Fernando Santos: A legjobb formánkra van szükség a magyarok ellen

Fernando Santos, a portugál válogatott szövetségi kapitánya kimondottan kemény, jól szervezett csapatnak tartja a magyart, amely ellen a saját együttesétől a legjobb formára lesz szükség a győzelemhez. Szerinte címvédőként most másfajta nyomás nehezedik rájuk, mint öt éve, amikor még csak álmodtak az Európa-bajnokság serlegéről. Azt mondta, hét-nyolc válogatott szinte egyforma eséllyel harcol az Eb megnyeréséért, és az ő csapata is közéjük tartozik.

2021. 06. 14. 17:39
Santos
Budapest, 2021. június 14. Fernando Santos szövetségi kapitány a portugál labdarúgó-válogatott edzésén a Puskás Arénában 2021. június 14-én. A koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában szereplő portugál válogatott Magyarország ellen lép pályára június 15-én Budapesten. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fernando Santos már hét éve a portugál válogatott szövetségi kapitánya. Vele nyert a csapat 2016-ban Európa-bajnokságot, így ő ült a magyarok elleni, 3-3-ra végződött mérkőzésen is a kispadon, Franciaországban. Mégis – érthető módon – nem mondhatja, hogy jól ismeri együttesét, hiszen öt esztendő alatt mindkét csapat nagyon sokat változott. A hétfői sajtótájékoztatón egy portugál újságíró azt mondta neki, hogy a magyar szurkolók nem túl magabiztosak a keddi meccs előtt, szerinte tartanak ettől a találkozótól, mert Portugália eddig minden alkalommal győzött Magyarország ellen.

 

Fernando Santos számára lényegtelen a múlt, neki csak a címvédés a fontos
Fotó: Illyés Tibor / MTI

 

– Egyrészt ez a múlt, nem foglalkozom vele, másrészt hallottam nyilatkozatokat a magyar válogatott háza tájáról, és azok ellentmondanak a borúlátó hangoknak – válaszolta a kapitány. – Nekem az a lényeges, hogy a magyar csapat az ősszel hogyan játszott, meg kell mondanom, jól, láttam a felkészülési meccseinek is a felvételeit, és meg kell találnom a sebezhető pontjait. Marco Rossi és pedig kimondottan bizakodva nyilatkozott, de nem csupán ezért mondom, hogy nehéz meccsre számítok. A legjobb tudásunkra lesz szükségünk a győzelemhez. Marco Rossi kijelentette, hogy a csapata szervezett, a játékosai pedig szenvedélyesek, akik száztíz százalékot képesek kiadni magukból, és ebben jobbak mindenkinél. A minőség a mi oldalunkon van, de az önmagában nem tud meccset nyerni. A magyarok kemények lesznek, nem hiszem, hogy elsősorban védekezni szeretnének. A középpályásaik kimondottan ügyesek, a csatáraik is jók, szóval oda kell figyelnünk rájuk.

Fernando Santos természetesen nem kerülhette ki a kérést, hogy hasonlítsa össze az öt évvel ezelőtti válogatottját a maival, erről ezt mondta:

– Egészen más a helyzetünk, mint akkor volt. Mi úgy indultunk harcba, hogy korábban csak közel került a portugál válogatott az Európa-bajnokság megnyeréséhez, de végre szeretnénk hazavinni a serleget, most viszont mi vagyunk a címvédők. A lehetőség bennünk van, hogy meg is védjük ezt a címet, ehhez ugyanolyan hévvel kell harcolnunk, mint tettük 2016-ban. Szerintem hét-nyolc csapat esélyes a végső győzelemre, és mindig vannak sötét lovak, mint voltak 2004-ben a görögök, akik éppen ellenünk győztek a döntőben, de a végén mi szeretnénk ünnepelni.

A Puskás Arénában mintegy kétezer-ötszáz portugál szurkoló biztathatja a csapatot, ennyien utaztak el Budapestre. Fernando Santos nekik ezt mondta a sajtótájékoztatón:

– Ígérni nem ígérhetek semmit sem, de azt üzenem, hogy ugyanannyi esélyünk van most, mint Franciaországban, sőt talán még több is. Hiába nincsenek itt sokan Budapesten, nem feledkezünk el róluk, tudjuk, érezzük, hogy mögöttünk állnak. Mindent megteszünk azért, hogy ismét boldogságot szerezzünk a portugál népnek.

Kövesse a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.