Ami a legendás nagyapának nem sikerült, az az unokának összejött

Szakaszgyőzelmével a holland Mathieu van der Poel átvette a vezetést a Tour de France-on.

Magyar Nemzet
2021. 06. 27. 18:55
null
Forrás: Twitter/Tour de France ES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kész csoda, hogy a Tour de France szombati első, két tömegbukást hozó szakasza után csak négy versenyző esett ki a mezőnyből, vasárnap a Perros-Guirec és a Mur-de-Bretagne közötti 183,5 kilométeres etap rajtjára 180 kerékpáros sorakozott fel. Miként beszámoltunk róla, szombaton az első tömegbukást egy szurkoló okozta a transzparensével, ami jócskán benyúlt az útra, ebből lett a nagy baleset, tucatnyi bringás dőlt egymásra. Christian Prudhomme versenyigazgató közölte, hogy az illető nőt beperlik – ám előtte a francia csendőrségnek még fülön kell csípnie, mert a hölgy a zűrzavarban meglépett. A személyleírása ismeretében mindenesetre nagyon keresik.

A vasárnapi szakaszon a szurkolók figyelmesek voltak az út szélén, nyilvánvalóan hallottak az előző napi történésekről. Az etap hat kategorizált emelkedőt tartogatott, a befutó egy 3. kategóriás volt, az utolsó két kilométeren 6,9 százalékos meredekségű kaptatóra kellett felkapaszkodni. A célba pedig elsőként az esélyesek közül a holland Mathieu van der Poel (Alpecin–Fenix) ért be, aki nap során menet közben is szerzett időjóváírást – éppen ezen az emelkedőn, amit kétszer kellett megmászni a nap során –, nem csak a célban, így az összetettben is az élre állt, átvette a sárga trikót az első szakaszon győztes francia Julian Alaphilippe-től (Deceuninck–Quick-Step).

A 26 éves Mathieu van der Poel nagyapja a két éve elhunyt, legendás Raymond Poulidor, az 1964-es Vuelta győztese, aki Tour de France-on nyolc alkalommal volt dobogós, ám győzni egyszer sem sikerült neki; háromszor lett második, ötször harmadik. Az összetettben soha nem vezetett, nem viselhette a sárga trikót, az unoka viszont most, élete első háromhetes körversenyén megszerezte a becses ruhadarabot. A célban a kezét az égre emelve emlékezett nagyapjára. Másodikként a címvédő szlovén Tadej Pogačar, harmadikként az ugyancsak szlovén, tavaly második Primož Roglič ért célba.

Tour de France, 2. szakasz, Perros-Guirec–Mur-de-Bretagne, 183,5 km:

1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin–Fenix) 4:18:30 óra

2. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) 6 másodperc hátrány

3. Primož Roglič (szlovén, Jumbo–Visma) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:

1. Van der Poel 8:57:25 óra

2. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck–Quick-Step) 8 másodperc hátrány

3. Pogačar 13 mp h.

4. Roglič 14 mp h.

5. Wilco Kelderman (holland, Bora–Hangsrohe) 24 mp h.

Hétfőn a Lorient és Pontivy közötti 183 kilométeres etappal folytatódik a 108. Tour de France.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.