Összekaptak a lányok: a hazug és a tiszteletlen esete

Ajla Tomljanović és Jeļena Ostapenko mérkőzése feszült véget ért Wimbledonban. Sőt, még a sajtótájékoztatón sem kímélte egymást a két teniszező.

2021. 07. 04. 9:30
Tomljanović
Forrás: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem biztos, hogy Ajla Tomljanović és Jeļena Ostapenko összecsapása hozta a legjobb meccset a wimbledoni tenisztorna harmadik fordulójában, a legfeszültebb végjátékot viszont minden bizonnyal a két lány hozta össze.

Ostapenko volt a találkozó esélyese, aki ugyan 2017-es Roland Garros-győzelme óta nem tudott stabil éljátékossá válni, de múlt héten megnyerte az egyik füves pályás felvezető tornát, és a világranglistán is negyvenegy hellyel ausztrál riválisa előtt áll.

A lett teniszező hozta is az első játszmát, Tomljanović azonban egyenlített és a döntő szettben 4:0-ra vezetett, amikor Ostapenko ápolást kért. Itt kezdődtek a problémák: Tomljanović közölte a székbíróval, hogy ellenfele nyilvánvalóan hazudik, és csak megjátssza a sérülést, hogy kizökkentse az ausztrált.

Az ápolás utáni játékot Ostapenko nyerte, a szettet viszont 6:2-re Tomljanović. A meccs végi szokásos kézfogásnál azonban a lett teniszező nem rejtette véka alá véleményét, az orvoshoz irányította és a tisztelet teljes hiányával vádolta meg Tomljanovićot.

A lányok a sajtótájékoztatón is kibeszélték magukból az esetet, a wimbledoni szervezők pedig titokban örültek, hogy a teniszezők a hagyományoknak megfelelően nem közösen jelennek meg az újságírók előtt a meccsük után.

– A játékán egyáltalán nem látszott, hogy sérült lett volna, világos, hogy csak ki akart zökkenteni. Nevetséges, hogy ez után még ő nevez engem tiszteletlennek. Szégyenletes viselkedés egy Grand Slam-bajnoktól, akire gyerekek néznek fel – fogalmazott Tomljanović, aki 2019-ben egyetlen játékra volt élete első WTA-tornagyőzelmétől, amikor az ukrán Dajana Jasztremszka ápolást kért. Az ausztrálnak azóta sincs WTA-trófeája.

– Nagyon tiszteletlenül viselkedett. Ha csak ötvenszázalékosan játszom, legyőztem volna – bosszankodott Ostapenko, aki azt is elárulta, hogy a sérülés leginkább az adogatásban zavarta, és tény, hogy a mérkőzésen az utolsó öt adogatójátékát egyaránt elveszítette.

Tomljanović karrierje során másodszor jutott be a legjobb tizenhat közé Grand Slam-tornán, az első negyeddöntőjéért pedig a hazaiak legújabb kedvencével, a 18 éves Emma Raducanuval játszik, aki 338. a világranglistán.

A vasárnapi szünnap után az első nyolcaddöntőket hétfőn rendezik Wimbledonban. A férfiak között még magyar játékos is versenyben van: Fucsovics Márton Andrej Rubljovval mérkőzik a nyolc közé jutásért.

Tomljanović barátja is versenyben

Lemaradt a drámáról az olasz Matteo Berrettini, a férfitorna hetedik kiemeltje, aki a szlovén Aljaz Bedenét verte három játszmában. Berrettini és Tomljanović 2019 óta alkot egy párt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.