Alonso, Hamilton és Vettel is kifakadt a belga futam után

A Formula–1-ben versenyző pilóták jó részének nem volt ínyére az, hogy az első tíz helyezett pontot kapott a vasárnapi, valójában nem lezajlott Belga Nagydíj után, amelyet hivatalosan Max Verstappen nyert meg George Russell és Lewis Hamilton előtt.

Magyar Nemzet
2021. 08. 30. 13:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az időjárás közbeszólt, a heves zivatarok miatt több mint háromórás késéssel rajtolt el a száguldó mezőnye Spa-Francorchamps-ban. Az érdemi versenyzésre a kedvezőtlen időjárás miatt esély sem volt a Belga Nagydíjon, de a Formula–1 vezetése úgy döntött, a biztonsági autó mögött mégis pályára küldi a versenyzőket két kör erejéig, aminek révén az első tíz helyezettet a megszokott pontszámok felével megjutalmazhatja.
 

Utóbbival a döntéshozók egy sor pilótát – köztük Sebastian Vettelt és Fernando Alonsót is – magukra haragítottak, akik nem értettek egyet azzal, hogy versenyzés híján nem maradt el a pontosztozkodás.
 

– Ez egy vicc. Ha az időmérős teljesítményt akarták pontokkal díjazni, megtehették volna. De ma mit tettünk meg a pontokért? Nem tudom. Azt hittem, hogy a versenytáv huszonöt százalékát kell megtennünk a pontosztáshoz. Ebből is látszik, hogy milyen öreg vagyok – mondta a 34 éves Vettel. – Én az ötödik helyen autóztam, alig láttam valamit. Nagyon kellett figyelnem, hogy ne menjek neki Danielnek (Ricciardo – a szerk.), mert a piros fényeket csak az utolsó pillanatban lehetett észrevenni. Hátrébb még rosszabb lehetett a helyzet. Mindig az az elsődleges szempont, hogy a versenyzők biztonságban legyenek, ma ezért nehéz döntéseket kellett meghozni. Szerintem jó döntés született a futam lefújásával, hiszen már kezdett sötétedni is.

 

Vettel szavaihoz csatlakozott a kétszeres vb-győztes Fernando Alonso is.
 

– Csak azzal nem értek egyet, hogy miért kellett két kört teljesítenünk, hogy aztán a pontok felét kiosszák nekünk, miközben egy normális versenykört sem tettünk meg. Esélytelen volt ilyen körülmények között versenyezni. Így sok pilótának nem volt esélye a pontszerzésre, köztük nekem sem, én a tizenegyedik lettem. Sokkoló az egész – értékelt a spanyol. – Amiatt tettünk meg három kört, hogy pontokat oszthassanak, hiszen a körülmények ugyanolyanok voltak, mint korábban. Egy furcsa show lett a vége az egésznek.

Fotó: MTI/AP/AFP/John Thys

 

Alonso a futamra kilátogatott nézők felé is kifejezte sajnálatát, a hétszeres világbajnok szerint pedig a szurkolók megérdemlik, hogy visszatérítsék nekik a belépőjegyek árát.

 

– A pénz beszél, ez erre az esetre is igaz. Csak emiatt indult el a verseny és teljesítettünk két kört, így mindenki megkapja a pénzét. Szerintem a szurkolóknak is meg kellene kapniuk, hiszen sajnos nem láthatták azt, amiért előzetesen fizettek. Sajnálatos, hogy nem futhatjuk le a versenyt hétfőn. Imádom ezt a pályát, nagyon szomorú vagyok, hogy nem versenyezhettünk itt. A mai nem volt igazi verseny – vélekedett a harmadik helyen végzett Lewis Hamilton. – Úgy vélem, a sport ma rossz döntést hozott. Természetesen mi versenyezni akartunk. Legalább két kört kellett megtenni ahhoz, hogy ez egy futamnak számítson, és a két leállás közti szünetben folyamatosan esett. Egyetlen ok miatt küldtek ki minket, ezért is sajnálom a nézőket – tette hozzá a Mercedes világbajnoka.

 

A futamgyőztes nem panaszkodott a pontosztozkodás miatt, bár elmondta, nem így akart nyerni.

 

– Sajnálatos, hogy nem tudtunk versenyezni, de a körülmények nagyon rosszak voltak. Ha elkezdtük volna három órakor, akkor még jobb esélyeink lettek volna, de utána már nagyon vizes volt a pálya – magyarázta a holland versenyző. – Persze ez is egy győzelem, de az ember nem így akar nyerni. Minden tiszteletem a szurkolóké, akik végig kitartottak a pálya mellett, miközben egész nap hideg volt, esett az eső és fújt a szél. Ők az igazi győztesek.
 

Na és persze George Russell, akit a mezőny egyik leglassabb autójával a második helyen „intettek le”, így a fiatal brit első alkalommal pezsgőzhetett a dobogón a száguldó cirkuszban. 
 

– Akármi történt is, én boldog vagyok. A legutóbbi futamon, a harmadik idényünkben szereztünk először pontot közösen a Williamsszel, most pedig a Belga Nagydíj dobogójára értünk. A munka nagy részét tegnap végeztük el, fantasztikus, hogy ilyen jutalom járt érte. Talán nem vagyok annyira boldog, mintha egy normál futam esetében lennék, de amikor visszamentem a srácokhoz a garázsba, a trófea és a pezsgő nálam volt. Az biztos, hogy sokáig fogunk erre emlékezni.

 

Nem ők az egyetlenek.

 

 Végeredmény, Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps (a pontszerzők):
  1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 3:27.071 perc
  2. George Russell (brit, Williams) 1.995 másodperc hátrány
  3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 2.601 mp h.
  4. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 4.496 mp h.
  5. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 7.479 mp h.
  6. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 10.177 mp h.
  7. Esteban Ocon (francia, Alpine) 11.579 mp h.
  8. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 12.608 mp h.
  9. Nicholas Latifi (kanadai, Williams) 15.485 mp h.
10. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 16.166 mp h.
    pole pozíció: Verstappen

 

Borítóképen: Lewis Hamilton (balra), George Russell (középen) és Max Verstappen a biztonsági autó mögött. Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.