A Puskás Arénának egy évvel többet kell várnia az El döntőjére

Az UEFA módosította a nemzetközi kupadöntők helyszíneinek a kijelölését. Ez Budapestet is érinti, mert az Európa-liga fináléjának nem jövőre, hanem csak 2023-ban adhat otthont a Puskás Aréna.

Magyar Nemzet
2021. 07. 17. 10:34
Videoton_Ujpest_Magyar_Kupa
2019 novembere, a Puskás Aréna avató mérkőzése után ismét nézők előtt rendeztek sporteseményt Fotó: Mirkó István Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az borítékolható volt, hogy a Puskás Aréna előbb-utóbb nagy nemzetközi kupadöntő házigazdája lesz. Még el sem készült a stadion, amikor Budapest már lehetséges helyszínként szóba jött, de mindez csak tavaly márciusban vált konkréttá. Akkor az európai szövetség, az UEFA végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy 2022-ben az Európa-liga fináléját rendezheti meg a magyar főváros a Puskás Arénában.

Az UEFA azonban pénteken módosította a döntését, és úgy határozott, hogy az Európa-liga hamarosan kezdődő sorozatát lezáró döntőnek a spanyolországi Sevilla ad majd otthont jövő május végén, 2024-ben a dublini Aviva-stadion, egy évvel később, 2025-ben pedig az ugyancsak spanyol Bilbao lesz a rendező. Az ír főváros egyébként másodszor kapja meg a jogot, 2011-ben már az Avivában játszották le az El fináléját, amelybe két portugál csapat jutott be, és a Porto 1-0-ra legyőzte Bragát.

 

Ami késik, nem múlik: 2023-ban lesz nemzetközi kupadöntő a Puskás Arénában
Fotó: Mirkó István

 

Ez azt jelenti, hogy Budapestre, pontosabban a Puskás Arénára a tervezett időpontnál egy évvel később, 2023-ban kerül sor. Az UEFA honlapja szerint Dublinra és Bilbaóra is azért esett a választás, mert az idei, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon az eredeti tervekkel ellentétben egyetlen mérkőzést sem rendezhettek meg a világjárvány miatt. A két város nem vállalhatta nézők beengedését a mérkőzésekre, ezért estek ki a helyszínek közül. Akkor az írek és a baszkok is kárpótlást követeltek, amit most és így kaptak meg.

 

 

Az UEFA azt is bejelentette, hogy Isztambulban rendezi meg a labdarúgó Bajnokok Ligája 2023-as döntőjét. Az európai szövetség közösségi oldalának pénteki bejegyzése emlékeztet arra, hogy a sorozat idei fináléját játszották volna a török városban, de a koronavírus-járvány miatti szigorú korlátozások következtében a Chelsea és a Manchester City végül Portóban mérkőzött meg egymással. A 2022-es és 2024-es házigazda, vagyis Szentpétervár és London változatlan maradt, a 2023-as BL-döntőre kijelölt Münchennek viszont 2025-ig kell várnia a legrangosabb európai kupasorozat utolsó meccsének megrendezésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.