is ugyanolyan eredményes lesz, mint az eddigiek, a voksolásnál pedig egyetlen tagszövetség érdekei sem sérülhetnek meg.

Budapest kétszer is készen állt

– Természetesen sajnáljuk, hogy ennek a fontos eseménynek az eredeti elképzeléstől eltérően nem a magyar főváros adhat otthont, de ebben a koronavírus sújtotta világban az egyedüli jó megoldásként fogadjuk el a LEN döntését – hangsúlyozta az SzPress Sporthírszolgálatnak nyilatkozva Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke, aki a munkatársaival együtt már májusban, majd a halasztást követően novemberben is készen állt volna a kongresszus lebonyolítási feltételeinek megteremtésére. – Jóleső érzéssel nyugtáztuk, hogy Barelli elnök úr a tagszövetségekhez eljuttatott levelében Szabó Tündének, az EMMI sportért felelős államtitkárának, és nekem is köszönetet mondott az eddigi erőfeszítéseinkért, hangsúlyozva, hogy a kongresszus forgatókönyvének megváltoztatása kényszerű döntés volt.

Mint ismeretes, a 2020-as úszó, műugró és műúszó Európa-bajnokság magyar szervezőbizottsága a sporteseményekkel együtt, illetve azok előestéjén már tavasszal készen állt a tisztújító kongresszus megrendezésére. A koronavírus-járvány második, az előzőnél is több veszéllyel fenyegető támadása miatt azonban Budapest november 8-án sem töltheti be a házigazda szerepét, ami a tisztségekre pályázó magyar szakemberek számára a hazai pálya előnyének elvesztését jelenti.

– Úgy gondolom, hogy magyar kandidálók a maguk területén kivétel nélkül nagy elismerésnek örvendenek, azt viszont csak remélni tudom, hogy az internetes szavazást megelőző napok háttéregyeztetései és a különféle lobbik nem terelik rossz irányba a dolgok menetét – hangsúlyozta Wladár Sándor, aki úgy gondolja, hogy az alelnöki tisztre és a végrehajtó bizottsági tagságra egyaránt pályázó Szabó Tünde megválasztásának esélyei a megváltozott körülmények között is igen jónak ígérkeznek.

Egy korszak vége

A magyar szövetség első embere megerősítette azt az értesülést, miszerint a magyar szövetség által támogatott jelölteknek a LEN svájci székhelyére elküldött listáján nem szerepel Gyárfás Tamás neve, aki 2004-től egészen mostanáig meghatározó szerepet töltött be az európai sportszervezet vezérkarában, az öt alelnök egyikeként, a büro tagjaként, legutóbb pedig a LEN gazdasági vezetőjeként. A folytonosságot így Szabó Tünde megválasztása jelentené, aki korábban főtitkári, majd alelnöki tisztet is betöltött a Magyar Úszószövetségben, kiváló hátúszóként pedig olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmeket nyert.

Szabó Tünde a folytonosságot jelentené
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Megerősítve Wladár Sándornak a kongresszus megrendezésével kapcsolatos szavait, Paolo Barelli, a LEN elnöke a következőket hangsúlyozta:

– A világjárvány két alkalommal is keresztülhúzta a kongresszus budapesti lebonyolításával kapcsolatos terveinket. A hagyományos formához semmiképpen sem ragaszkodhattunk, ezért választottuk a virtuális megrendezés forgatókönyvét.

Nem lehettünk biztosak abban, hogy a beutazással kapcsolatos korlátozások, az egyes országokban bevezetett, időről időre változó korlátozó intézkedések nem akadályozzák meg a tagszövetségek némelyikét abban, hogy a képviselőiket elküldhessék Budapestre, és ezt a repülőjáratok számának csökkenése még csak nehezítette volna.

Köszönhetően a rendelkezésünkre álló telekommunikációs és multimédiás eszközöknek, biztosak lehetünk abban, hogy a tagszövetségeinket összekapcsoló konferenciabeszélgetés tökéletes megoldást jelent a kongresszus és az ahhoz kapcsolódó tisztújítási procedúra lebonyolítására – fogalmazott a 66 esztendős sportdiplomata, akit néhány héttel ezelőtt az olasz úszószövetség közgyűlése megerősített elnöki tisztében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.