Repülésre felkészülni! Rajtol a síugró világkupa

Egymás után a negyedik síugró világkupa-sorozat indul a lengyelországi Wisłában. A helyi legendáról, a négy összetett vk-győzelmével csúcstartó Adam Małyszról elnevezett sáncon pénteken az egyéni verseny selejtezőjét, szombaton az évadnyitó csapatversenyt, vasárnap pedig az 2020/21-es vk-idény első egyéni viadalát rendezik.

2020. 11. 20. 15:40
null
Forrás: Jumpandreach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A wisłai nyitány az elmúlt három évben bőven tartogatott meglepetéseket, az itteni győztes azonban nem tudott a teljes szezonon keresztül jó formát mutatni. A 2017/18-as idényben Kobajasi Dzsunsiro 11., 2018/19-ben Jevgenyij Klimov 12., 2019/20-ban Daniel-André Tande a kilencedik helyen zárt a pontversenyben a győztes szezonrajt után.

A lengyelek szombaton a 2018-as nyitány megismétlésében reménykednek, amikor megnyerték a csapatversenyt, de egyéniben is jó esélyeik lehetnek a kétszeres összetett világkupa-győztes Kamil Stoch és a tavalyi Négysáncverseny győztese, Dawid Kubacki révén.

– Jó formában érzem magam, és bízom benne, hogy sikerült az összetett dobogón zárnom. De azt is tudjuk, hogy kiszámíthatatlan szezon áll előttünk, úgyhogy nagyon fontos lesz, ki hogyan tud alkalmazkodni – mondta Kubacki, aki azon kevés versenyző közé tartozik, aki minden világkupa-állomás után hazamegy majd, ugyanis bármelyik héten megszülethet első gyermeke.

Utoljára a 2004/05-ös szezonban Janne Ahonen volt képes megvédeni összetett világkupa-elsőségét, idén Stefan Kraft hajt erre. Az osztrák magabiztos, hogy nyári hátproblémái ellenére csúcsformába lendült a szezonkezdetre.

– Nem hátráltat már a sérülés, biztos vagyok benne, hogy ott leszek a legjobb síugrók között, győzelmekért és dobogós helyekért fogok küzdeni – jelentette ki Kraft.

Nem adja fel honfitársa, az 53 világkupa-sikerrel csúcstartó, de utoljára 2014-ben győzelmet ünneplő Gregor Schlierenzauer sem, aki tavaly hat év után végre újra dobogóra állhatott. Szintén ott lesz a mezőnyben a svájciak négyszeres olimpiai bajnok legendája, Simon Ammann, aki a keresztszalag-szakadást szenvedett 2019-es vb-bronzérmes, Kilian Peier hiányában 39 évesen is Svájc legjobbja lehet.

Peierhez hasonló okokból hagyja ki a teljes szezont a tavaly karrierje legjobb évét produkáló, összetettben hatodik helyen záró német Stephan Leyhe. Helyette viszont ott lesz a keretben a normálsánc olimpiai bajnoka, Andreas Wellinger, aki a tavalyi szezonban nem tudott versenyezni. A németek azonban leginkább a legutóbb az összetett második helyén záró Karl Geigertől várhatják a sikereket.

– Nagyon vártam már, hogy újra versenyezhessünk. Az ugrásaimmal még nem vagyok teljesen elégedett, de úgy érzem, jó úton haladok a csúcsformám felé – vélekedett Geiger.

Összetett trónja visszaszerzésére hajt a 2018/19-es idény legjobbja, Kobajasi Rioju, valamin a 2015/16-os győztes, Peter Prevc, aki a koronavírus miatt hirtelen véget erő elmúlt szezon utolsó versenyén végre újra megízlelte a győzelem ízét.

A jelenlegi járványhelyzetben sajnos nem meglepő, hogy nézők nem lehetnek az idénynyitó helyszínén, ugyanakkor a koronavírus egyelőre nem borította fel túlságosan a versenynaptárt. Az egyetlen helyszín, amely lemondta a rendezést, Szapporo volt, Kaszai Noriaki legnagyobb bánatára. A 48 éves legenda 32. világkupa-idényére készült, ám a japán A-csapatba már nem fért be, a hazai sáncon viszont valószínűleg lehetőséget kaphatott volna. Nem maradunk azonban távol-keleti helyszín nélkül: Pekingben a 2022-es téli olimpia tesztversenyét rendezik február második hétvégéjén.

A szezon egyik csúcspontja természetesen idén is a Négysáncverseny lehet, bár Garmisch-Partenkirchenben már most bejelentették, hogy idén nézők nélkül rendezik meg a hagyományos újévi versenyt. Az oberstdorfi északi sí-világbajnokság (2021. február 23–március 7.) szervezői viszont egyelőre úgy számolnak, hogy ha korlátozott számban is, de lehetnek majd szurkolók a helyszínen. Nem ez lesz az egyetlen világbajnokság a szezonban a síugróknak: a márciusról elhalasztott sírepülő-világbajnokságot decemberben pótolják Planicában, ahová a szezonzáróra is visszatér majd a mezőny március utolsó hétvégéjén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.