Megjárta a lejtőn a szlovének klasszisa, oda a piros trikója is

Az ausztrál Michael Storer (DSM) második szakaszgyőzelmét aratta kedden a spanyol országúti kerékpáros-körversenyen, a Vueltán, amelyen az összetettben eddig vezető szlovén Primož Roglič (Jumbo–Visma) a végén bukott a lejtmenetben, és a piros trikót is elveszítette. De ez nem az esésén múlt.

2021. 08. 24. 17:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tour de France 2019-es győztese, a még csak 24 éves Egan Bernal (Ineos Grenadiers) idén megnyerte a Giro d’Italiát is, és a nyolcadik lehetne a kerékpársport történelmében, aki mindhárom Grand Tourt behúzza legalább egyszer, de a spanyol körversenyen nem a szája íze szerint alakulnak a történések. A kolumbiai bringás a Vuelta keddi, 10. szakaszát csak az összetett ötödik helyéről várhatta, 1:52 perccel elmaradva a 2019-ben és 2020-ban is győztes szlovén Primož Rogličtól (Jumbo–Visma). Ám nem is ez az időkülönbség lehetett aggasztó Bernal szurkolótáborának, hanem az, hogy kedvencüknek éppen ott nem megy, ahol tőle várhatnánk: a hegyekben. Mert sík szakaszon ő biztosan nem fog tudni meglógni a riválisaitól, a Vueltát pedig jövő vasárnap majd egy időfutamverseny zárja; s ebben a műfajban történetesen Roglič nyerte meg a tokiói olimpiát. A szlovén meg is jegyezte, nem teper görcsösen azért, hogy ő viselje az összetettben vezetőt megillető piros trikó; a lényeg az, hogy a végén az ő neve legyen az eredménylista első helyén. 

Kedden a Roquetas de Mar és Rincon de la Victoria közötti 189 kilométeren egy alapvetően sík szakasz várt a mezőnyre, 25 kilométerrel a vége előtt azonban egy második kategóriás, három kilométeren tíz százalékos meredekségű emelkedővel, hogy aztán innen, 600 méterről kelljen lezúdulni a célba tengerszintre. S a technikás, lejtős rész is kihívást jelentett – miként ez be is bizonyosodott.

A nap szökésében 31-en voltak, és amikor ötven kilométerrel a vége előtt tízperces előnyt hoztak össze, a piros trikó virtuálisan már a norvég Odd Christian Eikingre (Intermarché–Wanty) került. Az ausztrál Michael Storer (DSM) a szökevények közül is meglógott, az üldözőbolyból pedig Roglič lépett meg 14 kilométerrel a vége előtt, ám a veszélyes lejtmenetben bukott! Szerencséjére megúszta kisebb sérülésekkel, gyorsan visszaült a kerékpárjára, miután visszatette rá a leesett láncot, így hozzávetőleg tizenöt másodpercet veszített. 

Storer megnyerte a szakaszt – az idei Vueltán a második etapsikerét könyvelhette el –,  Rogličról pedig lekerült a piros trikó, Eking vette át a vezetést az összetettben, a második helyre pedig a francia Guillaime Martin (Cofidis) jött fel. A szlovén versenyzőnek emiatt nem fáj a feje, nem a piros trikó megtartásáért támadott, hanem azért, hogy Bernalra megint ráverjen néhány másodpercet, ami sikerült is neki, már 2:29 perc van közöttük. 

– Nincs nagy bajom, szerencsére nem komoly a horzsolás. Kockázat nélkül pedig nincs győzelem – szögezte le jó kedélyűen Primož Roglič, aki a befutó után vízhűtést kapott.

– Ez a győzelmem még hihetetlenebb, mint az első – kommentálta a szakaszt Michael Storer.

Vuelta, 10. szakasz, Roquetas de Mar–Rincón de la Victoria, 189 km:
1. Michael Storer (ausztrál, DSM) 4:09:21 óra
2. Mauri Vansevenant (belga, Deceuninck–Quick-Step) 22 másodperc hátrány
3. Clément Champoussin (francia, AG2R Citroën) azonos idővel
... 5. Odd Christian Eiking (norvég, Intermarché–Wanty) a. i.
... 12. Guillaume Martin  (francia, Cofidis) 51 mp h.
... 37. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 11:49 perc hátrány 

Az összetett élcsoportja:
1. Eiking 38:37:46 óra
2. Martin 58 másodperc hátrány
3. Roglic 2:17 perc hátrány
4. Enric Mas (spanyol, Movistar) 2:45 p h.
5. Miguel Angel Lopez (kolumbiai, Movistar) 3:38 p h.
6. Jack Haig (ausztrál, Bahrain–Victorious) 3:59 p h.
7. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 4:46 p h. 

Szerdán az Antequera és Valdepenas de Jaén közti 133,6 kilométer megtétele vár a 76. Vuelta a Espana mezőnyére. A 3417 kilométer össztávú viadal jövő vasárnap Santiago de Compostelában, a híres Szent Jakab-zarándokút – ismert nevén El Camino – záró állomásán ér véget. 

(A borítóképen Michael Storer a célban. Fotó: Facebook/La Vuelta/Luis Angel Gomez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.