„Amit Monspart Sarolta elért, többet ér az olimpiai aranynál”

Hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el ma reggel Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója. Búcsúznak tőle társai, Kamuti Jenő szép szavakkal méltatta a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakját. Mint mondta, a futólegenda a korát megelőzve küzdött azért, hogy a fiatalok megszeressék a természetet, és benne a sportolást. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár szerint Monspart halálával egész Magyarország szegényebb lett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 24. 14:26
null
Monspart Sarolta idén áprilisban hunyt el Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Monspart Sarolta halálhíre megrendítette a Nemzet Sportolóit. Az első magyar tájfutó világbajnok 76 éves korában hunyt el, három nappal azután, hogy egy éve lett tagja a Nemzet Sportolóinak.

– Saci nem volt olimpiai bajnok, mivel nem olimpiai sportágban érte el a sikereit, de a magyar sportéletben nyújtott teljesítménye több volt egy olimpiai aranyéremnél – fogalmazott a Nemzet Sportolói közé tartozó Kamuti Jenő olimpia ezüstérmes tőrvívó, a nemzetközi fair play bizottság elnöke, aki hozzátette, hogy Monspart Sarolta a korát megelőzve küzdött azért, hogy a fiatalok megszeressék a természetet, és benne a sportolást.

– Szenvedélyes, szerethető ember volt, a fair play magatartás példája – tette hozzá Kamuti. – Erős volt, harcolt a maga és mások igazáért, közösségi ember és nagy pedagógus. Szívügye volt az egészséges életmód és a rendszeres sportolás hirdetése, az idősek számára létrehozott gyalogló egyesülete sokakkal szerettette meg a mozgást, és közösséget is teremtett.

Megszólalt a Nemzet Sportolói közül Varga János, egykori birkózó is, aki az 1968-as mexikói olimpián kötöttfogásban lett aranyérmes. – Mi, birkózók is nagyon tiszteltük őt a sporteredményeiért, a küzdeni tudásáért. Nagy küzdő volt sportolóként, majd az életben is, amikor a betegségével harcolt. Sajnos, a vírusjárvány kitörése óta nem voltak események, ahol találkozhattunk volna, úgyhogy személyesen mostanában nem láttuk egymást – sajnálkozott Varga János.

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár is megszólalt: – Személyesen is ismerhettem, egész életében a sport fontosságát hangsúlyozta, és a mozgást, az aktív életmódot népszerűsítette. A Nemzet Sportolója olyan kitüntető cím Magyarországon, amellyel megbecsülésünket és hálánkat tudjuk kifejezni olyan sportoló nagyságaink előtt, akik nemcsak pályafutásukkal, hanem azt követően is meghatározó szerepet töltöttek be a magyar sport életében – fogalmazott az M1 aktuális csatornának Szabó Tünde. – Neki köszönhetően több százezren kezdtek sportolni. Halálával az egész egyetemes magyar sport és egész Magyarország szegényebb lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.