A Paksnak kedvezett először itthon a VAR, de nem élt vele

Elkezdődött a labdarúgó NB I 2021–2022-es idénye, az első mérkőzést a Paks és a Mezőkövesd játszotta egymással. A vendégek fordulatos mérkőzésen 3-2-re nyertek, tehát gólokban gazdag találkozót láthattak a nézőt, de ez a meccs azért korszakos, mert ezen debütált Magyarországon a VAR. A videóbíró azonnal szerepet is kapott, tizenegyeshez juttatta a Paksot, ám Haraszti Zsolt kihagyta a büntetőt.

2021. 07. 30. 20:19
null
Paks 20210730 Labdarœg‡s NB1 Paksi FC Mez?kšvesd Foto: Nemzeti Sport Szab— Mikl—s Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Paks jeles fejezet nyitánya lett a magyar labdarúgás történetében. Az MLSZ most, ezen a nyáron, a 2021–2022-es NB I-es bajnoksággal vezette be a VAR-t, a játékvezetőt segítő videóbíró rendszerét, és már az új idény rajtján, az első mérkőzésen szerepet is játszott. Ezen a nyitányon a Paks a Mezőkövesdet fogadta, és az élet úgy hozta, hogy Berke Balázs játékvezetőnek máris támaszkodnia kellett a VAR-ra. Az első félidő hosszabbításában történt, hogy a paksiak szögleténél a mezőkövesdi Katanec lerántotta Sajbánt a tizenhatoson belül, Berke továbbot intett, majd később kiment visszanézni az esetet, és akkor már büntetőt ítélt.

Ez volt a magyar labdarúgás történetének az első ítélete, amely a VAR alapján született meg!

 

Nagy Dániel, a mezőkövesdiek középpályása gólpasszt adott, itt viszont egy nagy csomagot kapott…
Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

 

Az más kérdés, hogy Haraszti Zsolt a jobb kapufa tövét találta el a tizenegyesből, a kipattanót pedig Szabó János a lelátóra lőtte, így elmaradt az egyenlítés. A Mezőkövesd ugyanis ekkor már vezetett, a 21. percben Nagy Dániel jobbról érkező pontos beadását Besirovic a levegőben úszva a hazai kapuba fejelte – 0-1. A paksiak később még inkább rosszul érezhették magukat a kihagyott büntető miatt, ugyanis a szünet után gyorsan kettőre növelték az előnyüket a vendégek: a 47. percben Madarász passzát Jurina 13 méterről a hálóba pöckölte az őt gyámoltalanul megtámadó Lorentz mellől – 0-2. A Paks pedig ekkor lendült bele, az 55. percben Sajbán Máté szépített 14 méterről (1-2), majd a csereként beállt Hahn János a 76. percben nagyon szép góllal egyenlített: az előző bajnokság gólkirálya nagyszerűen vette át a labdát, becsapta vele Szépét, majd 12 méterről a jobb felső sarokba bombázott – 2-2.

Volt azonban még egy fordulat: a 80. percben a kövesdiek újonca, Calcan 17 méterről a hazai kapu bal oldalába tekerte a labdát, a paksiak védekezés helyett csak szurkoltak… – 2-3.

Jól rajtolt el az NB I az olimpia árnyékában, a Mezőkövesd változatos, érdekes mérkőzésen győzött Pakson, öt gól született, ráadásul debütált a VAR is, azaz emlékezetes meccset hozott a nyitány.

 

NB I, 1. forduló

Paks–Mezőkövesd 2-3 (0-1), Paks, 1200 néző, jv.: Berke. Gólszerző: Sajbán (55.), Hahn (76.), illetve Besirovic (21.), Jurina (47.), Calcan (80.)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.