Elhagyták a főnököt, de nincs baj, ha a nyúl viszi a puskát

Nem kis meglepetésre pénteken egy felvezetőember, a francia Florian Sénéchal (Deceuninck–Quick-Step) nyerte meg a Vuelta 13. szakaszát. Az összetettben továbbra is a norvég Odd Christian Eiking (Intermarché–Wanty) vezet.

2021. 08. 27. 18:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugodt napnak ígérkezett a spanyol kerékpáros-körverseny, a Vuelta 13. szakasza, a Belmez és Villanueva de la Serena közötti 203,7 kilométert sík terepen kellett megtennie a mezőnynek. Ez sprintbefutót sejtetett, ebben pedig a nagy formában levő Fabio Jakobsen (Deceuninck–Quick-Step) sikerét. A holland már két szakaszt nyert az idei Vueltán, a legnagyobb ellenfelének számító, ugyancsak duplázó belga Jasper Philipsen (Alpecin–Fenix) pedig már szerdán kiszállt a versenyből, nem állt oda a rajthoz, mert előző éjjel belázasodott. 

A pénteki napon három spanyol – Diego Rubio (Burgos–BH), Alvaro Cuadros (Caja Rural–Seguros RGA) és Luis Angel Mate (Euskaltel–Euskadi) – a rajt után meglépett a  többiektől, a trió azonban nagyon nem tudott elhúzni, a legnagyobb különbség, amit összehozott, szűk három perc volt. Hatvan kilométer volt hátra, amikor egy oldal- és szembeszeles rész némileg szétszaggatta a mezőnyt, de aztán rendeződött a boly. Huszonnyolc kilométerrel a vége előtt pedig utolérték a három szökevényt. Tíz kilométerrel a vége előtt a pontversenyben vezető, így a zöld trikóban tekerő Jakobsen behúzta a szakasz részhajráját, újabb húsz pontot kapott, és ezért nem is kellett strapálnia magát, mert mások nem szálltak vele versenybe. 

Kisvártatva pedig a végén jött a mezőnyhajrá, és jött a Deceuninck–Quick-Step félelmetes vonata, hogy felvezesse a befutót Jakobsennek. A holland azonban váratlanul háromszor is leszakadt csapata soráról, s bár kétszer visszakapaszkodott, harmadszorra már nem tudott. A hatalmas tempót menő társai sokáig nem vették észre, hogy a „főnök” nem jön mögöttük, ellenben az olasz Matteo Trentin (UAE Team Emirates) köszönte a lehetőséget, hogy a szélárnyékukban tekerhet a kerekükön. A Deceuninck–Quick-Step azonban ezt nem hagyta annyiban, és a felvezető embereik leggyorsabbja, a francia Florian Sénéchal kilőtt, és ő nyerte meg a szakaszt a ravaszkodó Trentin előtt. A 28 éves Sénéchal a Grand Tourokon (Tour de France, Giro d’Italaia, Vuelta) az első szakaszgyőzelmét aratta. Ilyen, amikor a nyúl a viszi a puskát!

– Megcsináltuk a tökéletes felvezetést Fabiónak, de szólt a rádión, hogy lemaradt. Őrület, hogy én nyertem! – mondta Sénéchal. 

– Próbáltam felzárkózni, de a lábaim már nem bírták, ezért mondtam Floriannak, hogy csinálja meg ő – avatott be a részletekbe Jakobsen.

A szakasz további érdekessége volt, hogy az összetett hetedik helyén álló kolumbiai Egan Bernal (Ineos Grenadiers) a tizedik helyen hat másodperces hátránnyal ért be, de öt másodpercet vert a riválisaira. Ami nem sok, de a Giro d’Italia idei győztesének végre lett némi sikerélménye.

Az összetettben továbbra is a norvég Odd Christian Eiking (Intermarché–Wanty) vezet.

Vuelta, 13. szakasz, Belmez–Villanueva de la Serena, 203,7 km:
1. Florian Sénéchal (francia, Deceuninck–Quick-Step) 4:58:23 óra
2. Matteo Trentin (olasz, UAE Team Emirates) azonos idővel
3. Alberto Dainese (olasz, DSM) 2 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Odd Christian Eiking (norvég, Intermarché–Wanty) 50:31:52 óra
2. Guillaume Martin (francia, Cofidis) 58 másodperc hátrány
3. Primož Roglič (szlovén, Jumbo–Visma) 1:56 perc hátrány

Szombaton a Don Benito és Pico Villuercas közötti 165,7 kilométer megtétele és hegyi befutó vár a 76. Vuelta a Espana mezőnyére. A 3417 kilométer össztávú viadal jövő vasárnap Santiago de Compostelában, a híres Szent Jakab-zarándokút – ismert nevén El Camino – záróállomásán ér véget.

Borítókép: Florian Sénéchal a célban. Fotó: Twitter/Deceuninck–Quick-Step    
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.