Először kerül külföldi szakvezető a nemzeti csapatunk élére

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) honlapján tudatta, hogy Margret Kratzot nevezte ki a női válogatott élére. A német szakember a decemberben távozott Markó Edinát váltja a szövetségi kapitányi poszton.

Magyar Nemzet
Forrás: MLSZ.hu2021. 03. 18. 15:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MLSZ honlapja felidézi, hogy Margret Kratz a Bundesligában középpályásként szerepelt, és karrierje csúcspontján a német válogatottban is pályára léphetett. Később edzőként jelentős szerepet vállal a német utánpótlás-nevelésben, a fiatal női játékosok kiválasztásában és felépítésében. A német futballrendszerben második nőként – Tina Theune után – szerzett felsőfokú edzői diplomát. A német edzőképzésben az első nő volt, aki a B-licences tanfolyamokon férfi edzőket képzett.

Kratz több neves játékos pályafutását segítette, akik aztán a Bundesligában és a német válogatottban is szerepet kaptak; dolgozott a későbbi Európa-bajnokokkal: Nadine Kesslerrel (2015-ban az év játékosa, jelenleg az UEFA női szakágvezetője), az olimpiai- és BL-győztes Josephine Henninggel, és a magyar származású, szintén olimpiai és BL-győztes Marozsán Dzseniferrel is.

A szövetségi kapitány a magyar női labdarúgás fejlesztésében is részt vett az elmúlt években: az UEFA és az MLSZ közös U14-es programjában többször utazott az Európai Labdarúgó-szövetség képviseletében hazánkba, ahol a kiválasztási folyamatok mellett az edzőképzést is segítette szaktudásával. Így sokszínű nemzetközi tapasztalatai mellett a magyar női labdarúgást is ismeri.

– Azt akarom elérni, hogy a csapat minden egyes tagja, a játékosok és a stáb is megismerje, elsajátítsa és magáénak érezze ugyanazt a futballfilozófiát – jelentette ki Margret Kratz. – Harminc éven keresztül dolgoztam a Német Labdarúgó-szövetségnél, és rengeteg fejlesztésen dolgoztam. Nagyon jól éreztem itt magam, de most eljött az idő, hogy valami újba kezdjek. 59 éves vagyok, de még mindig nagyon motivált. Élvezem a közös munkát a futballistákkal, a stábtagokkal és a vezetőkkel; örülök, hogy új embereket ismerhetek meg egy új országban. Tudom, hogy Magyarországon nagyon sok tehetség van, akiknek támogatásra van szükségük a fejlődésükhöz. Szeretném megköszönni a Magyar Labdarúgó-szövetségnek a bizalmat, már nagyon várom, hogy belevágjunk a munkába – tette hozzá az új szövetségi kapitány, aki a tervek szerint áprilisban tartja meg az első összetartását.

A német szakember Markó Edinát váltja, aki a csapat utolsó 2020-as találkozója, az Eb-selejtezőt lezáró, Izland elleni találkozót követően mondott le posztjáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.