Sajnos jobb volt a Young Boys, a Fradi elbúcsúzott a BL-től

Ledolgozta a hátrányát a Ferencváros, de a szünet után a Young Boys tudott újítani a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező visszavágóján. A svájci csapat 3-2-re győzött és 6-4-es összesítéssel jutott tovább. A Fradi az Európa-ligában folytathatja.

2021. 08. 24. 23:08
Dibusznak több dolga volt, mint a Young Boys kapusának Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kubatov Gábor nyugodtan ült. A Ferencváros elnöke az Első tíz év című könyvét dedikálta, és bizony nem unatkozott. Kígyózó sorban várakoztak a szurkolók az idény eddigi legfontosabb mérkőzése előtt, hogy megszerezzék a klub első emberének az aláírását. Néhány méterrel arrébb, a stadionban a kezdés előtt bő egy órával ismertette a hangosbemondó a két csapat összeállítását. Peter Stöger a Bernben összeszedett 3-2-es hátrány miatt lépéskényszerben volt, de ez nem jelenthette azt, hogy teletömi csatárokkal a csapatát. Három helyen változtatott az odavágóhoz képest, a sárga lapos Haratin mellett Zubkov és – meglepetésre – a válogatott védő, is kikerült a kezdőből, ami így festett: Dibusz – Wingo, Blazic, Kovacevic, Civic – Zachariassen, Laiduini, Somalia, Uzuni – R. Mmaee, Boli. 


A kezdésre megtelt a Groupama Aréna, csak néhány szék maradt üresen. „Itt küzdeni, hajtani kell” feliratú molinóval üzent a tábor a csapatnak, majd a kezdő sípszó előtt elénekelte a himnuszt. A Fradi nem esett neki az ellenfelének, és ez még enyhe kifejezés. Talán túlpörögtek a játékosok, az okok talán később derülnek ki (ha egyáltalán valamikor…), mindenesetre az első helyzetnél Dibusznak kellett védenie szögletre. A középre tett labdánál pedig elaludt a komplett ferencvárosi védelem, Zesiger teljesen szabadon ugorhatott fel és bólintott az alsó sarokba. Összesítésben: 2-4. Talán éppen ez kellett, varázsütésre feljavult a Fradi játéka, és még az első húsz percben összejött az egyenlítés. Előbb Ryan Mmaee szépen húzogatott a bal oldalon, főleg a visszacsele volt látványos, az egyébként pontatlan középre adását a létező legjobb helyre ütötte ki a svájciak kapusa, Wingo elé. Az amerikai jobb-bekk pedig egyből passzolt az üres kapuba. Az egyenlítő gólra kapufával válaszolt a Young Boys, Garcia kocogtatta meg 18 méterről a jobb kapufa tövét. Ezt megúszta a Fradi, a svájci Fiatal Fiúk viszont nem: a remekül játszó Ryan Mmaee Uzuni szöglete után fejelte be a vezető gólt. A hátrányt eltüntette magyar bajnok, de a védelme olykor hajmeresztő dolgokat művelt: szabadon hagyta kibontakozni a jól lövő svájciakat, de ennek nem látta a kárát az első félidőben.

Fotó: Havran Zoltán

Kísértetiesen hasonló forgatókönyv szerint folytatódott a meccs a szünet után. A Young Boys kezdett veszélyesebben, néhány beívelt labda sorsa nem Dibuszon és a Fradi-védelmen múlt. Az 56. percben megtört a jég: egy középre tett labdát Fassnacht passzolt a kapuba. Ezzel a góllal a svájciak kerültek közelebb a BL-főtáblához. Majd egy szép akció végén csak a kapufa mentette meg a Fradit az újabb svájci góltól. A 65. percben gondolatban talán már a pénteki sorsolásnál jártak a svájciak, amikor Laidouini megkapta a második sárga lapját. Megfogyatkozott a Ferencváros, Wingo rossz ütemű szerelése tetézte a bajt, tizenegyeshez jutott a Young Boys. Dibusz azonban bravúrral védett. Csakúgy, mint Bernben, az emberelőnybe került csapat büntetőt rontott. Meccsben maradt a Fradi. Erőlködött, de komoly helyzeteket nem tudott kialakítani, a Young Boys emberelőnyben átadta a kezdeményezést a magyar bajnoknak, és kontrákra játszott, máskor ügyesen tördelte a játékot. Ebben partner volt Karaszjov játékvezető is, aki furcsa ítéleteivel borzolta a kedélyeket. Fassnacht végleg lezárhatta volna a továbbjutás kérdését, de ziccerben az égbe lőtt. 

A végén Mambimbi góljával a Young Boys megnyerte a meccset, és 6-4-es összesítéssel jutott a Bajnokok Ligája főtáblájára. A Ferencváros az Európa-ligában folytathatja a kupaszereplését. 

Ferencváros–Young Boys 2-3 (2-1), Bajnokok Ligája-selejtező visszavágó mérkőzés, Groupama Aréna, 22 ezer néző. Gólszerzők: Wingo (18.), R. Mmaee (27.), illetve Zeisiger (4.), Fassnacht (56.), Mambimbi (93.) . Továbbjutott: Young Boys (6-4-es összesítéssel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.