Begyűrűzött a koronavírus-járvány itthon az olimpiai keretbe

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség keddi döntése értelmében a december közepére tervezett short track országos bajnokságot későbbi időpontban rendezik meg. Mondani sem kell, hogy a halasztás oka a koronavírus-járvány.

Magyar Nemzet
Forrás: moksz.hu2020. 12. 01. 16:31
LIU Shaoang; LIU Shaolin Sándor
Kavalkád váltáskor. A mieink (balra) állítólag ekkor szabálytalankodtak Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ), ezen belül pedig a gyorsasági ágazat szakemberei ma döntöttek: elmarad a december 18. és 20. közé tervezett rövid ályás gyorskorcsolya országos bajnokság. Az okokról Telegdi Attila, a gyorskorcsolya ágazat sportigazgatója nyilatkozott a MOKSZ honlapján.

– Igen erősen begyűrűzött a koronavírus az olimpiai keretbe, a legnagyobb odafigyelés ellenére. Akadnak olyanok, akik másodjára fertőződtek meg – mondta el a sportigazgató. – Úgy véljük, nem nagyon van értelme úgy megrendezni egy országos bajnokságot, hogy azon a mezőny legjobbjai nem tudnak elindulni, éppen azok, akik a végső győzelemre is esélyesek lennének. Még ennél is nagyobb súllyal esett latba az, hogy a fertőzés után szigorú protokoll vár mindenkire: a visszatéréshez idő kell, azt nem szabad siettetni. Ki kell várni az orvosok által előírt időt, így a magyar bajnokság idejére sokan még nem lennének hadba állíthatók. Ráadásul az ob egyben válogató is az Európa-bajnokságra, vagyis mindenkinek meg kell adni az esélyt arra, hogy harcba szálljon a csapatba kerülésért.

A szeptemberre tervezett országos bajnokságot tehát december közepén sem rendezi meg a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség a Gyakorló Jégcsarnokban, mindez viszont nem jelent egyben törlést is, Telegdi Attila úgy fogalmazott: keresik a megfelelő időpontot.

– Múlt héten úgy határozott a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség, hogy a két európai világkupaversenyt is törli a naptárból, az ob halasztásához ez a döntés is hozzájárult. Újra kell tervezni a felkészülésünket, immár sokadszorra az idén – folytatta Telegdi Attila. – Éveken keresztül a március végi világbajnokság előtt rendeztük meg a magyar bajnokságot, de az ob jó ideje már válogatóverseny, ezért került át szeptemberre. Mindenképpen szeretnénk megtartani a versenyt, a nemzetközi versenynaptár alakulásának függvényében hamarosan megtaláljuk az időpontját.

Az országos bajnokság időpontja természetesen függ a január 22. és 24. közötti lengyelországi kontinensviadaltól is – ez a verseny egyelőre még szerepel az ISU versenynaptárában.

Az ob időpontjának megtalálásánál is fontosabb feladat egyelőre az, hogy a short track válogatott tagjai mentálisan is erősek maradjanak, ez különösen azoknak lehet nehéz, akik már másodszorra betegedtek meg. Természetesen minden versenyző megkapja a megfelelő orvosi és szakmai segítséget, ahogyan eddig is: a MOKSZ orvosi csapata, valamint a szakmai stáb garanciát jelenthet arra nézve, hogy a short trackesek felállnak ebből a nehéz helyzetből is – tudatta a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség.

A MOKSZ ezúttal sem közölte, hogy kik azok a versenyzők, akiknek pozitív lett a koronavírustesztje. Még szeptember közepén az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Liu Shaolin Sándor a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy megfertőződött. November elején pedig az M1 aktuális csatornán arról számolt be, hogy jelentős izomtömegvesztéssel jutott túl a koronavírus-fertőzésen.

„Azt viseltem a legnehezebben, hogy nem mozoghattam, ezt a lelkemre kötötték az orvosok. Most már három hete újra edzek, de nagyon gyengének éreztem magam a visszatéréskor, az első két hétben a lányokkal készültem” – nyilatkozta november 2-án Liu Shaolin Sándor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.