Fiola Attila: Szörnyű éjszakám volt, mert csúnya lett a vége

Fiola Attila nemigen tudott elaludni a portugáloktól elszenvedett vereség után, és másokhoz hasonlóan ő is azt mondja, támadójátékból keveset nyújtott a válogatott kedden este, így pedig nehéz a döntetlent is megtartani. Öt éve Franciaországban azt hitte, az akkori hangulatot nem lehet felülmúlni, ám tévedett.

2021. 06. 16. 19:36
Fiola
Portugal's players celebrate next to Hungary's defender Attila Fiola (R) after scoring a goal during the UEFA EURO 2020 Group F football match between Hungary and Portugal at the Puskas Arena in Budapest on June 15, 2021. (Photo by Laszlo Balogh / POOL / AFP) Fotó: Europress/AFP/Balogh László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aludhattak egyet a magyar válogatott játékosai a portugáloktól elszenvedett vereségre, de inkább csak aludhattak volna. szerdán elárulta, a csapat többségének nem jött álom a szemére, senki sem tudott könnyen belenyugodni abba, hogy a 84. percben még komoly esély volt a pontszerzésre, végül mégis 3-0 lett az eredmény az ellenfél javára.

– Szörnyű éjszakám volt, valamikor hajnali négy után aludtam el – mesélte szerda délután Fiola Attila, a magyar csapat védője. – Meccsek után amúgy is nehezen alszom el, de ennyire fajsúlyos mérkőzést a szokásosnál is nehezebben tudok feldolgozni. Különösen úgy, hogy az utolsó percekig reménykedhettünk a döntetlenben, majd csúnya lett a meccs vége, és ezt annyira nehéz megemésztenem, hogy még mindig rendkívül bosszús vagyok. A védekezéssel nem volt gond, mégis csúnya lett a vége, de támadójátékból sokkal többet kell nyújtanunk. Ha nincs játék előre, akkor hátul előbb-utóbb felőrlődünk, és ha nincs helyzetünk, akkor a világ legjobbjai ellen kevés az esélyünk a döntetlenre is.

 

Nelson Semedo gyakran összefutott Fiola Attilával, aki sokszor megállította őt
Fotó: Europress/AFP/Alex Pantling

 

Fiola Attila öt éve Franciaországban az első meccsen megsérült az osztrákok ellen, és többet nem játszhatott azon az Európa-bajnokságon. Most az eszébe jutott az akkori balszerencséje, de nem foglalkozott vele sokat.

– Nem jó a negatív emlékeket hagyni, hogy eluralkodjanak, mert akkor újra megtalál a balszerencse. Ezért el is hessegettem magamtól ezt a gondolatot, amikor vonultunk ki a pályára. Utána pedig a világ egyik legjobb futballistáját, Bernardo Silvát kellett szemmel tartanom a bal oldalon, és kizárólag erre összpontosítottam. Ugyanakkor frenetikus élmény volt a hangulat. Franciaországban is az volt, sőt akkor azt hittem, az felülmúlhatatlan, ám ami kedden este a Puskás Arénában fogadott minket, az szavakkal leírhatatlan, most, hogy beszélek róla, újra libabőrös vagyok. Csak az tudja, mi ez, aki át is élte. Már az is felemelő volt, tízezrek vártak minket a stadionnál, majd a meccs alatt is rengeteg erőt adott a folyamatos buzdítás. Az pedig, hogy az elrontott hajrá, a három nullás vereség után is megtapsoltak, ezzel a további támogatásukról biztosítottak minket, további energiával tölt el mindannyiunkat. Nagyon szeretnénk boldoggá tenni a szurkolókat szombaton a franciák ellen!

Néhány másodpercre kedden is mindenkit eláraszthatott a boldogság, amikor Schön Szabolcs szép gólt szerzett még 0-0-nál, ám sajnos lesről indult, ezért a játékvezető természetesen nem középre mutatott, hanem kifelé ítélt szabadrúgást. Fiola Attila állítja, a kitörő öröm, majd a kiábrándulás egyáltalán nem volt hatással a csapatra, ez az epizód nem zökkentette ki őket. Visszatért inkább a támadások hiányára, azt jóval nagyobb gondnak tartja.

– A baj az, hogy amikor az ellenfél hetven százalékban birtokolja a labdát, akkor nehéz támadásokat felépíteni. Mi a legtöbbször felíveltük a labdát Szalai Ádámnak, aki két-három védő között próbálta megtartani, de ha sikerült neki, akkor sem mindig tudta folytatni a játékot, mert kevesen zárkóztak fel hozzá. Ez abból a szempontból érthető, hogy nem akartunk hátul fellazulni. Ezért a következő meccseken arra kell törekednünk, hogy többet legyen nálunk a labda, ráadásul azzal a védekezést is nagyban segítjük.

 

Fiola Attila érthetően csalódottan figyeli a portugálok gólörömét
Fotó: Europress/AFP/Balogh László

 

A szerda a regenerálódással telt el, és Fiola Attila szerint erre nagy szükség volt, és nemcsak a testeknek, hanem a lelkeknek is.

– A válogatott mérkőzésein mindig jobban elfáradok mint egy bajnokin, de csak fejben, mert ott egyetlen hiba sem fér bele, nagyon kell összpontosítani. Most azonban szélső hátvédet játszom, ezen a poszton rengeteget kell futni, olykor nyolcvan métert oda, majd vissza, tehát a testem is nagyon kimerül a végére. Mindez hatványozottan igaz egy olyan mérkőzésre, amelyen olyan szintű csapat az ellenfél, mint Portugália, és ezt össze sem lehet hasonlítani egy magyar NB I-es meccsel.

Szóba került az is, hogy a találkozót követő sajtótájékoztatón önkritikusan nyilatkozott. A szövetségi kapitány kijelentette, ő is hibázott, másként kellett volna cserélnie. Fiola Attila erre azt mondta, ennek nincsen jelentősége, a futballban mindenki hibázhat, az olasz edző pedig mindig is korrekten kommunikál, őszinte ember, és emiatt is remek a kapcsolata a játékosokkal.

– Ő a kapitány, neki kell döntenie, és ezért ő is viseli a felelősséget. A cserék pedig indokoltak voltak, hiszen a portugálok frissítettek, ráadásul újabb klasszisokat küldtek be, nálunk többen is elfáradtak. Az más kérdés, hogy a mi cseréink közül nem mindegyik jött be, de ha például Schön Szabolcs hátrábbról indul, nem lesről, és megadják a gólját, most mindenki arról beszélne, hogy Marco Rossi milyen nagyszerűen cserélt. Ennek a kérdésnek nincs jelentősége. Senki sem tehet másnak szemrehányást, együtt veszítettünk, és együtt akarunk jó eredményt elérni Franciaország ellen.

….

Kövesse a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.