Verstappen megúszta az esőt, megnyerte a „magányos” versenyt

Max Verstappen vezetésével hazai pályáján is győzni tudott a Red Bull. A holland pilóta senkitől sem zavartatva nyerte meg a Formula–1-es Stájer Nagydíjat, mellette Lewis Hamilton és Valtteri Bottas fért még fel a dobogóra. Verstappen előnye immár tizennyolc pontra hízott a tabella élén.

2021. 06. 27. 16:49
Max Verstappen
A holland zsinórban másodszor győzött Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

zsinórban másodszor is a pole pozícióból rajtolhatott, ám ezúttal a Francia Nagydíjtól eltérően a start után képes volt megtartani a vezető pozícióját. Simán eljött mögötte is, a harmadik helyért azonban nagy csata folyt Lando Norris és Sergio Pérez közt, oda-vissza előzgették egymást a futam elején. A hátsó traktusokban volt kisebb perpatvar: előbb Charles Leclerc és Pierre Gasly értek össze, majd Antonio Giovinazzi, Nicholas Latifi és Gasly is összetalálkoztak. Utóbbi járt a legrosszabbul, számára azonnal véget ért a verseny, a többiek „csak” a mezőny végére estek vissza.

Verstappen elnyúlt Hamiltontól az élen, Pérez a másik Red Bull-lal a 10. körben levadászta Norrist, egy körrel később Bottas is megtette ugyanezt, de Hamiltont egyikük sem tudta megközelíteni. A 27. körig csendben rótták a kilométereket a pilóták, az élmezőnyből elsőként Pérez ment ki a bokszutcába. A mexikóinak hosszúra nyúlt a kerékcseréje, így a maga cseréje után Bottas átugrotta Pérezt. Verstappen és Hamilton között nem történt változás.

Pérez az 55. körben másodszor is kilátogatott a bokszba, hogy elhalássza Hamiltontól a leggyorsabb körért járó egy pontot, emellett hajtóvadászatot indított a harmadik Bottas ellen, aki mögött több mint húsz másodperc volt a lemaradása. Kis híján sikerrel járt, végül az utolsó kanyarig üldözte a finnt, de Bottas megőrizte a pozícióját.

A holland zsinórban másodszor győzött
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Tíz körrel a leintés előtt 11 másodperc volt Verstappen előnye, Hamilton ekkor abban reménykedett, hogy esőfelhők vannak az égen. Csapata válasza – miszerint nem várható eső – lelombozta a reményeit, így a britnek bele kellett nyugodnia, hogy Verstappent már csak egy technikai vagy vezetői hiba esetén verheti meg. Pérezt azonban még elkaphatta, ezért egy körrel a verseny vége előtt kihívta őt a Mercedes egy újabb kerékcserére, és a hétszeres világbajnok friss gumikon megfutotta a futam leggyorsabb körét. És mint kiderült, ha kicsivel hosszabb lett volna a verseny, a várva várt eső is megérkezett volna, hiszen a leintést követően nem sokkal leszakadt az ég Spielbergben.

De elkésett az eső, így Verstappen végig vezetve, senkitől sem zavartatva, 35 másodperces előnnyel húzta be pályafutása 14. győzelmét Hamilton és Bottas előtt. A további pontszerző helyeken Pérez, Norris, Carlos Sainz, Charles Leclerc, Lance Stroll, Fernando Alonso és Cunoda Juki futottak be.

A bajnokság a jövő hétvégén ugyanezen a versenypályán folytatódik tovább.

Végeredmény, Stájer Nagydíj, Spielberg (71 kör, 306,452 km, a pontszerzők):

1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:22:18.925 óra

2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 35.743 másodperc hátrány

3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 46.907 mp h.

4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 47.434 mp h.

5. Lando Norris (brit, McLaren) 1 kör h.

6. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 1 kör h.

7. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1 kör h.

8. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 1 kör h.

9. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 1 kör h.

10. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 1 kör h.

leggyorsabb kör: 1:07.058 perc, Hamilton (71. kör)

A vb-pontversenyek állása nyolc futam után (még 15 van hátra):

versenyzők:

1. Verstappen 156 pont

2. Hamilton 138

3. Pérez 96

4. Norris 86

5. Bottas 74

6. Leclerc 58

7. Sainz 50

8. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 37

9. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 34

10. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 30

11. Alonso 19

12. Stroll 14

13. Esteban Ocon (francia, Alpine) 12

14. Cunoda 9

15. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 1

16. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 1

csapatok:

1. Red Bull 252 pont

2. Mercedes 212

3. McLaren 120

4. Ferrari 108

5. Alpha Tauri 46

6. Aston Martin 44

7. Alpine 31

8. Alfa Romeo 2

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.