Bátor, kezdeményező fiatalokat akar látni a korábbi kapitány

Nem kifejezetten a váci játékosok, Lakatos Rita és Kácsor Gréta megítélése miatt érdekes Németh András véleménye a dániai Európa-bajnokságon szereplő női kézilabda-válogatottról. A korábbi szövetségi kapitány, a Váci NKSE szakmai igazgatója félig teli poharat lát: a hollandok elleni vereség hozadékának azért örül, mert az olimpiai selejtezős ellenfelet, Szerbiát sikerült kiejteni az Eb-n, és megfosztani a három gyakorló-mérkőzés lehetőségétől.

Szilágyi
2020. 12. 10. 8:05
null
A hatvanhét éves szaktekintélyt nem a válogatott eredménye, hanem a fejlődése érdekli az Eb-n Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh András vezetésével 2006-ban az ötödik, 2014-ben a hatodik helyen végzett a női kézilabda-válogatott az aktuális Európa-bajnokságon. A tapasztalt szakember véleménye szerint a versenynaptár sajátossága, hogy az Európa-bajnokságra való felkészülésre soha nem áll rendelkezésre elegendő idő. Járványidőszakban ez hatványozottan igaz, s mivel előzetesen szinte semmit nem lehetett tudni a csapatok formájáról, ezért nehéz elemezni az eddig látottakat. – Ennél zaklatottabban nem is lehetett volna készülni az Eb-re, mint az idén. Ez nem mentség, ezzel az összes csapat így volt. Minden résztvevőnek voltak jó és rossz napjai, ez a magyar válogatott teljesítményén is tetten érhető volt – utalt a kétszeres BL-döntős edző a horvátok elleni vereségre.

Szöllősi-Zácsik Szandra reaktiválása eddig remekül sült el
Fotó: BO AMSTRUP / EPA

A folytatás, a szerbek elleni 12 gólos siker viszont több szempontból is kedvező. – Biztos vagyok benne, hogy a szerbek lelkileg nehezen tudják feldolgozni a kudarcot, le lettek iskolázva, közük nem volt a mérkőzéshez. És ha megtaláljuk a hollandok elleni vereségben a pozitívumot, akkor szintén örülhetünk: nekünk még lesz három mérkőzésünk a márciusi olimpiai selejtező tornáig, a legnagyobb riválisunknak tartott szerbeknek viszont egy sem. Bízom benne, hogy mire a válogatott eljut a márciusi tornáig, két-három lépéssel előrébb jár majd, mint a szerb csapat – mondta a Magyar Nemzetnek a 67 éves szakember.

Kácsor Gréta junior szinten meghatározó volt a válogatottban, Dániában még nem mutatta meg a valódi tudását
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne látná tűélesen a hibákat. Németh elsősorban a fiataloktól, köztük a két váci játékostól, Lakatos Ritától és Kácsor Grétától vár bátrabb, felszabadultabb játékot. – Még nem azt nyújtják, amire valójában képesek. Bosszant a dolog, néha úgy tűnik, hogy behúzott fékkel közlekednek a pályán. Kovacsics Anikó pályán eltöltött ideje egyben Lakatos Rita kritikája is: amíg a fiatal irányító játszott, nem váltotta meg a világot, pedig ő nagyon értékes kézilabdázó. Kácsor Gréta szintén, de bátrabban, kezdeményezőbben, a rizikót felvállalva kellene játszania. A tehetsége arra predesztinálja őt, hogy hosszú távon meghatározó játékosa lehet a magyar válogatottnak. De ezt meg kell mutatnia a pályán – fogalmazott a tapasztalt edző, aki szerint Szöllősi-Zácsik Szandra reaktiválása remek ötlet volt a szakmai stáb részéről. A korábbi ferencvárosi, jelenleg az MTK-t erősítő átlövő az olimpiáig húzóembere lehet a csapatnak. A beállójáték kapcsán Németh bizakodó: a két délszláv válogatott ellen észrevétlen volt Tóvizi Petra és Helembai Fanny, de a hollandok elleni négy gól előrelépés az addigiakhoz képest.

Tóvízi Petra (balra, piros mezben) kezdi feltalálni magát a beálló poszton
Fotó: Bo Amstrup / MTI/Ritzau/EPA

Apropó, hollandok: Németh meggyőződéssel vallja, hogy a magyar válogatott megijedt a győzelem lehetőségétől a szünetben, összezavarodott, s ez szült olyan megoldásokat, amelyek nem vezettek eredményre a világbajnok ellen. A három középdöntős meccsből kettő, a németek és a románok elleni (főleg, ha a legjobbjuk, Cristina Neagu rossz napot fog ki…) nyerhető, a norvégok elleni más tészta. De Németh nem az eredményre helyezi a hangsúlyt, mindent az olimpiai selejtező szemüvegén keresztül néz. – Ha éremért mennénk az Európa-bajnokságon, majd az olimpiai selejtező nem sikerülne, akkor azzal mire mennénk? Az a lényeg, hogy a kapitányok minél jobb csapatot próbáljanak meg összerakni a sorsdöntő márciusi tornára. Nem érdekesek a mostani eredmények, csak az számít, hogy a legfontosabb márciusi meccsre legyen a csapat a legjobb állapotban. A tét nem nyomaszt minket, ezért bátor, felszabadult játékot várok az Európa-bajnokság középdöntőjében – mondta Németh András.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.