Bárány felbosszantotta a Farkasokat, végül kikapott a Debrecen

Az NB I-be visszakerült Debreceni VSC rangos főpróbát tartott, az olasz élvonal egyik sztárcsapatának, az AS Romának volt a vendége. A magyar együttes gyorsan vezetést szerzett, ám ezután az olaszok akarata érvényesült, akik jól használták ki a debreceni védelem gyermeteg hibáit, és 5-2-re megnyerték a mérkőzést.

Magyar Nemzet
2021. 07. 25. 20:56
null
Roma AS midfielder Nicolo Zaniolo (C) runs with the ball during a friendly football match between AS Roma and Debrecen VSC at the Benito Stirpe Stadium in Frosinone, near Rome, on July 25, 2021. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP) Fotó: Filippo MONTEFORTE / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges edzőmérkőzést játszott vasárnap Olaszországban a hétszeres magyar bajnok Debrecen, hiszen még sohasem találkozott a háromszoros olasz bajnok AS Romával. Nos, most sor került az összecsapásra az olasz fővárostól 76 kilométerre délre fekvő kisvárosban, Frosinonéban. Az egy hónapja edzésbe állt DVSC-nek a José Mourinho edzette AS Roma elleni találkozó volt a főpróbája a július 31-i, Honvéd elleni bajnoki rajtra.

– Hegedüs Gábornak és olasz kapcsolatainak köszönhetjük ezt a nagyszerű mérkőzést  – mondta a Debreceni VSC sportigazgatója a Nemzeti Sportnak. –  Hosszas tárgyalások előzték meg a megállapodást, s természetesen José Mourinho, a Roma vezetőedzője mondta ki a végső szót. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy megmérkőzhetünk a háromszoros olasz bajnokkal. Tisztában vagyunk vele, hogy a Roma magasabb szintet képvisel, mégis úgy hisszük, hasznunkra válhat a találkozó. A tárgyalások során is azt tapasztaltuk, a rómaiaknak sem közömbös a meccs, igaz, ők a felkészülés más stádiumában tartanak, míg nekünk bajnoki főpróbának felel meg a találkozó.

 

A debreceniek Bárány korai gólját ünneplik
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

Érdemes megmutatni az olaszok kezdőcsapatát, amelyből több kulcsjátékos is hiányzott: Rui Patrício – B. Reynolds, Ibánez, Kumbulla, Tripi – C. Pérez, Bove, Darboe, Zalewski – Lo. Pellegrini – Mayoral. A válogatott egyik legjobbja, Leonardo Spinazzola nem lehetett ott a pályán, hiszen ő még az Európa-bajnokságon megsérült, El Shaarawy, Diawara, Smalling, Mkhitaryan és Dzeko pedig a cserepadon kezdett. És a rend kedvéért rögzítsük a Debrecen összeállítását is: Kosicky – Bévárdi, Deslandes, Ferenczi – Varga J., Dzsudzsák – Bódi, Baráth P., Sós – Szécsi M., Bárány.

Bátran kezdett a magyar élvonal újonca, és a 4. percben megszerezte a vezetést: Sós a Bóditól visszakapott labdát ballal balról adta be, középen Kumbulla és Patrício egymásra várt, Bárány Donát pedig négy méterről a jobb alsó sarokba fejelte a labdát – 0-1. Bárány ezzel felpiszkálta a Farkasokat, és a hazai csapat egyre több veszélyes akciót vezetett, ám a Debrecen a 26. percig megúszta az egyenlítést. Akkor azonban Íbanez pompásan ívelt a kilépő Borja Mayoral elé, amihez kellett Baráth Botond nagyon rossz helyezkedése is, mindenesetre a csatár zavartalanul bombázhatott a bal alsó sarokba – 1-1. Öt perc múlva pedig már vezetett is az AS Roma: Lorenzo Pellegrini kapta a labdát Zalewskitől, a védők nem figyeltek, Ferenczi lemaradt, Deslandes felszabadíthatott volna, de az ötösön lyukat rúgott és elesett, a friss Európa-bajnok olasz középpályás pedig jobbal, öt méterről, kissé jobbról higgadtan a bal alsóba lőtt – 2-1.

 

Lorenzo Pellegrini az AS Roma második gólját szerzi meg a DVSC ellen
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

 

A szünetben Jose Mourinho tíz játékost cserélt, beállt az összes, addig a kispadot koptató jó nevű futballista, azaz a portugál edző erősített a második félidőre. A Roma pedig hamar kettőre növelte az előnyét: az 52. percben Nicolo Zaaniolo ballal, az ötös jobb sarka elől elegánsan a jobb sarokba emelte a labdát a kifutó kapus fölött – 3-1. Gyorsan jött a válasz a Debrecentől: egy perccel később Bévárdi bátran megindult a jobb oldalon, és ugyan az ötös jobb sarka elől a kapusba lőtt, Fuzatóról kipattant a labda, Ugrai pedig jobbal, egy méterről a a jobb alsó sarokba helyezett – 3-2. A 65. percben ismét kettő lett a különbség: Edin Dzeko ballal az ötös bal sarka elől az üres kapuba lőtt, előtte pocsékul jött ki a kapus El Shaarawy balról érkező beívelésére, a védők pedig csak közelről szurkoltak – 4-2.

A két csapat nagyon nem egy szinten futballozott, a debreceni védelem például hibát hibára halmozott. Így történt ez a 80. percben is, amikor Kusnyir indította Dzekót, aki az ajándékba kapott labdát nagyon ügyesen lőtte el 16 méterről a bal alsó sarokba – 5-2. Óriási volt az AS Roma technikai fölénye is, ám erre számítani lehetett. Azt nem tudni, hogy Jose Mourinho együttesének a felkészülését mennyire segítette ez a mérkőzés, de a Loki számára egész biztosan tanulságos találkozó volt.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.