Valter Attila szépen helytállt a Giro d’Italia nyitányán

Szombaton Szicíliában Monreale és Palermo között 15,1 km-es egyéni időfutammal kezdődött meg a 103. Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny. Az első szakaszt az olasz Filippo Ganna nyerte meg, Valter Attila szépen helytállt, újoncként több mint nyolcvan ellenfelét megelőzve a 90. helyen zárt.

2020. 10. 03. 16:47
null
Filippo Ganna az időfutamon még a világbajnokot megilltő trikót viselte, de vasárnapra rőzsaszínbe öltözhet Fotó: LaPresse Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei Giro még májusban Budapestről indult volna, s a harmadik szakasz után Zalából légihídon jutott volna át a mezőny Dél-Olaszországba, a koronavírus-járvány azonban átírta a terveket, szombaton Szicíliában volt a rajt. A háromhetes körverseny első napján Monreale és Palermo között 15,1 km-es egyéni időfutam várt a kerékpárosokra. Néhány nappal ezelőtt ugyancsak Olaszországban az imolai világbajnokságon az olasz Filippo Ganna nyerte meg a 31,7 km-es időfutamversenyt, ő is itt van a Girón, miként a vb-n negyedikként zárt brit Geraint Thomas is, a 2018-as Tour de France győztese, aki az olasz körverseny egyik legnagyobb esélyese. Nem mellékesen mindketten az Ineos–Grenadiers csapat tagjai.

A portugál João Almeida (Deceuninck–Quick-Step) váratlanul remek idő, 15:46 perc alatt teljesítette a távot a szeles, lejtős pályán, az utána fél három után indított Thomas egy másodperccel maradt el tőle.

– Az utolsó két kilométeren kicsit elment az erő a lábamból, de összességében elégedett vagyok – nyilatkozta Thomas, aki a nagy riválisai közül honfitársát, Simon Yatest (Mitchelton–Scott) huszonhat másodperccel előzte meg.

Majd 15 órakor elrajtolt Ganna, aki megmutatta, miért ő az időfutamverseny regnáló világbajnoka: 15:24 perces időt ment, ami 58,8 km/órás átlagsebességnek felel meg – kerékpárral még lejtős szakaszon is parádés teljesítmény! Ganna a nap végén a világbajnoki, nem mellesleg pedig az olasz bajnoki trikó mellé a Giro d’Italián vezető versenyzőt megillető rózsaszín trikót is megkaparintotta.

Filippo Ganna az időfutamon még a világbajnokot megillető, szivárványos jelzésű trikót viselte, de vasárnapra rózsaszínbe öltözhet
Fotó: Facebook

Nem sokkal 16 óra előtt pedig történelmi pillanat jött el számunkra: tizenhárom évvel azután, hogy Bodrogi László rajthoz állt a Vueltán, újra magyar versenyző indult a három Grand Tour-viadal (Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta a Espana) valamelyikén. Mi több, (CCC) a kerékpársport történetében a második honfitársunk, akinek ez megadatott. Nos, az inkább hegyi terepen otthonos Valter az időfutamban 17:04 perces idővel végül a 90. helyen zárt a 176 fős mezőnyben, vagyis több mint nyolcvan ellenfelét megelőzte. S ez bizony megsüvegelendő teljesítmény, a négy Grand Tour-győzelmet számláló olasz Vincenzo Nibali (Trek–Segafredo) például alig jobb, 16:53 perces időt ért el. Az olaszok nagy kedvence 1:06 perccel maradt el Thomastól, ő nem lehet elégedett. de még mindig jobban járt, mint a kolumbiai Miguel Ángel López (Astana), aki a a táv kétharmadánál egy egyenes részen úthiba miatt nagyot esett, és mentő vitte el.

Giro d’Italia, 1. szakasz, Monreale–Palermo, 15,1 km, egyéni időfutam:

1. Filippo Ganna (olasz, Ineos–Grenadiers) 15:24 perc

2. João Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) 22 másodperc hátrány

3. Mikkel Bjerg (dán, UAE) azonos idővel

4. Geraint Thomas (brit, Ineos–Grenadiers) 23 mp h.

...

90. Valter Attila (CCC) 1:40 perc hátrány

Vasárnap az Alcamo és Agrigento közötti 149 kilométeres etap vár a mezőnyre, amely 3497,9 kilométert tesz meg a Giro d’Italián.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.