Két magyar testvér harcolt egy olimpiai kvótáért, eldőlt a csata

A portugáliai Vilamourában a vitorlázók finndingi Európa-bajnoksága után – amelyet címvédőként az olimpiai kvótás Berecz Zsombor nyert meg – rendezték meg a férfi laser és a női laser radial hajóosztály olimpiai kvalifikációs regattáját. Magyarország már korábban megszerezte mindkét versenyszámban az olimpiai indulás jogát, ennek ellenére Érdi Mária és a Vadnai testvérek, Benjamin és Jonatán is részt vettek a versenyen, s utóbbiak összecsaptak az egyetlen magyar kvótáért. Amit végül Benjamin szerzett meg.

Magyar Nemzet
2021. 04. 27. 9:50
null
Vadnai Forrás: Facebook/Vadnai Benjamin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdi Mária a 89 fős mezőnyben a 14. helyet szerezte meg. A tizenkét futamból hat alkalommal volt a legjobb tízben. A kilencedik és a tizedik futamból kizárták egy másik hajó akadályoztatása miatt, a befejező tizenkettedik futamban azonban bizonyította, hogy a legjobbak között a helye, hiszen elsőként ért a célba. A magyar vitorlázó Portugáliában folytatja a felkészülést, majd Hollandiában indul egy versenyen. Azt még nem tudja hol, de Európában fejezi be az olimpiai felkészülését.

Számunkra ezúttal izgalmasabb volt a férfimezőny csatája, itt dőlt el ugyanis, hogy a két Vadnai fivér közül ki indulhat az olimpián. A verseny előtt Benjamin állt jobban, mivel az első válogatóversenyen, a 2020-as vb-n tizenhárom hellyel előzte meg öccsét. Éppen ezért Vilamourában végig óvatosan, szélsőségek nélkül vitorlázott. A megrendezett tizenkét futamból a 139 fős mezőnyben általában a tizedik–huszadik hely között ért célba. Öccse, Jonatán viszont négy alkalommal is a legjobb nyolc között végzett; egy ideig jobban is állt bátyjánál az összetettben. Végül a 28. helyen végzett, míg Benjamin 24. lett. Ezzel eldőlt a testvérek versengése: Benjamin indulhat az olimpián, de öccse sem marad le az olimpiáról, mint testvére segítője lesz ott Tokióban.

– Nehéz verseny volt. Gyakorlatilag világbajnoki mezőnyben vitorláztunk, óriási, hetvenhajós csoportokat alakítottak ki, nagyon könnyű volt hibázni. Csak egy kieső futam volt, kétszer is meggondolta az ember, hogy kockáztat-e. Ráadásul, mivel az olimpiai kiküldetésért folyó családon belüli csatánkban én vezettem tizenhárom hellyel, a stratégiám az volt, hogy huszadik hely környéki helyeket hozok. Jonatánnak ahhoz, hogy megelőzzön, olyan extrém jó helyeken kell végeznie sorozatban, ami ebben a mezőnyben szinte lehetetlen. Sokan kérdezték, milyen az embernek a saját testvére ellen küzdeni. Szerencsére nem volt egyszer sem olyan szituáció, hogy szoros, test test elleni helyzetbe kerültünk volna egymással. De biztos nem fordultam volna rá vagy forgattam volna ki, ha találkozunk, egyszerűen az a húsz centi nem számított volna a köztünk már meglévő pontkülönbség mellett – nyilatkozta Vadnai Benjamin a magyar szövetség honlapján.

– Végig jó volt a kapcsolatunk, nem volt semmi konfliktus köztünk – vette át a szót Jonatán. – Nem volt olyan, hogy alám állt volna rajtnál, vagy takargatott volna hátszélben. Végig segítettük egymást. Most egy kicsit letört vagyok, nem érzem, hogy jó teljesítményt nyújtottam. A tavalyi Eb-9. helyem után többet vártam magamtól. Annak a néhány jó futameredménynek természetesen örülök. S nem maradok le az olimpiáról, Benji segítője leszek. Félszavakból értjük egymást, tudom mikor, hogyan kell hozzászólni kritikus helyzetben. A motorosomban ott lesznek a hűtőmellények, amiket a várható nagy hőségben futamok előtt felvesz majd. A hajóval kapcsolatban bármit szerelni, állítani kell, rám bízhatja, addig is pihenhet. Ha kell, futam után kiviszem a hajót – szóval rengeteg apróságban hasznos lehetek a minél jobb szereplés érdekében.

A Vadnai testvérek Portugáliában maradnak, és a térségben még lesz két verseny: indulnak június elején Medemblikben az Allianz-kupán, s tervben van még egy spliti edzőtábor, utána pedig már az olimpia következik.

A tokiói olimpiára a magyar vitorlázók közül eddig (finndingi), Érdi Mária (laser radial). Vadnai Benjamin (laser radial) és Cholnoky Sára (RS:X szörf) szerzett kvótát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.