A Sopron Basket most kosárlabda buborékban is bizonyíthat

Magyarország is rendez buborékos nemzetközi kosárlabda tornát. A női Euroligában is a szokásoktól eltérően buborékban tartott tornákon alakul majd ki a végső sorrend, magyar részről ebben a sorozatban a két évvel ezelőtti ezüstérmes, a Sopron Basket érdekelt. Annyira, hogy az első buborék házigazdája éppen Sopron lesz.

Magyar Nemzet
2020. 11. 16. 17:10
Fegyverneky Zsófia (4) elnyűhetetlen
Fegyverneky Zsófia (4) elnyűhetetlen Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sopron Basket és a magyar szövetség már bizonyított. Ezt dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára jelentette ki azon a sajtótájékoztatón, amelyen a női Euroliga soproni buborékjáról volt szó. A járvány miatt felborult az Euroliga rendje is, és a nemzetközi szövetség, a FIBA nem két nyolcas, hanem négy négyes csoportot alakított ki, amelyekben a csapatok nem a hagyományos oda-visszavágós rendszerben találkoznak egymással. Két alkalommal jönnek össze egy-egy hétre, és hermetikusan zárt környezetben, úgynevezett buborékban játszanak a helyezésekért.

A magyar klub Sopron városa, a szövetség és a kormány támogatásával november 29-től december 4-ig lesz az első kör házigazdája. A FIBA könnyű szívvel adta meg a rendezés jogát, hiszen a Sopron Basket ugyanebben a felállásban 2018-ban és 2019-ben is roppant sikeresen rendezte meg az Euroliga négyes döntőjét, így a nemzetközi szövetség tulajdonképpen biztosra ment. Erre célzott dr. Szabó Tünde azzal, hogy a klub és az MKOSZ már bizonyított, majd hozzátette:

 

dr. Szabó Tünde
Fotó: Bach Máté

 

– A csapat kivívta a helyét a kontinens élmezőnyében, a város pedig a rendezés terén tette meg ugyanezt. Fontos, hogy a pandémiás helyzetben is megadjuk a versenyzőknek a megfelelő feltételeket, és motiváltan tartsuk őket. Most megmutathatjuk, hogy ilyen nehéz körülmények között is le tudunk bonyolítani egy kosárlabdatornát, amelynek során a sportolók egészségének a védelme a legfontosabb.

Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke kiemelte, hogy a korábban többször is bizonyító soproni szervező csapatnak óriási a felelőssége. Női válogatottunk a minap Hollandiában lejátszott Eb-selejtezője, amelyet elvben szintén buborékban rendeztek, bizonyította: a sportolókkal a szállodában kontaktusba kerülő személyekre is fokozottan kell figyelni. A speciális körülmények speciális feladatokat rónak a szervezőkre. (A hollandok elleni mérkőzés előtti órákban, többnapos elszigetelés után derült ki egy előző napi tesztelés eredményeként, hogy Zele Dorina elkapta a vírust a szállodában – a szerk.)

 

Szalay Ferenc
Fotó: MTI/Bugány János

 

– Nem lehet, hogy a buborékban játszott mérkőzések alatt kiderüljön, mégis van bent fertőzött – taglalta Szalay Ferenc. – A buborékos rendezéssel ugyanis szövetségi szinten is szeretnénk kipróbálni, ha esetleg odáig jut a világ, hogy a bajnokságot buborék formában kell folytatni, akkor meg tudjuk-e szervezni, rendezni, és minek kell eleget tennünk, hogy ez meglegyen.

Hozzátette: amikor Sopronból jelezték, hogy van lehetőség a buborékos csoportkör megrendezésére, a szövetség azonnal az ügy mellé állt. Ennek kapcsán felhívta arra is a figyelmet, hogy a különleges rendezvény nem jöhetne létre kormányzati támogatás, valamint Sopron város segítsége nélkül, a szövetség nevében pedig Bodnár Péter főtitkár munkáját, a nemzetközi szövetséggel való kapcsolattartását méltatta. Fontosnak tartotta egyébként sokadszor elmondani, hogy ez az idény nem az eredményekről, hanem a túlélésről szól, az érmesek személye másodlagos, a legfontosabb az, hogy a klubok élve maradjanak, és a sportág a jövőben is jól működjön.

– Van még a férfi bajnokságból hat-hét hónap, a nőiből öt. Biztos vagyok benne, hogy a végére mindenki azt tudja majd mondani, hogy túlestünk rajta és egy új bajnoki idényben újra erőt fogunk tudni mutatni – zárta a mondandóját a szövetség elnöke.

Sopron városa nevében Csiszár Szabolcs alpolgármester röviden annyit mondott, hogy miután Török Zoltán, a soproni klub ügyvezetője, a szervező bizottság elnöke értesítette a rendezés lehetőségéről, a város – miként a korábbi nagy rendezvények esetében is – azonnal a szervezés mellé állt, minden segítséget megadva a rendezvény sikeréhez.

Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője, egyben a buborékos torna szervező bizottságának a vezetője néhány számmal is szolgált: az esemény kapcsán összesen 243 ember vonul majd önkéntes karanténba, ebből száz lesz a külföldi vendég, és azokban a napokban mintegy 1100 koronavírustesztet végeznek majd el a buborékon belül, a hat mérkőzésen túl 32 edzésre kerül sor a csarnokban, és minden alkalommal teljes fertőtlenítést végeznek a Novomatic Arénában.

 

Török Zoltán Fotó: Koncz György/Nemzeti Sport

 

 

A Sopron Basket mellett a francia Bourges, az ugyancsak francia Basket Landes és a török Galatasaray szerepel ebben az csoportban. A saját csapatáról szólva Török Zoltán elmondta, a szűkebb, tizenkettes keret minden játékosa átesett a koronavíruson, és az orvosi protokoll betartásával van remény arra, hogy Határ Bernadetten kívül – akinél szövődmények léptek föl, s még legalább két hónapig nem edzhet, játszhat – mindenki más hadra fogható lesz. Határ hiánya óriási érvágás a csapatnak, hiszen a magyar és az Euroliga-mezőny legmagasabb játékosa, a soproni együttes és a válogatott meghatározó centere, aki bizony a hollandiai selejtezőn is hiányzott a nemzeti együttesből. Ezzel együtt ahogy a csapat és a stáb, úgy a korábbi tapasztalatokat a legmesszebbmenőkig felhasználó szervezőbizottság is mindent elkövet annak érdekében, hogy sikeres legyen a torna, az Euroliga buborék csoportkör.

A zárt kapus torna programja a következőképpen alakul:

December 1., kedd

18.00 Bourges Basket – Sopron Basket

21.00 Galatasaray – Basket Landes

December 3., csütörtök

18.00 Sopron Basket – Galatasaray

21.00 Basket Landes – Bourges Basket

December 4., péntek

16.30 Basket Landes – Sopron Basket

19.30 Bourges Basket – Galatasaray

A Sopron Basket mérkőzéseit az M4 Sport élőben közvetíti.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.