Olaszországban végre nyert az örök második, káosz lett belőle

Giacomo Nizzolónak eddig tizenkilenc második helye volt a Grand Tour-versenyeken, de most behúzta a Giro 13. szakaszát.

2021. 05. 21. 18:14
null
Nizzolo Forrás: Twitter/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 13. szakasza a Ravenna és Verona közötti 198 kilométeres távon nyugodt napnak ígérkezett. A mezőnyre teljesen sík terep várt, és ki kellett pihenni az előző nap fáradalmait – csütörtökön a négy kategorizált emelkedő mellett záporeső is súlyosbította a körülményeket. Nem emiatt, még az etap elején több bukás is történt, s mint kiderült, a korábban az összetett éllovasát megillető rózsaszín trikót is viselő Alessandro De Marchinak (Israel Start–Up Nation) hat bordája és két csigolyája megrepedt, s még a kulcscsontját is eltörte… A három napon át ugyancsak rózsaszín trikós (Groupama–FDJ) az esélyesek csoportjával érkezett célba az összetettben vezető Egan Bernallal (Ineos Grenadiers) együtt. Valter a bukását ép bőrrel megúszó Marc Soler (Movistar) kiesése következtében egy helyet előrelépve a tizenkettedik helyről várhatta a folytatást, míg Dina Márton (Eolo–Kometa) a 113. helyről a 164 fősre olvadt mezőnyből. (Az első napon még 184-en voltak.)

S ha már bukások: a szlovén Matej Mohoric (Bahrain–Victorious) ma nyilatkozott a Cyclingnews.com portálnak a kilencedik szakaszon történt szörnyű bukása után, és azt mondta, hogy a sisakja mentette meg az életét. Mohoric lejtmenetben veszítette el az uralmát a kerékpárja felett, előrebucskázott, a fejére esett, a szalagkorlátig pattogó bringája pedig két darabra tört! A szlovén versenyző elmondta, hogy nagy sebességnél meglepte a kanyar, amit nem tudott bevenni, szerencsére megúszta enyhe agyrázkódással és kisebb zúzódásokkal.

Ma a rajt után Simon Pellaud (Androni Giocattoli), Umberto Marengo (Bardiani–CSF) és Samuele Rivi (Eolo–Kometa) meglépett a mezőnytől, Pellaud rövid időre még a trióból is előrement kicsit, de ezt ő sem gondolta komolyan. A szökevények előnye közel hét percre nőtt, de mögöttük a mezőny nem nyugtalankodott, tudták, hogy utolérik az elöl levőket, és a végén sprintbefutó dönt. A sprinterek készülődtek is; a pontversenyben vezető, így ciklámen trikós Peter Sagan (Bora–hansgrohe), az ebben a versenyben mögötte következő Fernando Gaviria (UAE Team Emirates), Davide Cimolai (Israel Start–Up Nation), Elia Viviani (Cofidis), Giacomo Nizzolo (Qhubeka–Assos), valamint a kissé hátrébb levő Dylan Groenewegen (Jumbo–Visma) számított az esélyesek közé.

A mezőny 7,3 kilométerrel a vége előtt utolérte a szökevényeket, a végén pedig jött a sprintbefutó. Edoardo Affini (Jumbo–Visma) a hosszú hajrájával meglepte az esélyeseket, de Nizzolo észnél volt, utolérte, a szélárnyékából kilépve pedig lehajrázta, és nagy győzelmet aratott.

Giacomo Nizzolo most megcsinálta
Fotó: Twitter/Giro d'Italia

A már 32 éves itáliai versenyző 2015-ben és 2016-ban is megkaparintotta a Giro d'Italia ciklámen trikóját, de szakaszt nem hogy a Girón nem nyert még, a másik két Grand Touron, a Tour de France-on és a Vueltán sem, viszont 19-szer végzett a második helyen, az olasz körversenyen 11-szer. Tényleg itt volt már az ideje, hogy nyerjen.

– Most arra játszottam, hogy második legyek, talán ez kellett a győzelemhez – viccelődött a boldog Giacomo Nizzolo, aki mögött Affini lett a második, Sagan pedig a harmadik a szakaszon.

Az olaszok pedig így ünnepelték a győztest – kitört a káosz, a jó értelemben:

Az összetett élcsoportjában levő versenyzők együtt értek be a célba, így Egan Bernal megőrizte első helyét, Valter Attila pedig maradt a 12. helyen.

Az összetett állása:

1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 53:11:42 óra

2. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana–Premier Tech) 45 másodperc hátrány

3. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) 1:12 perc hátrány

...12. Valter 3:51 p h.

...114. Dina 1:51:58 óra hátrány

Szombaton a Cittadellából induló 205 kilométeres etapon a legendás emelkedőn, a Zoncolanon vár hegyi befutó a mezőnyre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.