Majkának négy év után jött össze újra egy komoly siker

A lengyel Rafał Majka (UAE Team Emirates) nyerte a spanyol országúti kerékpáros körverseny 15. szakaszát, az összetettben a norvég Odd Christian Eiking (Intermarché–Wanty) őrzi az előnyét.

Magyar Nemzet
2021. 08. 29. 17:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akárcsak múlt vasárnap, a spanyol kerékpáros körverseny első szünnapja előtt, úgy ma a második előtt is hegyi szakasszal dolgoztatták meg a szervezők a mezőnyt: a Navalmoral de la Mata és El Barraco közötti 197,5 kilométeren közel négyezer méter szintkülönbséget kellett leküzdeni. A 15. szakasz négy kategorizált emelkedőt tartalmazott: az 1350 méter magas Alto de la Centenera (1. kategória, 15,1 km, 5,3 százalékos meredekség), az 1226 méteres Puerto de Pedro Bernardo (2. kategória, 9,1 km, 5,1 százalék), az 1570 méteres Puerto de Mijares (1. kategória, 20,4 km, 5,5 százalék) és az 1110 méteres Puerto San Juan de Nava (3. kategória, 8,6 km, 4 százalék) várt a versenyzőkre, a befutót pedig egy lejtős fennsíkon jelölték ki 1040 méteren. Az már szombaton eldőlt, hogy Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) a Vuelta harmadik hetéből már nem kér, a 2019-es Giro d’Italia győztese, aki idén megnyerte a svájci körversenyt, a tokiói olimpián pedig a mezőnyversenyt, a 14. szakaszon feladta a Vueltát. Az ecuadori bringás a 49. helyről szállt ki a mezőnyből. 

A vasárnapi etap előtt immár a hatodik napon indulhatott az összetett versenyben vezetőt megillető piros trikóban a norvég Odd Christian Eiking (Intermarché–Wanty), akinek 54 másodperc volt az előnye a francia Guillaume Martin (Cofidis), s 1:36 perc a spanyol körversenyt 2019-ben és 2020-ban is megnyerő szlovén Primož Roglič (Jumbo–Visma) előtt. A Vueltát vasárnap 33,8 kilométeres egyéni időfutam zárja, ami Roglič műfaja, ő nyerte a tokiói olimpiát is, így akárcsak szombaton, vasárnap sem sürgette az idő, hogy az élre ugorjon. 

Az összetett élbolyában levő versenyzőket nem zavarta, hogy a jócskán mögötte levők közül jó néhányan megszökjenek, így a főmezőny előtt több kisebb csoport is összeállt, a Puerto de Mijares tetejére pedig a lengyel Rafał Majka (UAE Team Emirates) 1:45 perc előnnyel ért fel a holland Steven Kruijswijk (Jumbo–Visma) előtt. A különbség Puerto San Juan de Naván sem nagyon csökkent közöttük, s mivel innen már csak egy öt kilométeres lejtős rész volt hátra, Majka nagyon közel került a szakaszgyőzelemhez. S a 31 éves lengyel versenytő meg is nyerte a Vuelta 15. etapját, mégpedig úgy, hogy 126 kilométert volt szökésben, az utolsó 87 kilométert egyedül tette meg! Majkának egyszersmind négy év után lett újra sikerélménye a Grand Tour-versenyeken. Ezt megelőzően 2017-ben éppen a Vueltán nyert szakaszt, még korábban pedig a Tour de France-on hármat.

Az összetettben az első tízben levő versenyzők közül a brit Adam Yates (Ineos Grenadiers) a végén meglógott a riválisaitól, de csak tizenöt másodpercet tudott rájuk verni. De így is maradt a nyolcadik helyen, a piros trikót pedig továbbra is Odd Christian Eiking őrzi az 54 másodperces előnyével. 

Vuelta, 15. szakasz, Navalmoral de la Mata–El Barraco, 197,5 km: 
1. Rafal Majka (lengyel, UAE) 4:51:36 óra
2. Steven Kruijswijk (holland, Jumbo–Visma) 1:27 perc hátrány
3. Christopher Hamilton (ausztrál, DSM) 2:19 p h.
4. Adam Yates (brit, Ineos Grenadiers) 2:42 p h.
5. Giulio Ciccone (olasz, Trek–Segafreado) 2:57 p h.
6. Odd Christian Eiking (norvég, Intermarché–Wanty azonos idővel 

Az összetett élcsoportja: 

1. Eiking 59:57:50 óra
2. Guillaume Martin (francia, Cofidis) 54 másodperc hátrány
3. Primož Roglič (szlovén, Jumbo–Visma) 1:36 perc hátrány 

A hétfői szünnap után kedden a Laredo és Santa Cruz de Bezana közötti 180 kilométer megtétele vár a 76. Vuelta a Espana mezőnyére. A 3417 kilométer össztávú viadal jövő vasárnap Santiago de Compostelában, a híres Szent Jakab-zarándokút – ismert nevén El Camino – záróállomásán ér véget. 

Borítókép: Rafał Majka a célban                                                                                         Forrás: Facebook/La Vuelta/Photo Gomez Sport

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.