Bolgár cégen keresztül síboltak ki súlyos tízmilliókat

Egyre több részlet kerül napvilágra arról, hogyan is halmozott fel három és fél milliárd forintos hiányt a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) előző vezetősége. Újabb pikáns részlet szerint egy bolgár céggel (BNI) kötött szerződés biztosított lehetőséget gyanús kifizetésekre. Több tíz-, sőt százmillió forintos tételben.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 02. 27. 10:28
null
Richter Attila ellen már korábban büntető feljelentést tett a tenisz-szövetség elnöke Fotó: MTI/Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2019-es év igazságügyi könyvszakértői véleményéből közölt részleteket a Nemzeti Sport.

„Könyvvizsgálatot nem végeztünk, a számos könyvelési és leltározási anomália miatt ez egyébként nem is lehetséges 2019-re .   Az MTSZ tekintetében megállapítottuk, hogy nem rendelkezik azon belső szabályzatokkal, amelyeket jogszabály ír elő, a beszámolók nem a valós képet mutatták az MTSZ gazdálkodásáról” – olvasható a dokumentum első oldalán az árulkodó felütés.

Richter Attila ellen már korábban büntető feljelentést tett a teniszszövetség elnöke
Fotó: MTI/Földi Imre

Egyetlen tételt részletesen említünk. A szövetség – nevesítve: Richter Attila korábbi főtitkár – 2018 júliusában hároméves szerződést kötött a bolgár Business Networks International Ltd. (BNI) céggel. E szerint a cég segít a magyarországi ATP- és WTA-tornák megrendezésében, kommunikációjában, teniszezők invitálásában. A papírok alapján a BNI évente százhetvenezer euróra jogosult a kommunikációs segítségért, ám a tevékenysége nincs konkrétan megfogalmazva, teljesítésigazolás nem szükséges; emellett további négszázezer euró jár évente a profi játékosok közvetítéséért, és az általa hozott szponzori támogatások húsz százalékát is felmarkolhatja. A dokumentumokban az szerepel, hogy a 2021-ig tartó szerződés felmondással csak ötszázezer eurós kártérítés ellenében szüntethető meg.

A történet érdekessége, hogy az Magyar Teniszszövetség és a BNI már 2016 és 2018 között is szerződéses viszonyban állt, a BNI a hatvanezer eurós, fix éves díj mellett hatvanezer eurós sikerdíjra tarthatott igényt akkor.

Ehhez képest az új szerződés értelmében 2018 és 2021 között már 1,7 millió (!) eurónyi kötelezettség terhelte az MTSZ-t, amely át is utalt 570 ezer eurót. A BNI igazolhatóan semmiféle tanácsadói tevékenységet nem végzett a szövetségnek.

A szakértői jelentésből is kitűnő felelőtlen gazdálkodással összefüggésben az MTSZ jelenlegi vezetősége több feljelentést tett – például büntetőfeljelentést Richter Attila korábbi főtitkár ellen –, amelyek alapján a NAV vizsgálata jelenleg is folyamatban van.

További részletek a Nemzeti Sport írásában olvashatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.