időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Dárdai és Petry klubja három éve deklaráltan sokszínű

Magyar Nemzet
2021.04.06. 16:55
Dárdai és Petry klubja három éve deklaráltan sokszínű

Gulácsi Péter klubja, az RB Leipzig sem írta alá eddig a német sokszínűségi chartát, amelynek megsértésére hivatkozva a Hertha felbontotta Petry Zsolt szerződését. A berlini klub mellett mindössze négy Bundesliga-csapat támogatja a kezdeményezést, amely egyébként leírja, hogy többek közt a világnézete miatt sem érhet senkit hátrány a munkahelyén.

A legnagyobb német cégek és világszerte jól ismert márkák, mint az Adidas, az Audi, az Allianz, a Telekom, a BMW, a Volkswagen vagy a Rossmann is támogatják a német sokszínűségi chartát, amelyre hivatkozva a Hertha ma kirúgta magyar kapusedzőjét. Petry Zsolt volt munkaadója, a berlini futballklub 2018 novemberében csatlakozott a mozgalomhoz, amelynek Angela Merkel német kancellár a nagykövete.

„A Hertha aláírta a német sokszínűségi chartát, és egy olyan szervezet, amely aktívan kiáll az olyan értékek mellett, mint a sokszínűség és a tolerancia, amelyek fontosak számunkra. Ezeket az értékeket nem találtuk meg Petry Zsolt nyilatkozatában, amelyet a mi alkalmazottunként tett nyilvánosan” – indokolta döntését a Hertha.

A 18 Bundesliga-klub közül a Herthával együtt mindössze öt csapat (Wolfsburg, Eintracht Frankfurt, Werder Bremen, 1. FC Köln) írta alá az egyezményt, valamint a Német Labdarúgó-szövetség is. Érdekesség, hogy Gulácsi Péter klubja, az RB Leipzig sem szerepel a charta aláírói között, hiszen a magyar válogatott kapusának a kiállására reflektált Petry lapunkban, amelynek következménye az lett, hogy elvesztette az állását.

Leírása szerint a német sokszínűségi charta arra reagál, hogy a globalizáció, a társadalmi és demográfiai változások befolyásolják a munka világát Németországban. „Csak akkor lehetünk gazdaságilag és társadalmilag sikeresek, ha elismerjük, elősegítjük és kihasználjuk a meglévő sokszínűséget. Ez a munkaerő sokféleségére, valamint üzleti partnereink és a polgárok eltérő igényeire vonatkozik” – írja honlapján a szervezet.

„A charta megvalósításának célja az elismerő munkakörnyezet megteremtése kortól, etnikai háttértől, nemzetiségtől, nemtől, nemi identitástól, fizikai és szellemi képességektől, vallástól, világnézettől, szexuális irányultságtól és társadalmi háttértől függetlenül. A sokféle potenciál megbecsülése és népszerűsítése gazdasági előnyökkel jár szervezetünk számára” – olvasható a továbbiakban.

Tehát ha jól értjük, senkit sem érhet hátrány a munkahelyén a felsorolt esetek miatt, amelyek között a világnézet is szerepel.

Az aláíróknak a következő vállalásokat kell tenniük:

 • Ápolják a kölcsönös tiszteletre és megbecsülésre épülő szervezeti kultúrát. Elősegítik, hogy a vezetők és alkalmazottak elismerjék, megosszák és megéljék ezeket az értékeket.
 • Felülvizsgálják a humánerőforrás-folyamatokat, hogy azok megfeleljenek az alkalmazottak eltérő kompetenciáinak és tehetségüknek.
 • Felismerik a sokféleséget a szervezetükön belül és kívül, értékelve a sokszínűségben rejlő potenciált, és azt előnyösen használják fel üzleti vagy szervezeti szempontból.
 • A charta tartalmát párbeszéd témájává teszik.
 • Évente információkat adnak a sokszínűség előmozdításában elért eredményekről.
 • Folyamatosan tájékoztatják munkatársaikat a sokszínűség értékeiről, és bevonják őket a charta feladatainak a végrehajtásába.
 • Véleményterror a németeknél

  A külügyi tárca bekérette a német ügyvivőt a Petry-ügyben

  A dosszié összes cikke
  Hírlevél feliratkozás
  Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.