A szupercsapatokat már legyőzték, most az első gyűrű a cél

Az elmúlt években LeBron James vagy Kevin Durant szupercsapata ünnepelhetett az NBA-ben, idén Chris Paul vagy Jannisz Antetokunmpo csapata lesz a bajnok.

2021. 07. 14. 18:24
Chris Paul és Jannisz Antetokumpo az első címért
1233840523 Fotó: Joe Murphy Forrás: NBAE via Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány rányomta a bélyegét az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 2020/21-es idényére. Mivel az előző szezon csak tavaly októberben ért véget floridai buborékban, az aktuális évad menetrendjével kapcsolatban is több kompromisszumot kellett kötnie a ligának. A rövidebb alapszakasz és a decemberi kezdés mellett ezek közé sorolható a júliusi zárás is. Ha az NBA-nagydöntő csak a hetedik meccsen dőlne el, azt július 22-én rendeznék, miközben négy érdekelt játékosnak július 25-én már bő kilencezer kilométerre, az olimpia első fordulójában lenne jelenése.

Egyelőre azonban Devin Booker (Phoenix Suns), Jrue Holiday, Khris Middleton és a nigériai Jordan Nwora (egyaránt Milwaukee Bucks) fejében sem Tokió jár, ugyanis az NBA fináléjában életük lehetősége előtt állnak, valamennyi csapattársukkal együtt. Az elmúlt bő évtized a szupercsapatok meneteléséről szólt a ligában, ezért különösen is figyelemreméltó, hogy mind a nyugati bajnok Phoenix, mind a keleti győztes Milwaukee valamennyi játékosa az első NBA-aranygyűrűjére hajt az idei fináléban. A két csapat szurkolói számára is szokatlan a hosszúra nyúlt szezon. A Suns 1968-os megalakulása óta sosem szerzett még bajnoki címet, a Bucks is csak egyet, éppen ötven évvel ezelőtt, 1971-ben.

A Milwaukee döntőbe jutása kisebb meglepetés, a csapat a tudatos építkezés eredményeként az előző két idényben egyaránt megnyerte az alapszakaszt, ám ezt nem tudta nagydöntős szereplésre váltani. Idén fordult a kocka: a Bucks csak a keleti harmadik kiemelést szerezte meg, a főcsoport elődöntőjében viszont úgy győzte le az idei szupercsapatot, a kerete alapján a legfőbb esélyesnek tartott Brooklyn Netset , hogy csak egyszer vezette a párharcot, a hetedik meccs után. A Wisconsin állambeli csapat legnagyobb sztárja a görög aki két alapszakasz-MVP-cím után idén a nagydöntő legértékesebb játékosa lehet, ha győzelemre vezeti együttesét. A Görög Szörnynek becézett kosaras a döntő első három meccséből kétszer is negyven pont fölé jutott.

A Phoenix döntőbe jutása viszont bármiféle előzmény nélkül lepte meg az NBA-rajongókat. A Suns a 2009/10-es idény óta hiába várt a rájátszásbeli szereplésre, és nem tartott nagybevásárlást 2020-ban sem. Az egyetlen szupersztárnak tekinthető érkező Chris Paul volt, aki az elmúlt bő évtized egyik legjobb irányítója, de nagydöntőig korábban sosem jutott el, és harmincöt évesen már kevés csapat látott benne fantáziát. A Suns viszont bízott Paulban, aki az arizonai együttes által draftolt Devin Booker, Deandre Ayton, Mikal Bridges trióval kiegészülve történelmi sikert arathat, a bajnoki cím esetén pedig alighanem az irányítóé lenne az MVP-trófea is.

Az első három meccset egyaránt a hazai csapat nyerte, így a Phoenix 2-1-re vezet a négy győzelemig tartó párharcban, amelynek negyedik találkozóját magyar idő szerint csütörtökön, hajnali három órától játsszák Milwaukee-ban (tv: Sport 1).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.