Túlbonyolították a spanyolok, de végül továbbszenvedték magukat

Spanyolország öngóllal szerzett vezetést, majd ráült az eredményre, a második félidőben Svájc potyagóllal egyenlített az Európa-bajnokság első negyeddöntőjén. A hajrában Freulert kiállította a játékvezető, de Svájc így is kihúzta döntetlennel a rendes játékidő, majd a hosszabbítás végéig. A tizenegyeseket Spanyolország rúgta pontosabban, ezzel biztosította a helyét az elődöntőben.

Szilágyi
2021. 07. 02. 20:55
null
A svájci Xherdan Shaqiri (j) és a spanyol Pedro González López harca döntetlenre végződött Fotó: MTI/AP/AFP pool/Kirill Kudrjavcev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciák elleni nyolcaddöntőben továbbjutott csapatát Vladimir Petkovic egy helyen változtatta meg. A svájci szövetségi kapitány a sárga lapos eltiltása miatt távollevő csapatkapitány, Granti Xhaka helyett Denis Zakariát állította a kezdőcsapatba. Luis Enrique két embert cserélt a horvátok ellen 5-3-ra megnyert találkozón látott csapatához képest: a védelemben Eric García és José Gaya helyett Pau Torres és Jordi Alba kapott lehetőséget a szentpétervári mérkőzésen.

Szentpétervár, 2021. július 2.
A spanyol Jordi Alba (j) csapattársával, Alvaro Moratával ünnepel, miután gólt szerzett a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjének Svájc–Spanyolország mérkőzésén.

Fotó: MTI/AP pool/Dmitrij Loveckij

Nem kellett sokat várni az első gólra. Egy befelé szálló szöglet után Jordi Alba elé került a labda, aki nem sokat teketóriázott, lőtt. A labda megpattant a Xhakát helyettesítő Zakarián, és a kapu jobb oldalába vágódott. Svájc kénytelen volt feladni a zárt védekezését. A gól jót tett a mérkőzésnek, mert a kijjebb merészkedő, hátrányban futballozó Svájc több területet hagyott a saját védelmi vonala mögött, így érdekes mérkőzés kerekedett Szentpéterváron.

Határozottan megélénkült a találkozó: az Eb-n eddig négy meccsen nyolc gólt kapó Svájc kinyílt, kidolgozott akcióból sokáig nem tudta veszélyeztetni a spanyol kaput, okkal bízhatott a horvátok ellen szerencsétlenkedő kapus, Unai Simon. A baszk kapus Szentpéterváron is a szívbajt hozta a spanyol drukkerekre, egy felesleges cselezgetése majdnem az egyenlítésbe került.

Breel Embolo (j) sérülése nagyon érzékenyen érintette a svájciakat
Fotó: MTI/AP/AFP pool/Kirill Kudrjavcev

A helyzet végén megsérült a svájciak villámgyors csatára, Breel Embolo. Petkovic elveszítette az egyik legfontosabb emberét. Nyomasztó labdabirtoklási fölényben játszott Spanyolország, a hátrányban levő csapat néha úgy tűnt, mintha emberhátrányban játszana. De a spanyolok nem mentek sokra ezzel, adósak maradtak a léleknyugtató újabb góllal. Svájc viszont egy szöglet utáni Akanji-fejessel adott magáról életjelet. Ebben kis is merült az első félidő.

A szünet után beállt a spanyoloknál a horvátok ellen két gólpasszt jegyző Dani Olmo, és a lipcsei középpályással rögtön veszélyesebbek is lettek a spanyol támadások. Svájc továbbra is a pontrúgásaiban bízott. Ferran Torres akrobatikus mozdulattal megszerezhette volna a második spanyol gólt, de eltévesztette a célt. Luis Enrique csapata feltűnően nyugodtan tette a dolgát, Svájc pedig labda nélkül nem sokat tudott kihozni a meccsből. A labda ugyanis alig-alig volt a hátrányban futballozó csapatnál.

Esett az addig sem túl magas színvonal: továbbra is csak az öngól volt az egyetlen kaput eltaláló lövés. Bő fél óra után látványos kontra végén Zuber megtörte a csendet: közeli kísérletét Unai Simon tolta szögletre. Majd a spanyol belsővédő-kettős, Laporte és Pau Torres szerencsétlenkedett össze egy gólt, a két játékosról Freuler elé került a labda, ő azonnal a csapatkapitányt, Shaqirit hozta játékba, aki nyolc méterről az alsó sarokba lőtt.

Xherdan Shaqiri (23) egyenlített
Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Anton Vaganov

A nyolcaddöntőben a horvátok ellen már elherdálta az előnyét a spanyol csapat, ezúttal ugyanez történt, de a játékvezető vagy éppen Freuler a segítségükre sietett. Az Atalanta játékosának szerelési kísérletét kicsit szigorúan piros lappal büntette az angol Oliver játékvezető.

A hajrában a spanyolok igyekeztek, a 84. percben másodszor is eltalálták a kaput, de többször a rendes játékidőben nem. 90 perc alatt nem született döntés, jöhetett a hosszabbítás. Yann Sommer kapus tartotta a lelket a svájciakban az első tizenöt percben. Az eredmény nem változott.

Egykapuztak a spanyolok a hosszabbításban, de az eredmény már nem változott. A 11-eseket a spanyolok rúgták jobban, ők jutottak be elsőként az Eb elődöntőjébe.

Labdarúgó Eb-negyeddöntő mérkőzés, Spanyolország–Svájc 1-1 (1-1, 1-1, 1-0) – 11-esekkel 3-1, 24 460 néző, Szentpétervár, gólszerző: Zakaria (öngól, 8.), illetve Shaqiri (68.). Kiállítva: Freuler (77.)

...

Kövesse az Európa-bajnokságot ITT!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.