Bravúrra készülnek a szekszárdiak a sepsiszentgyörgyi selejtezőkben

A magyar bajnokság ezüstérmese, az Atomerőmű Szekszárd megkezdi a selejtezőket Sepsiszentgyörgyön, amelyeknek a tétje a női kosárlabda Euroliga csoportköre. Két nehéz ellenféllel szemben kell kiharcolni a bravúrnak számító továbbjutást, kedden este elsőként a török Kayserivel játszik a magyar csapat, szerdán pedig a házigazda Sepsi- SIC lesz az ellenfél.

2021. 09. 21. 9:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy lehetőség előtt áll az Atomerőmű Szekszárd. A magyar női kosárlabda-bajnokság legutóbbi ezüstérmese harmadszor rugaszkodik neki, hogy bejusson a kontinens elitjét magába foglaló Euroligába, és talán a hármas szám szerencsét hozhat neki, mert eddig még nem sikerült túljutnia a selejtezőkön. Az Euroligának már hosszú ideje rendszeres tagja, sőt, meghatározó szereplője a Sopron Basket, amely a legutóbbi három befejezett kiírásban bejutott a sorozat négyes döntőjébe is, és ott egy második, valamint két negyedik helyet szerzett. Nagy bravúr lenne, ha öt év után újra két magyar csapatért is szurkolhatnánk az Európa legrangosabb kupájáért zajló harcban, akkor ez a győrieknek sikerült.

Ezúttal a FIBA hármas csoportba sorolta be a Szekszárdot, amely kedden és szerdán estétől Sepsiszentgyörgyön próbálja meg kivívni ezt a bravúrt. Az ellenfelei sorrendben a török Kayseri és a Sepsi-SIC lesz a Sepsi Arénában, mindkét mérkőzés 18 órakor lesz, csütörtökön pedig a két vetélytárs csap össze. Ha a magyar együttes mindkét meccsét megnyeri vagy elveszíti, akkor nincs min izgulni a harmadik napon, más esetben akkor dől majd el, a háromból melyik csapat jut be az Euroligába.

 

 

A szekszárdiak vasárnap indultak el, és hétfőn már a Sepsi Arénában edzettek. A múlt héten rangos ellenfelekkel játszottak egy tornán a horvátországi Porecben, az orosz Jenyiszej Krasznojarszkot legyőzték, az olasz Veneziától és a Schiótól kikaptak, de az előbbitől csak nagyon szoros küzdelemben szenvedtek vereséget. A magyar csapat önbizalmat meríthet abból is, hogy már nem számít zöldfülűnek a nemzetközi porondon, a tavasszal a második számú sorozatban, az Európa Kupában bronzérmet nyert. 

A sorsdöntő mérkőzések előtt a csapat egyik kulcsemberének, Studer Ágnesnak az állapota okoz fejfájást Djokics Zseljko vezetőedzőnek. Erről és a torna esélyeiről ezt nyilatkozta a klub honlapjának:

– Erős ellenfelekkel játszottunk, tanulságos volt a torna, sokat fejlődött és tanult a csapat ebből a három összecsapásból. Ám ott egy másik oldal is, hiszen a bokaműtétje után visszatérő Studer Ágnesnél sokkal több játékpercre számítottunk, az első meccsen tíz, aztán húsz percet bírt, végül nem játszott. Valahol kellemetlen, hogy az első számú irányítónk csak ennyit lehetett parketten, no meg az is, hogy Gereben Lívia egyáltalán nem tudott játszani. Sajnos az egészség faktor lett, de annak nagyon örülök, hogy aki ép és egészséges, az bátran és jól játszik. A fő célunk a selejtezőkön az, hogy tudjuk a saját ritmusunkat és a saját szisztémát erőltetni, mert akkor tudunk dominálni még nálunk erősebb együttesek ellen is, ezt láthattuk időnként Porecben is. A Kayseri szépen elbújt előlünk, hiszen míg a mi összes meccsünk látható volt, a törökök két felkészülési találkozójáról nem készült felvétel. Horváth Zsófia ragyogó egyéni videókat rakott össze a játékosairól, egyelőre abból készülünk. A Sepsiről vannak felvételek, de velük később foglalkozunk. A legfontosabb az lesz, hogy nagy önbizalommal játsszunk, hinni kell magunkban, mert tehetségesek vagyunk, és ha a saját taktikánkat érvényesíteni tudjuk, bárkit sikerülhet megverni!

A Szekszárd első ellenfele, a Kayseri a török bajnokság legutóbbi 10. helyezettje volt, és a nyáron szinte teljesen kicserélődött. Abból a csapatból, amelyet januárban az Európa-kupában 17 ponttal megvert a tolnai együttes Győrben, mindössze három török játékos maradt... Vagyis az összes légiós új, az edző a régi, a török Ayhan Avci előszeretettel variálja csapata védekezését. Horváth Zsófia, a Szekszárd másod­edzője szerint a videofelvételekből kiderült, a gyűrű alatt sebezhető az együttes, amelynek a kinti dobói jók, s alapvetően a hárompontosokra építenek. 

A torna győztese tehát bejut az Euroligába, a második és a harmadik helyezett pedig az Európa Kupa csoportkörében vehet majd részt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.