Íme a Young Boys, az utolsó akadály a Fradi előtt! + videó

A Ferencváros 2-1-es összesítéssel túljutott a Slavia Prahán, így már csak egy párharcot kell megnyernie ahhoz, hogy akárcsak tavaly, idén is ott legyen a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében. A selejtező rájátszásában az utolsó akadály a svájci Young Boys.

Forrás: NSO.HU2021. 08. 11. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnokok Ligája 2021/22-es kiírásában a Ferencváros a selejtező első fordulójában 6-1-es összesítéssel ejtette ki a koszovói Pristinát, a Young Boysnak ebben a körben még nem kellett pályára lépnie. A másodikban, amelyben az FTC 5-1-gyel jutott túl a litván Zalgirisen, a svájci bajnok a Slovan Bratislavát intézte el. Az első, pozsonyi találkozó 0-0-ra végződött. A visszavágón a Young Boys a 49. percben már 3-0-ra vezetett, de a 62. percben 3-2 állt az eredményjelzőn. Így a hazai szurkolók nem lehettek nyugodtak, de több gól már nem esett, a svájciak 3-2-es összesítéssel továbbmentek.

A selejtező harmadik fordulójában a román CFR Cluj együttesével találkoztak, és a  kolozsvári meccsen úgy játszottak 1-1-et, hogy a 4. percben hátrányba kerültek, és a 93. percben egyenlítettek. A keddi visszavágón a CFR a 4. percben megint előnyhöz jutott, szünetben azonban már a svájciak vezettek 3-1-re. S ez maradt a végeredmény a meccsen, amelyen a vendégek a 63. percben emberhátrányba kerültek.

 

A találkozó összefoglalója a Youg Boys Twitter-csatornájára is felkerült:

 

 

A Young Boys az előző kiírásban a BL-selejtező harmadik körében idegenben 3-0-ra elveszítette a dán Midtjylland elleni egymeccses párharcot. Az Európa-ligába átkerülve viszont túlélte a csoportkört, a 32 között 6-3-as összesítéssel kiverte a Bayer Leverkusent, otthon 4-3-ra, majd idegenben 2-0-ra győzte le. A nyolcaddöntőben aztán már nem bírt az Ajax Amsterdammal, idegenben 3-0-ra, otthon 2-0-ra maradt alul a hollandokkal szemben. Ám az amszterdami meccsen egy órán keresztül jól tartotta magát, az Ajax góljai a 62., a 82. és a 92. percben születtek.

 

Az Nso.hu összeállítása alapján érdekességek a Young Boysról:

 

Az 1898-ban, a berni Old Boys („Öregfiúk”) neve nyomán Young Boysra („Fiatal srácok”) keresztelt klub korábban még sohasem találkozott tétmérkőzésen az FTC-vel. Felkészülési találkozóra is legutóbb 1966-ban került sor a két gárda között, akkor a zöld-fehérek 3:2-re nyertek.

A csapat hazai mérkőzéseit az 1954-es vb-döntőnek (NSZK–Magyarország 3:2) helyet adó Wankdorfstadion azonos nevű utódjában játssza.

A sárga-fekete színeket viselő csapat játékosa volt az 1937–1938-as idényben az egykori francia élvonalbeli gólkirály (1934), Lukács István.

A Young Boys legutóbb 2014-ben csapott össze magyar ellenféllel tétmeccsen: az akkori bajnoki címvédő DVSC az Európa-liga rájátszásában, Bernben 3–1-es vereséget szenvedett, míg a Nagyerdei Stadionban rendezett visszavágón gól nélküli döntetlen született. 

A svájci bajnokság legutóbbi négy kiírását megnyerő alakulat kerete a Transfermarkt adatai alapján mintegy 62 millió eurót ér – a Ferencvárosé nagyjából 35 milliót –, ám nagy következtetéseket nem érdemes ebből levonni, hiszen a magyar klubfutball történetének előző éveiben is bőven volt példa arra, amikor a jóval többre értékelt csapat a vártnál rosszabb, az alacsonyabbra taksált pedig jobb eredményre volt képes.

A gyakran YB-nek rövidített klub legértékesebbnek tartott játékosa, a kameruni Jean-Pierre Nsame (7 millió euró) jelenleg Achilles-ín-sérüléssel bajlódik, így az FTC ellen biztosan nem lép pályára. A rangsor második helyén álló Jordan Siebatcheu-ra (5 millió euró) viszont komolyan fel kell készülniük a zöld-fehérek védőinek: a gólerős amerikai támadó a CFR Cluj ellen kedden kétszer is betalált.

 

A Young Boys három ásza: a második gólt szerző Nicolas Ngamaleu, Ulisses Garcia és a duplázó Jordan Siebatcheu.

 

 

Fotó: MTI/EPA/Keystone/Peter Schneider

 

A Slavia Praha–FTC találkozó után Dibusz Dénes és Botka Endre is nyilatkozott, cikkünkben pedig videón is látható, milyen hangulatot teremtettek a zöld-fehér szurkolók a csapat szállodája előtt.

 

BL-selejtező, rájátszás:

Augusztus 18.: Young Boys (svájci)–FTC
Augusztus 25.: FTC–Young Boys

A mérkőzések pontos kezdési időpontjai még nem ismertek.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.