Danyi tartotta a titkot, Szikora visszatérése időben derült ki

Amióta felütötte a fejét a járvány, kezdünk hozzászokni a természetes közegéből kiragadott sporteseményekhez. A ma kezdődő dániai női kézilabda Európa-bajnokság is illeszkedik a sorba: nézők nélkül, steril hangulatban rendezik, a csapatok mozgástere leszűkül a szállás és a sportcsarnok közötti területre. A kulcsembereket is nélkülöző válogatottaknak púp a hátukon az Eb, mi a márciusi olimpiai selejtező főpróbájának tekintjük a reményeink szerint minél több dániai napot.

2020. 12. 04. 8:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kézilabda-szövetség sajtóosztálya fellélegezhet: Danyi Gábor nem szivárogtat információt a sajtónak – legfeljebb rávezeti a megoldásra az újságírókat. A tegnap délelőtti edzés előtt a társszövetségi kapitány jelezte, hogy a 19 fős keret három kimaradó játékosát azokon a posztokon keressük, amelyeken három választás áll rendelkezésre. Danyi persze nem mondott neveket, de leegyszerűsítette a helyzetet: egy-egy kapus, irányító és beálló lesz a keretszűkítés áldozata.

Kora este kiderült, hogy a ferencvárosi kapus és beálló, azaz Janurik Kinga és Pásztor Noémi mellett a mosonmagyaróvári irányító, Tóth Eszter cserestátusban várja az Európa-bajnokság mai rajtját. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 2016-os Európa-bajnokság után négy évvel a siófoki kapus, Szikora Melinda visszaverekedte magát a magyar válogatottba. De nem árt tudni, hogy a torna során van lehetőség a változtatásra; aki kimaradt, az még nem biztos, hogy lemaradt az idei Eb-ről.

Szikora Melinda a 2016-os Eb után újra világversenyen védheti a magyar kaput
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Az év elején kinevezett és a válogatott élén az első tétmérkőzésükre készülő Danyi Gábor, Elek Gábor kapitánykettős nyugodtan dolgozhat. Nincs hivatalos számszerű elvárás a válogatottal szemben, ettől függetlenül Danyi sietett leszögezni: az egy győzelemmel nem lenne elégedett, mindhárom meccsét meg akarja nyerni a válogatott a csoportban. A svédek elleni második felkészülési meccs láttán ez irreálisnak tűnik. – Nagyon örülök, hogy az utolsó két tesztmérkőzésen előjöttek a hibák, mert remélem, hogy időben tudtunk korrigálni a csapatjátékon. Gyorsabban, precízebben kell visszarendeződnünk, javítani kell az átlövőjáték hatékonyságán. Nem szoktam kifogásokat keresni, de azt gondolom, mindenki látta, hogy az elmúlt hétvégén kerestük a megfelelő személyi összetételt, amivel sikeresek lehetünk – mondta Danyi.

Talán előny lehet, hogy két balkáni stílusú csapat is van a csoportunkban, ma a horvátokkal kezdünk, vasárnap a szerbek jönnek. Hollandia, a tavalyi világbajnok más szintet képvisel.

A horvát válogatott ellen lehet a legtöbb keresnivalónk, az előző Eb-n két éve Franciaországban 24-18-ra legyőztük őket. Nenad Šoštarić szövetségi kapitány a Bajnokok Ligája egyetlen horvát csapata, a Podravka Koprivnica hat játékosára számított volna a tornán. Ők koronavírusos megbetegedés miatt nem szerepelhetnek, de este ott lesz a dániai Koldingban a Siófok beállója, a horvát csapatkapitány, Katarina Ježić. Šoštarić még panaszkodott egy sort a horvát szövetség honlapján: gyakorlatilag tesztelésről tesztelésre élnek a játékosok, lehetetlen volt az ideális felkészülés. Hozzá képest Danyi tényleg nem egy problémákat gyártó kisiparos.

Egy győzelem a csoportban várhatóan továbbjutást és középdöntőt ér. Egyelőre ne siessünk előre, a mai meccs után okosabbak leszünk.

A magyar válogatott kerete. Kapusok: Bíró Blanka, Szikora Melinda. Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya, Lukács Viktória. Jobbátlövők: Klujber Katrin, Tomori Zsuzsanna. Irányítók: Kovacsics Anikó, Lakatos Rita. Beállók: Tóvizi Petra, Helembai Fanni. Balátlövők: Szöllősi-Zácsik Szandra, Kácsor Gréta, Csiszár-Szekeres Klára. Balszélsők: Schatzl Nadine, Márton Gréta.

A magyar válogatott programja. December 4.: Magyarország–Horvátország 18.15, december 6.: Magyarország–Szerbia 16.00, december 8.: Magyarország–Hollandia 20.30. Mindhárom mérkőzést a Sport 1 tévécsatorna közvetíti.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.