Indul a pólóidény: az olaszokkal csap össze Märcz Tamás csapata

Péntek délután a tavalyról elhalasztott Világliga-mérkőzésekkel indul el a 2021-es vízilabdaidény. A magyar férfiválogatott este az olaszok ellen kezdi meg szereplését.

Magyar Nemzet
2021. 01. 08. 9:22
Märcz Tamás, férfi vízilabda-válogatott
Märcz Tamás tanítványai megkezdik a felkészülést a nyári ötkarikás játékokra Fotó: MTI/Czagány Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel tizenegy hónap telt el azóta, hogy férfi-pólóválogatottunk legutóbb tétmérkőzést játszott. Akkor a Világliga B csoportjában a franciáktól elszenvedett 15-10-es vereséggel búcsúzott a medencétől Märcz Tamás csapata, ma 20 órától pedig e sorozat folytatásában, a negyeddöntőben Olaszország válogatottjával találkozik Debrecenben.

A szövetségi kapitány csütörtökön ismertette a tornára kijelölt tizenhárom fős keretet, amelyben nyolc Európa-bajnok mellett Vigvári Vendel személyében egy újonc is szerepel. A súlyos térdsérülése után novemberben visszatért Zalánki Gergőt még nem teszi ki ekkora terhelésnek Märcz Tamás, aki Varga Dénesre és Vámos Mártonra sem számíthat, miközben az ötkarikás játékokra való felkészülés első lépéseként tekint a hazánkban lezajló tornára.

– Az alapvető célunk a Világligával, hogy tovább épüljünk, hiszen keressük a legmegfelelőbb összetételt a következő világversenyre, történetesen az olimpiára. Fiatal, lendületes csapat a mostani, van benne egy kis konkurenciaharc, ami mindig jót tesz. Nagy presszió nincs rajtunk, annak ellenére, hogy itthon játszunk. Nehéz három mérkőzés lesz, de a sok hiányzó ellenére szeretnénk markáns csapatot felvonultatni, és szeretném, ha látszódna az a koncepció, amely mentén játszunk, attól függetlenül, hogy mi van az eredményjelzőn – magyarázta a szakember.

Märcz Tamás tanítványai megkezdik a felkészülést a nyári ötkarikás játékokra
Fotó: MTI/Czagány Balázs

Vári Attila is hasonlóan vélekedik a torna szerepéről. A Magyar Vízilabda-szövetség elnöke elmondta, a Világliga jó alkalom arra, hogy a szakmai stáb felmérje, hol tart a csapat. Hozzátette, bízik benne, hogy az együttes jó játékot mutat a hétvégén, de a debreceni torna az eredményektől függetlenül is fontos állomás az olimpiai felkészülésben.

A magyar válogatotton kívül a Világliga európai selejtezőjében Franciaország, Görögország, Horvátország, Montenegró, Olaszország, Spanyolország és Szerbia legjobbjai küzdenek meg egymással. Nemzeti csapatunk az olaszok elleni sikeres szereplése esetén a következő párharcot holnap Spanyolországgal vívja, amely az egyetlen tavaly megtartott negyeddöntőben 13-11-re verte a címvédő szerbeket. Vasárnap helyosztókat rendeznek, a torna első négy helyezettje pedig bekerül a ­június 26. és július 2. között megrendezendő szuperdöntőbe, amelyben a legjobb nem európai válogatottakkal nézhetnek majd szembe.

A január 8–10. között zajló debreceni torna összecsapásait az M4 Sport közvetíti.

A VILÁGLIGA-TORNÁN SZEREPLŐ KERET

Kapusok: Nagy Viktor, Vogel Soma

Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Erdélyi Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Szilárd, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Német Toni, Sedlmayer Tamás és Vigvári Vendel

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.