Egyelőre nyolcvannégy főt vettek fel a csepeli akadémiára

Áprilisban kezdődik meg a munka a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA), melyre első körben 84 fiatal sportoló nyert felvételt. A tavaszi kezdés után a program szeptembertől indulhat be igazán, amikor a növendékek az iskolakezdésre már beköltöznek a csepeli kollégiumba.

Magyar Nemzet
Forrás: kozmaakademia.hu2021. 01. 15. 18:08
null
KIMBA Fotó: KIMBA/Feledi László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiderült, ki az a 84 ifjú sportoló, aki a hazai birkózósport új szentélyének, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiának az első nemzedékéhez tartozik a teljes akadémiai program (TAP) keretein belül.

– Ezzel a kapacitásunk nagyjából kilencvenöt százalékát elérjük. Új helyek ugyanakkor jövőre is lesznek, szóval senkinek nem kell aggódnia – szögezte le a nevelőműhely sportszakmai operatív menedzsere, Németh Iván.

A szakvezetők a pszichológiai, a technikai és a fizikai állapotfelmérés mellett az úgynevezett Inbody-felmérésen elért adatokból merítettek – így derült ki az, mely sportolók képviselhetik a KIMBA első nemzedékét: 40 kötöttfogásúnak, 17 szabadfogásúnak és 27 női birkózónak adnak otthont.

– Azok előtt sem zárult be a kapu, akiknek ezúttal nem sikerült felvételt nyerniük. Bármikor jelentkezhetnek újra hozzánk, sőt az edzéseinken is részt vehetnek. Ez csupán annyit tesz, hogy a kollégiumban nem fogadhatjuk őket és a klubjuk sem részesül a KSF-támogatásban. A legtöbb jelentkező kötöttfogásban volt. Ami a lányokat illeti: idehaza eddig még soha nem történt olyan, hogy napi szinten egyszerre ilyen sokan együtt edzhessenek, szóval ők is reményteli időszak elé nézhetnek. Szabadfogásban sem lesznek kevesen, akadnak ugyanis külsős résztvevők, szóval nagyjából ők is negyvenen dolgoznak majd a foglalkozásokon. A névsorban fellelhető hat U23-as birkózó is, akik vállalták, hogy az egyetemi tanulmányaik mellett felnőttképzésben egyaránt részt vesznek. Akadnak olyan sportolók is, akik a főváros agglomerációjában élnek, mégis felvételt nyertek – olyanok, akik vállalják a TAP feltételrendszerét: beköltöznek a kollégiumba és heti nyolc edzésen vesznek részt a KIMBA-ban – mondta Németh Iván.

Fotó: KIMBA/Feledi László

A TAP-ban részt vevők három nemzetközi edzőtáborra számíthatnak az idén: tavasszal Grúziában szerepelnek (versenyen is), emellett ősszel Kazahsztánban és Ukrajnában vár rájuk erőpróba. Augusztus 2. és 6. között Tatán rendeznek összetartást mindhárom fogásnemnek, amelyben számítani lehet közösséget összekovácsoló programokra is – így például a tokiói olimpiai közös szurkolás, hiszen ez idő tájt rendezik a játékokat. A terveket sajnos továbbra is felülírhatja a koronavírus-járvány. Csepelre az iskolakezdéssel egy időben költözhetnek a fiatalok.

Bacsa Péter, a Magyar Birkózószövetség ügyvezető alelnöke jelezte, hogy a koronavírus-járvány miatt csak a tervezettnél később kezdődhet a munka, de januárban és februárban már szintfelmérők lesznek.

– Meglehetősen furcsa, akár úgy is fogalmazhatnánk: drasztikus esztendőt tudhat maga mögött a világ. Ennek okozója a koronavírus-járvány, amely eddig szinte elképzelhetetlen korlátozásokra késztette a kormányokat és a szervezeteket. Sportágunkban elmaradt például az összes utánpótlás-világverseny – így a hazai rendezésű kadét világbajnokság is –, halasztották a budapesti európai olimpiai kvalifikációs viadalt, nem beszélve a 2020-ra tervezett tokiói játékokról. Történtek ugyanakkor pozitívumok is, amelyek közül az egyik legfőbb a KIMBA átadása volt – mondta Bacsa Péter.

Hozzátette: szeptember óta a tíz felvonásból álló országos toborzó körút mellett szülői nyílt napot és országos szakmai felmérősorozatot egyaránt indítottak annak érdekében, hogy a teljes értékű munka zökkenőmentesen elrajtolhasson szeptemberben. Az áprilisi kezdés után tehát a program ősszel indulhat be igazán, amikor a növendékek az iskolakezdésre már beköltöznek a csepeli kollégiumba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.