Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A brazil hatóság meccs közben akart elvinni négy argentin játékost

Példátlan eset miatt szakadt félbe a dél-amerikai világbajnoki selejtezők legnagyobb rangadója, a Brazília–Argentína mérkőzés. A meccs tizedik percében a brazil egészségügyi hatóság embere négy argentin játékost ki akart venni a találkozóból a karanténszabályok megszegése miatt, a vendégek pedig erre levonultak.

Magyar Nemzet
2021. 09. 05. 22:16
WORLD CUP 2022 MATCH, BRAZIL X ARGENTINA
Fotó: AFP/Marcello Zambrana
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat percig tartott a dél-amerikai rangadó. Ilyen sem volt még: a pályán egyszer csak megjelent egy civil ember, valamit magyarázott, az argentinok le akarták terelni a gyepről, végül ők vonultak le. Kiderült, a brazil egészségügyi minisztérium négy argentin játékosnál azonnali karantént rendelt el, mert két héten belül jártak Angliában, név szerint Emiliano Buendía, Emiliano Martínez, Giovani Lo Celso és Cristian Romero vétett a hatóság szerint a szabályok ellen, és Emiliano Martínez, Romero és Lo Celso helyet kapott a kezdőcsapatban.

 


Az esetnek persze vannak előzményei. Egy júniusi szabályozás szerint Brazíliába csak 14 napos karanténkötelezettség mellett léphetnek be azok, akik a beutazást megelőző két hétben megfordultak Angliában. A helyi hatóságok szerint az argentin labdarúgó-válogatott négy tagja is megtévesztette a határellenőröket, amikor a Brazília elleni vb-selejtezőre utazva letagadták, hogy a szigetországban jártak – aminek így nincs semmi értelme, mert mind a négyen a Premier League-ben légióskodnak, és az útlevelük alapján egyértelmű, nincs két hete, hogy elhagyták Angliát. A dél-amerikai világbajnoki selejtezőket helyi szövetségként szervező Conmebol felvette a kapcsolatot a brazil hatóságokkal, hogy rendkívüli engedélyeket szerezzenek az argentin játékosoknak, sőt a szövetség főtitkára, Gonzalo Beloso arról tájékoztatta a Clarin című lapot, hogy nem is lehetne probléma a futballisták brazíliai tartózkodásából, mivel a vb-selejtezőket buborékrendszerben bonyolítják le, a mérkőzések rendezői, így jelen esetben a Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) pedig vállalta, hogy nem eshet meg olyan, hogy valaki negatív teszteredmények mellett a koronavírussal kapcsolatos bármilyen szabályozás miatt lemaradjon egy meccsről. 

 

Fotó: MTI/EPA/Sebastiao Moreira


Az Olé pedig később megírta, hogy a hatóságok rá is bólintottak a játékosok szereplésére, így mindannyian fel is szállhattak a csapatbuszra. Ehhez képest az Anvisa, a Brazil Egészségügyi Szabályozó Ügynökség (Agencia Nacional de Vigilancia Sanitária) a közleményében ezt írta: „Az Anvisa súlyos egészségügyi kockázatnak tartja a négy játékos okozta helyzetet, ezért felkérte a helyi egészségügyi hatóságokat, hogy rendeljék el a játékosok azonnali karanténját, meg kell akadályozni, hogy bármilyen tevékenységben részt vegyenek, meg kell akadályozni, hogy brazil földön maradjanak.” 

 


Ezt követően jelent meg a meccs hatodik percében az Anvisa munkatársa a gyepen, hogy onnan leparancsolja a négy argentint. A vendégek ezért vonultak le, Lionel Scaloni szövetségi kapitány állítólag azon akadt ki, hogy a küldöttség három napja tartózkodik Brazíliában, és ennyi idő nem volt elég a braziloknak arra, hogy megoldják ezt a helyzetet. jó fél órával a bevonulás után kijött, de már nem mezben, hanem egy szürke fotósmellényben. Ugyanakkor hivatalosan nem történt semmi sem, a játékvezető például nem fújta le a meccset, a mérkőzést közvetítő Premier Sports szerint viszont hivatalosan félbeszakad a mérkőzés, és elindult a busz a stadionhoz az argentin csapatért. 

A Nemzeti Sport vette észre, hogy a La Nacion azt írta, az Anvisa munkatársai nem engedik folytatni a mérkőzést, amíg az argentinok nem cserélik le a kezdőbe nevezett, a karanténszabály kijátszásával vádolt három futballistát. Eközben Lionel Scaloni szövetségi kapitány, és Lionel Messi egyaránt kijelentették, ilyen körülmények mellett az argentinok nem fognak játszani... Végül a dél-amerikai szövetség azt közölte, hogy a találkozót nem lefújták, hanem felfüggesztették, és a FIFA fegyelmi bizottság dönt majd a következményekről. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.