Súlyos testi sértés miatt őrizetben az olimpiai bizottság elnöke

Az ország első olimpiai bajnoka bántalmazta korábbi sporttársát, aki az intenzív osztályra került.

2021. 04. 06. 18:25
null
Naidangiin Tüvshinbayar Forrás: Facebook/Монголын Үндэсний Олимпийн Хороо - MNOC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mongol Olimpiai Bizottság honlapján szépen sorakoznak a hírek a tokiói ötkarikás játékokkal kapcsolatban, de a saját háza tájáról egy lényeges hír valahogy hiányzik: nevezetesen az, hogy a szervezet elnökét húsz napra előzetes letartóztatásba helyezték. Nem akárkiről van szó, a 36 éves Naidangiin Tüvshinbayar a nemzet hőse, aki Mongólia első olimpiai bajnoki aranyérmét szerezte, a 2008-as pekingi játékokon ő győzött a cselgáncsozók 100 kilogrammos súlycsoportjában. A londoni olimpián ezüstérmes lett, Rióban viszont már az első meccsén, a 16 közé jutásért kikapott, így kiesett. Egy évvel később, 2017-ben a budapesti vb-n is láthattuk, a Papp László Budapest Sportarénában már a +100 kilogrammban a dobogó harmadik fokára állhatott, s még tavaly februárban a párizsi Grand Slam-tornán is ott volt a mezőnyben. Mi több, a nehézsúly olimpiai kvalifikációs rangsorában a 31. helyen áll, és nincs is sok ponttal elmaradva 27 éves honfitársától, Ölziibayaryn Düürenbayartól, aki a 25. pozíciójával kvótás helyet foglal el.

Tüvshinbayar azonban már más utakon jár, tavaly augusztusban ellenjelölt nélkül választották meg az idén 65 éves Mongol Olimpiai Bizottság elnökének. A leköszönő Demchigjav Zagdsurent váltotta, aki 2001 óta töltötte be a posztot, és egy évvel a megbízatása lejárta előtt lemondott. A múlt hét végén aztán a Mongóliában nemzeti hősnek számító Tüvshinbayart súlyos testi sértés miatt előzetes letartóztatásba helyezték – amint arról az olimpiai mozgalommal kapcsolatos hírekre szakosodó Insidethegames.biz portál beszámolt.

Naidangiin Tüvshinbayar (középen) egy ideig biztosan nem gyakorolja az elnöki jogkörét
Fotó: Facebook/Монголын Үндэсний Олимпийн Хороо – MNOC

A mongol média arról adott hírt, hogy Tüvshinbayar közeli barátjának, a korábban szintén nemzetközi szinten jegyzett cselgáncsozó Erdenebileg Enkhbatnak súlyos fejsérülést okozott, aki kórházba került, és jelenleg az intenzív osztályon ápolják. Az ugyancsak 36 éves, az élsporttól 2015-ben visszavonult Enkhbat a 100 kilogrammban nyert világkupaversenyt, Grand Slam viadalon pedig ezüstérmet. Azt, hogy a hét végén egészen pontosan mi történt Tüvshinbayar és Enkhbat között, egyelőre nem tudni.

Tüvshinbayar a 2008-as pekingi olimpián a 100 kilogrammos súlycsoport döntőjében könnyedén elbánt a kazah Zsitkijevvel:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.