Először térdelt le az F1-es pilóta, de nem a rasszizmus miatt

A múlt hét végi Formula–1-es Spanyol Nagydíjon Nyikita Mazepin először csatlakozott azokhoz a társaihoz, akik a hétszeres világbajnok Lewis Hamiton kezdeményezésére letérdelnek a futamok előtt, ezzel is kihangsúlyozva elkötelezettségüket a rasszizmus elleni harcban. A Haas csapat újonc pilótája azonban gyorsan leszögezte, hogy őt nem a BLM-mozgalom inspirálta.

2021. 05. 12. 12:16
Maazepin
Mazepin Forrás: Twitter/Haas F1 Team
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A II. világháború Európában 1945. május 8-án ért véget, Németország ezen a napon tette le a fegyvert az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és a Szovjetunió szövetséges hadereje előtt. Ez a győzelem napja, amely Oroszországban hatalmas ünnep, Moszkvában, a Vörös téren katonai parádéval, a nagyvárosokban pedig éjjel tűzijátékkal ünnepelnek. Ám a szovjet utódállamokban május 9-e a győzelem napja, mert amikor 76 éve a németek kapitulációja érvénybe lépett, Moszkvában már elmúlt éjfél, már május 9. volt. Ezen a napon mindmáig az oroszok csendesen emlékeznek, a világégésben a legnagyobb emberáldozatot ők hozták, a Szovjetunió halottainak a száma meghaladta a húszmillió főt.

Nyikita Mazepin a győzelem napja alkalmából ereszkedett féltérdre a Spanyol Nagydíjon, a Barcelona melletti Circuit de Catalunya versenypályán. A Haas pilótája mindezt a futam után mondta el.

– Szeretném világossá tenni a cselekedetemet. Hetvenhat év telt el a győzelem napja óta, és ezt senki sem felejtette el. Tiszteletem jeleként térdet hajtottam mindazok előtt, akik a győzelem kivívásában részt vettek, és az elhunytak előtt – jelentette ki az újságírók előtt Nyikita Mazepin, megemlítve, hogy a nagyszülei is részt vettek a II. világháborúban. – Láttam egy kimutatást arról, hogy a győzelem napja nekünk, oroszoknak még az újévi ünnepnél is fontosabb nap – tette hozzá.

A Haas 22 éves pilótája egyébként a jeles nap alkalmából különleges sisakfestéssel rukkolt ki a világbajnokság negyedik nagydíjára. A 9-es rajtszámát egy hullámzó Szent György-szalag formálta meg, belülre pedig egy vörös csillag is került. A Szent György-szalag egy selyemszalag három fekete és két narancssárga csíkkal, orosz birodalmi jelkép, Nagy Katalin cárnő vezette be 1769-ben az orosz–török háború idején. Vasárnap Vlagyimir Putyin elnök is ezt viselte a Vörös téri parádén.

Nyikita Mazepin a Spanyol Nagydíjon a 19. lett, s bevallotta, újoncként egyelőre még a kék zászlós jelzésekkel is „ismerkedik” a pályán. (Ezzel figyelmeztetik a lassabb pilótát, hogy engedje el az őt lekörözni érkező versenyzőt.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.