Horrorbukás után meglett az áhított triplázás

A Tour de France első napjain inkább a bukások alakították a verseny alakulását. A pénteki, hetedik szakasz viszont szenzációs versenyt hozott.

Magyar Nemzet
2021. 07. 02. 17:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig minden a címvédő Tadej Pogačar (UAE) szája íze szerint alakult Franciaországban, a szlovén az összetett második helyén állt a Tour de France hetedik versenynapja előtt. A háromhetes körverseny idei leghosszabb, 249 kilométeres szakaszán viszont alaposan megtréfálták. Tizennyolc csapat huszonkilenc versenyzője szökött meg, azaz az élcsoportból mindössze öt csapat maradt ki, ezek között volt az UAE, amely lényegében egyedüliként próbálta csökkenteni a főmezőny hátrányát, jobbára sikertelenül. Ott volt viszont a szökésben Pogačar honfitársa, Matej Mohorič (Bahrain–Victorious), aki alig másfél hónapja, a Girón horrorbukással hívta fel magára a figyelmet.

Ezúttal viszont nemcsak vigyázott magára, hanem el is szakadt a szökevényektől. Megnyerte az összes hegyi hajrát, végül pedig a szakaszt is, így megszerezte a pöttyös trikót, valamint teljesítette a karriertriplát: immár mindhárom Grand Tourról (Giro, Tour, Vuelta) van szakaszsikere.

A pöttyössel ellentétben a zöld trikó nem cserélt gazdát, sőt Mark Cavendish (Deceuninck–Quick Step) a szökevénycsoport tagjaként a részhajrát megnyerve növelte előnyét a pontversenyben.

A sárga trikós holland Mathieu van der Pool (Alpecin–Fenix) biztosra ment, hogy megőrizze a vezetést, ő maga is elment a szökéssel, és visszaverte a sokoldalú Wout van Aert (Jumbo–Visma) próbálkozásait. A szökés legveszélyesebb tagja pedig lehet, hogy a körverseny 2014-es győztese, Vincenzo Nibali (Trek–Segafredo) volt, ám ő végül nem tudta megelőzni összetettben Pogačart.

A tavalyi második helyezett Primož Rogličról (Jumbo–Visma) viszont kiderült, hogy a korábbi bukás után idén nem lesz versenyben a sárga trikóért, majdnem négy perccel a főmezőny mögött ért célba.

Tour de France, 7. szakasz

1. Matej Mohorič (Bahrain–Victorious) 5:28:20 óra

2. Jasper Stuyven (Trek–Segafredo) 1:20 perc hátrány

3. Magnus Cort (EF Education–Nippo) 1:40 p h.

4. Mathieu van der Poel (Alpecin–Fenix) azonos idővel

[...]

8. Wout van Aert (Jumbo–Visma) a. i.

13. Vincenzo Nibali (Trek–Segafredo) 2:57 p h.

26. Tadej Pogačar (UAE) 5:15 p h.

65. Primož Rogličról (Jumbo–Visma) 9:03 p h.

Az összetett állása

1. Mathieu van der Poel (Alpecin–Fenix) 25:39:17 óra

2. Wout van Aert (Jumbo–Visma) 30 mp h.

3. Kasper Asgreen (Deceuninck–Quick Step) 1:49 p h.

4. Matej Mohorič (Bahrain–Victorious) 3:01 p h.

5. Tadej Pogačar (UAE) 3:43 p h.

6. Vincenzo Nibali (Trek–Segafredo) 4:12 p h.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.