Ross Brawn „szerelemgyereke” nem okozott csalódást az F1-ben

Bár a vasárnapi események miatt kevés figyelem hárult rá, Ross Brawn szerint jól vizsgázott a sprintkvalifikáció a Formula–1-ben.

2021. 07. 20. 20:09
Ross Brawn
Mogyoród, 2017. július 28. Ross Brawn, a Liberty Media ügyvezetõ igazgatója a Forma-1-es Magyar Nagydíj második szabadedzése után a mogyoródi Hungaroringen 2017. július 28-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki-ki a maga bizonyítványát magyarázza a vasárnapi Brit Nagydíj óta, amikor is a Formula–1-es világbajnoki cím két fő várományosa, és összekoccant a futam első körében. A szócsatározás elvonta a figyelmet arról a tényről, hogy történelmi versenyhétvégének lehettünk szemtanúi, hiszen szombaton Silverstone-ban tartották meg a száguldó cirkusz fennállásának első sprintkvalifikációját. Ezt a világbajnoki éllovas Verstappen nyerte meg, így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a holland három pontot is szerzett a versenyhétvégén, miközben egy kört sem fejezett be a futamon. Ez persze a saját kiesése és Hamilton győzelmének fényében aligha vigasztalja a Red Bull pilótáját.

Ross Brawn viszont mosolyogva figyelte az új lebonyolítást. Igaz, nála beszélhetünk némi elfogultságról, hiszen az ő szerelemgyereke volt ez a projekt.

– Nagyon elégedett voltam a Formula–1 történetének első sprintkvalifikációjával. Azt reméltük, hogy növelni tudjuk a szurkolók érdeklődését a versenyhétvége során, és ez sikerült is – írta blogjában a király kategória sportszakmai igazgatója.

Verstappen a sprintfutam győztesének kijáró babérkoszorúval
Fotó: MTI/AP/Getty/Lars Baron

Az istállóknak a sprintfutam nyomán az időmérő edzés előtt csak egy tréning jutott a helyes beállítások megtalálására. Brawn úgy véli, ez növelte az izgalmakat, hiszen bár a csapatok a tökéletességre törekszenek, tapasztalat híján rizikót kell vállalniuk – ez pedig a nézőknek kedvez. Ugyanakkor további pozitív visszajelzésekre van szükségük a döntnököknek, hiszen egy ember véleménye alapján nem fogják megreformálni a sportágat. Ross Brawn korábban maga is elmondta, a sprintfutamok egyelőre tesztüzemben futnak.

– Az elkövetkező egy-két hétben megvizsgáljuk a csapatok visszajelzéseit, aztán következtetéseket vonunk le az új lebonyolításról. Ez remek első lépése volt a kísérletünknek, ami két további sprinttel folytatódik. De leszögezném, addig nem döntünk arról, hogy a bajnokság állandó részévé tegyük ezt a kvalifikációt, amíg nem bonyolítottunk le legalább három sprintfutamot három különböző versenypályán.

A tervek szerint szeptemberben Olaszországban és novemberben Brazíliában lesznek az idény további sprintfutamai.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.