A sportlövő Dávid Krisztina bronzérmes lett a tokiói paralimpián

Magyar idő szerint kedd hajnalban megszületett a magyar küldöttség nyolcadik érme a XVI. Paralimpiai Játékokon, Tokióban, miután Dávid Krisztina a harmadik helyen végzett a tízméteres légpisztolyos döntőben.

2021. 08. 31. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A P2 10 méter női légpisztoly SH1 versenyszámban Dávid Krisztina – aki szívműtét közben történt műhiba miatt hatévesen kerekesszékbe került – a 60 lövéses alapversenyben, 570 körrel második lett a 18 fős mezőnyben. A nyolcas döntőben tíz lövést követően a negyedik helyen állt, majd visszább csúszott, de aztán szépen feljött, és végül 210,5 körös eredménnyel a harmadik helyen végzett. Dávid Krisztina 2014-ben vb-második, öt éve, a riói paralimpián ötödik, 2018-ban Európa-bajnok volt.

– Nagy siker ez most, éreztem, hogy bennem van. De azt is tudtam, hogy rengeteg energiát bele kell majd rakni, hogy sikerüljön. A képességeim megvoltak és megvannak hozzá, de egy paralimpián versenyezni hatalmas kihívás. Ez okozta a nehézséget. Az élet ezt igazolta is, hiszen például sikerült paralimpiai bajnok előtt végeznem. Ez a verseny most nem is a lövészetről szólt, hanem arról, hogy miként tudom kontrollálni az érzéseimet, a gondolataimat, amikor elindul a pulzus felfelé. Úgyhogy nagyon elégedett vagyok, hogy érmet tudtam nyerni. Az 570 körös alap nagyon jó eredménynek számít ebben a mezőnyben. Az elejét jobban megtoltam, utána már arra figyeltem, hogy maradjon energiám a döntőre is. A fináléban csak magamra koncentráltam, hogy a légzésem rendben legyen. Nem is akartam hallani, hogy hányadik helyen állok verseny közben, csak azzal foglalkoztam, hogy a technikám rendben legyen – nyilatkozta Dávid Krisztina a Magyar Sportlövők Szövetsége hírlevelében.

 

A P1 10 m férfi légpisztoly SH1 versenyszámában Gurisatti Gyula 542 körrel a 24. helyezést érte el. A döntőbe kerüléshez 564 kör kellett. Az 55 éves, egykori uszonyos- és búvárúszó, aki tájékozódási búvárúszásban világ- és Európa-bajnok, 1999-ben egy búvárpalack felrobbanása miatt mindkét lábát elveszítette térd alatt.

Konkoly Zsófia a kilencedik helyen végzett 100 méteres gyorsúszásban. A 19 éves pécsi versenyző – akinek nem fejlődött ki rendesen a jobb karja – a második futamban harmadik lett 1:04,86 perccel, de az elsőben is akadt nála két jobb, a harmadikban pedig négyen úsztak gyorsabban, így éppen lemaradt a fináléról. A döntőhöz 35 századdal kellett volna jobb időt elérnie. 

Az S9-es kategóriában szereplő magyar úszó múlt szerdán ezüstérmet szerzett 400 méter gyorson, vasárnap ötödik lett a sérültségi besorolás alapján 34 pontos 4×100 méteres gyorsváltó tagjaként, hétfőn pedig hatodikként végzett 100 m háton. A későbbiekben még 200 méter vegyesen és 100 méter pillangón indul Tokióban. 

Wermeser Zsombor a hetedik, Ocelka Róbert pedig – guide-jával, Nagy Gergellyel  a nyolcadik helyen végzett a kerékpárosok országúti egyéni indításos időfutamában

Borítókép forrása: Facebook/Hungarian Shooting Federation

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.