Kilenc év kihagyás után új csúcsokat hódíthat meg

A többpróbázó Nemes Rita kilenc év teljes kihagyást követően 2017-ben döntött úgy, hogy megkísérli a visszatérést. Erőfeszítéseinek bő három év után megvan az eredménye, a múlt hét végén ezüstérmes lett ötpróbában az országos bajnokságon, és kijutott a jövő héten sorra kerülő fedett pályás kontinensviadalra.

Jocha Károly
2021. 02. 26. 11:02
null
Nem a súlylökés Nemes Rita kedvenc próbája Fotó: Mérei László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy „világvégi” faluból, a Sátoraljaújhely melletti Karcsáról származom, ahol a foci és a kézilabda jelentette a sportolási lehetőséget – mesélte Nemes Rita, a DVTK atlétája. – Ötödikes koromban egy iskolai versenyen vette észre a rátermettségemet Molnár István testnevelőm, akinek ajánlására felkerestem a Miskolci VSC edzőjét, Drotár Ottót. Hetente kétszer vonattal utaztam Miskolcra edzésre, majd a Diósgyőri Gimnázium testnevelés szakos, bentlakásos tanulója lettem.

2006-ban érte el az első komoly eredményét, kijutott a 2006-os, pekingi junior vb-re, ahol a mezőny többi tagjánál két évvel fiatalabbként 54.93-as idővel bejutott a középdöntőbe a 400 méteres síkfutásban. Két évvel később aztán érdemben véget is ért a pályafutása első szakasza.

Futóként érte el első komoly sikerét
Fotó: Mérei László

– 2008-ig jól mentek a dolgaim, ám ekkor egy porcműtétet követően halogattam a visszatérést, miközben szép lassan elvesztettem a motivációmat. 2009-ben még versenyezgettem, de húszéves korom ellenére ez inkább egyfajta levezetésnek felelt meg. Egy fitneszteremben kezdtem el dolgozni, ahol alapvetően jól éreztem magamat. Így 2017 tavaszáig meg sem fordult a fejemben a visszatérés lehetősége.

Akkor egy ismerőse addig nógatta, amíg újra el nem kezdett edzeni. Újra megpróbálkozott a hétpróbával, noha eleinte a középtávfutó Szász László irányította a munkáját.

– Néhány kilót le kellett fogynom, közben a combhajlítóm is megsérült, de szép lassan mind jobban ambicionáltam a sikereket. Motivált például, hogy elérjem a korábbi eredményeimet, hiszen 2007-ben már 41 métert tudtam gerelyhajításban vagy 25,10 másodpercet 200 méteren. Mindenki meglepetésére a 2017-es újrakezdést követő évben második lettem az ob-n hétpróbában. Sokat segített az is, hogy sportállást kaptam a DVTK-tól, így azóta csak az atlétikára kell koncentrálnom.

Nem a súlylökés Nemes Rita kedvenc próbája
Fotó: Mérei László

Nemes Rita fejlődése töretlen maradt, 2019-ben felnőtt bajnok lett, egy évre rá pedig bekerült a világranglista első ötven helyezettje közé, annak is köszönhetően, hogy az egykori Eb-ezüstérmes tízpróbázó, Szabó Dezső vette át a felkészítését. Teljesítette az Eb-kiküldetési szintet, de persze 2020-ban az atlétikai Európa-bajnokságot sem rendezték meg. Ez sem törte meg, s újabb mérföldkőként a jövő héten részt vehet Lengyelországban a fedett pályás Eb-n.

– Nagyon sokat jelent számomra, hogy a már olimpiai kvótás Krizsán Xéniával együtt edzhetek, mert húzzuk egymást, az ötpróba ob-n Xénia mögött lettem ezüstérmes. Amennyiben sikerülne stabilizálni az ingadozó súlylökésemet, és gerelyhajításban a még bennem lévő lehetőségek is „előjönnének”, akár még az olimpiára is kijuthatnék. A szabadtéri ob és a götzisi többpróbaviadal mellett még legalább egy jó verseny kellene. Az idei eredményeimtől függetlenül a 2023-as, budapesti atlétikai vb-ig mindenképpen szeretnék versenyezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.