Messi hallgat és kivár – most kezdődik csak igazán a harc érte

A Barcelona 1-1-et játszott a párizsi visszavágón, s 5-2-es összesítéssel alulmaradt a PSG-vel szemben a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A továbbjutás mint tét mégis eltörpül a minden katalán drukkert kínzó kérdés mögött: mi lesz Lionel Messi sorsa? Az argentin csapatkapitány hallgat, Ronald Koeman azonban megüzente neki: nincs min gondolkozni, ne legyenek kétségei, a Barca jó útra tért, itt a helye.

Magyar Nemzet
2021. 03. 11. 8:37
MESSI, Lionel
Valószínűleg Messi sem tudja, mitévő legyen. A játékával fog választ adni Fotó: Christophe Ena Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1-1-es végeredmény csalóka, a Barcelona akár le is dolgozhatta volna a hátrányát. Dembelének két ordító ziccere volt, Busquetsnek egy remek fejese és egy veszélyes lövése, Dest lökete után Keylor Navas a felső lécre tolta a labdát, s akkor Messi kihagyott büntetőjéről még nem is szóltunk.

Nem véletlen, hogy mindenki a párizsiak kapusát ünnepli a meccs embereként.

Ám az ő teljesítménye, a végeredmény, a továbbjutás mind elsikkad a legfontosabb kérdés mellett: mi lesz Lionel Messivel? Megy vagy marad? Hogy ez a „meccs” nem lefutott, arról Ronald Koeman nyilatkozata is árulkodik. Messi győzködése volt értékelésének a legfontosabb eleme.

– Lionel Messinek nem lehetnek kétségei a csapat jövőjét illetően – jelentette ki Koeman.

Nyilván arra célzott, hogy a Barcelona bebizonyította, a PSG-nek is méltó ellenfele lehet, s ha három hét alatt ennyit fejlődött, akkor jövőre nyilván még jobb lesz. Ergo Messinek semmi oka sincs távozni.

Valószínűleg Messi sem tudja, mitévő legyen. A játékával fog választ adni

Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

De persze a kérdés továbbra is ott lebeg: a Barcelona jövője vajon Messi jövője is egyben?

A spanyolok minden fronton támadásba lendültek. A Marca nevű vezető spanyol lap a lefújás után szinte azonnal vezércikket közölt a következő címmel: Leo, hogyan mehetnél el most?

Tényleg, hogyan…?

Várjuk ki az idény hajráját. Már két éve, a 2018/19-es idényben feltűnő volt, hogy Messit csak a Bajnokok Ligája érdekli csupán. A Liverpool elleni negyeddöntőben pazarul játszott, nemcsak a 3-0-ra megnyert hazai találkozón, hanem a 4-0-ra elvesztett visszavágón is. Emlékezhetünk, tőle teljesen szokatlanul csúszott-mászott a továbbjutásért. A kiesés után aztán szinte észrevétlen volt a bajnokságban.

Az előző idényből fölösleges bármilyen következtetést is levonni. Messi motiváltsága árulkodó lesz a szándékai felől.

Éppenséggel van miért hajtani. A Barca a Sevilla elleni heroikus fordításnak köszönhetőn döntős a Király-kupában, s a La Ligában sem ledolgozhatatlan a momentán hatpontos hátránya az éllovas Atlético Madridhoz képest.

Az mindenesetre biztos, csak akkor van esélye a két címre a Barcelonának, ha Messi motiváltan és csúcsformában futballozik.

Ő egyelőre hallgat és kivár. A játékával fog színt vallani.

Navas volt a mezőny legjobbja

Még Ronald Koeman is Keylor Navas teljesítményét emelte ki a találkozó után. – A PSG legjobbja a kapusuk volt, sőt a mezőny legjobbja is ő volt – jelentette ki. Saját csapatáról a következőket mondta:

– Kiestünk, és csakis ez számít a sportban, de jó szájízzel távozunk Párizsból, mert megnehezítettük az ellenfelünk dolgát. Az első félidőben kiválóan játszottunk, kockáztattunk, egy az egyben fogtunk embert, és rúghattunk volna még néhány gólt. Ha ez így történik, akkor teljesen másként alakult volna a második félidő. Túl nagy különbséggel kaptunk ki odahaza… Fölösleges kritizálni a csapatomat, nem volt most szerencsénk, sok nagy helyzetet kihagytunk. Ha bemegy a büntetőnk, minden másként végződik. A csapat hozzáállása mégis dicséretes volt, és ez a legfontosabb! Ezen a szinten kell folytatnunk, ez a mi szintünk.

És ezután következett a lényeg:

– Lionel Messinek nem lehetnek kétségei a csapat jövőjét illetően. Ő is látja már, hogy a korábbi változásoknak köszönhetően fejlődött a csapat, sok tehetséges fiatalunk van, nagy jövő áll előttünk, Messinek sincsenek kétségei ezt illetően.

Majd meglátjuk…

Pochettino: Nem voltam elégedett

– Túlzottan csak a továbbjutás járt a fejünkben az első félidőben. Mondtam is a játékosaimnak a szünetben, hogy inkább játsszanak. Nem voltam elégedett. Nagyon szenvedtünk. Ez egyfajta pszichológiai teszt volt a számunkra, mert az emberek túl sokat beszéltek a múltról. A második félidőben aztán már egészen más arcunkat mutattuk – mondta Mauricio Pochettino, a PSG mestere. – A legfontosabb mégiscsak a továbbjutás. Száműzni kell a fejünkből a negatív gondolatokat! Navas ismét megmutatta, mire képes, igazi top kapus.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:

Paris Saint-Germain–Barcelona 1-1

Gólszerzők: Mbappé (11-esből 31.), illetve Messi (36.)

Továbbjutott a PSG 5-2-es összesítéssel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.