Hatalmas bravúr az Eb-n: a svájci csoda nyomában

Az átlagosnál jobb képességű játékosokból álló svájci válogatott szenvedett a csoportkörben, a Wales elleni „nézhetetlen” döntetlen és az Olaszország elleni sima vereség után csak annak köszönhette a továbbjutását, hogy legyőzte az Eb egyik leggyengébb válogatottját, Törökországot. Még az óvatos szakértők is sima francia sikert jósoltak a nyolcaddöntőben, de Vladimir Petković csapata nem adta meg magát, az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését okozva kiejtette a világbajnokot. A semmiből jött, szerencsés diadal volt a tegnapi vagy jóval több annál?

Szilágyi
2021. 06. 29. 10:58
null
Granit Xhaka élete legnagyobb sikere a franciák kiejtése Fotó: MARKO DJURICA / POOL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnok Franciaországot az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében búcsúztató Svájc „legújabb kori” futballsikerei Vladimir Petković szövetségi kapitányhoz köthetők. A bosnyák származású edzőt 2014-ben nevezték ki a válogatott élére, korábbi munkahelye, az olasz Lazio beperelte szerződésszegésért. Petković ugyanis nem értesítette a főnökeit arról, hogy tárgyal a svájciakkal. Olyannyira tárgyalt, hogy meg is állapodott velük, ő váltotta Ottmar Hitzfeldet a kapitányi poszton. 2016-ban az Eb-n majd két év múlva a vb-n is nyolcaddöntőbe vezette a svájciakat. Idén még ennél is tovább, egyelőre a legjobb nyolc közé vezényelte őket.

A hadvezér tovább álmodozik
Fotó: /AFP/Marko Djurica/POOL

Petković az utánpótlásszinten elért sikerekre is alapozhat: Svájc 2009-ben megnyerte az U17-es világbajnokságot, abból a keretből Ricardo Rodriguez, Haris Seferovic és Granit Xhaka is alapember lett a felnőttválogatottnál. Svájc válogatottja igazi multikulti brigád: az Eb-keretben csak nyolcan nem rendelkeznek kettős állampolgársággal: vannak közöttük albán, kameruni, spanyol, bosnyák, dél-szudáni, angolai, portugál, koszovói és dominikai származású játékosok is. És talán pont ez a tény magyarázza a válogatott kiismerhetetlen stílusát. A kameruni származású Breel-Donald Embolo néha kicsit öncélú, de gyors és remekül cselez. A bosnyák szülők sarja, Haris Seferovic és Mario Gavranović a délszlávok vasakaratával küzd. A franciák ellen a rendes játékidőben 11-est hibázó, spanyol és chilei felmenőkkel rendelkező Ricardo Rodriguez inkább a technikás, latinos stílust képviseli. Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri pedig a koszovói albánok zabolázhatatlan lendületével közlekedik a középpályán.

Granit Xhaka csapatkapitány nem a visszafogott ünnepléséről híres
Fotó: Daniel Mihailescu/POOL/AFP

Petković belőlük gyúrt egységes csapatot, a franciák elleni nyolcaddöntőn az is kiderült, hogy nem a levegőbe beszélt a kapitány amikor bátor játékot ígért a meccs előtt. Teljesen tudatosan támadták a franciák gyenge pontjait, a felforgatott védelem és Varane bizonytalankodásai és nem utolsósorban Seferovic brilliáns fejjátéka miatt a magas beadásokat erőltették. Ebből született az első góljuk, a második szintén a Benficában játszó Seferovic érdeme volt, a harmadik Gavranovićé és persze Petkovićé is. A kapitány remekül cserélt, a 80. percig biztos befutónak vélt franciák összeomlottak a hajrában, 3-1-ről lett tíz perc alatt 3-3, a tizenegyeseket Svájc rúgta jobban, az 1954-es vb óta először nyert büntetőpárbajt nagy világversenyen.

Patrick Vieira, a franciákkal 1998-ban vb-t nyert középpályás szerint a svájciak csapatként viselkedtek, ezért nyertek. – Mindenki kihagyhat egy tizenegyest, ez benne van a futballban. Nem ez, hanem a csapatszellem döntött Svájc javára. Nálunk nem láttam harci szellemet a játékosokon, enélkül nem lehet nyerni. A jobb csapat jutott tovább, Svájc megérdemelten játszhat a legjobb nyolc között – mondta az Arsenal egykori klasszisa.

Petković szerényen fogadta a gratulációkat és pályafutása egyik legfontosabb sikerének nevezte a franciák legyőzését. – Karrierem egyik legcsodálatosabb mérkőzése volt a franciák elleni. Egyetlen átlagos csapat sem áll fel kétgólos hátrányból a vb-címvédő ellen. Fantasztikus munkát végeztünk, az akarat diadala volt ez. A csapatban benne van, hogy még tovább álmodozzon – fogalmazott a lefújás után.

– Az olaszok elleni csoportkörös vereség után sokan sok mindent mondtak rólunk. Arrogánsnak neveztek bennünket, de én mindig is kitartottam amellett, hogy ez a válogatott sokkal többet érdemel, mint hogy így beszéljenek róla. Most történelmet írtunk, de hadd álmodozzunk még – közölte a franciák elleni meccs legjobbjának választott csapatkapitány, Granit Xhaka.

Pénteken a legutóbbi két mérkőzésükön összesen tíz gólt szerző spanyolok ellen folytatja a szereplését Vladimir Petković csapata.

...

Kövesse az Európa-bajnokságot ITT!

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.