Magyar bronzérem a terepkerékpáros világbajnokságon

Vas Blanka harmadik helyen zárt a terepkerékpár-világbajnokság U23-as versenyszámában. Az első két helyen holland kerekes végzett.

Magyar Nemzet
2021. 01. 31. 14:37
© Katona Tibor
20200816 Zalaegerszeg Restart MTB XCO nemzeti bajnokság Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap Képen: Vas Kata Blanka Fotó: Katona Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belgiumi Oostendében rendezett terepkerékpár-világbajnokságon a női U23-as versenyt vártuk a legjobban, hiszen Vas Blanka ebben a kategóriában lett idén világkupagyőztes, tavaly pedig vb-ezüstérmes.

Nehézséget jelentett Blankának, hogy az összes többi aranyesélyes egy csapatból, Hollandiából érkezett, így a magyar versenyzőnek a narancsmezesek csapattaktikájával is meg kellett birkóznia.

Először Inge van der Heijden lépett el az üldözőktől, őt fél távnál utolérte két honfitársa, valamint Vas Blanka. Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy négyük között dől el a dobogós helyek sorsa.

Az utolsó kör elején Vas vezetett, a tengerparti szakaszon azonban a korábbi körökben is alkalmazott, egyedi útvonalválasztása nem jött be, így végül a harmadik helyen zárt Fem van Empel és Aniek van Alphen mögött. A győztes van Empel egy éve döntött úgy, hogy a futball helyett inkább a kerékpárra koncentrál.

Hollandia erejét jól jelzi a szakágban, hogy a szombati két versenyszám, a női elit és a férfi U23-as futam aranyérmét is narancsmezes kerékpáros szerezte meg. Ennek fényében még szebb eredmény Vas Blanka bronzérme, aki ettől függetlenül kissé csalódottan gurult be a célba.

Mi is az a terepkerékpár?

A terepkerékpár, amelyet néha az angol kifejezéssel cyclo-crossként, vagy annak nyomán ciklokrosszként is emlegetnek, hagyományos téli kiegészítő szakága a profi kerékpárosoknak, amely elsősorban Hollandiában és Belgiumban népszerű. A pályán a kerekeseknek saras, homokos szakaszokkal is meg kell küzdeniük, a világbajnokság útvonalán pedig láthattunk lépcsőt és olyan mély talajt is, ahol a tekerés lehetetlen, ezért a kerékpárt tolva, vagy vállukra véve futnak a versenyzők. Noha nem olimpiai szakág, a tavaly országúton egy-egy egynapos klasszikust begyűjtő holland Mathieu van der Poel és belga Wout van Aert is nagyon komolyan veszi a terepkerékpárt, a legutóbbi hat világbajnokság aranyérmeit igazságos, 3-3-as arányban osztották fel egymás között.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.