Egy kicsi holland vezérli a párizsi óriásokat Veszprémben

A Paris Saint-Germain világsztárokkal teletűzdelt férfi-kézilabdacsapata lesz a Telekom Veszprém vendége csütörtök este a Bajnokok Ligája nyitófordulójában. Az együttes érdekessége, hogy egy csupán 176 centi magas holland irányító. Luc Steins vezeti a francia óriásokat.

Jocha Károly
2021. 09. 16. 9:30
null
Luc Steins hat gólt dobott a Szegednek a BL-meccsen Fotó: Ujvári Sándor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luc Steins képességeit az előző idényben azzal ismerték el a francia bajnokságban, hogy őt választották meg az év irányítójának. A kétméteres óriások között mindössze 176 centis játékos ezen a poszton a világ legjobbjai közé verekedte magát: rendkívül gyors és sokszor kiismerhetetlen a játéka. A 26 éves holland játékossal a veszprémi mérkőzés előtt tudtunk beszélni.

– Az édesanyám, Mirjam Grond első osztályú játékos volt a Valkenburg Iason csapatában, az egykori magyar világbajnok kézilabdázónő, Ignácz Ilona volt az edzője – elevenítette fel a kezdeteket. – Már kisgyerekként elvittek szüleim az edzéseikre és így hamar megtetszett nekem ez a játék. Rövid kitérőt tettem ugyan a kerékpározás és a tenisz irányába, de hamar kikötöttem a kézilabdázás mellett. Első edzőm édesanyám volt, és igen gyorsan a Sittardia Lions élvonalbeli csapatáig jutottam. 

Luc Steins idővel azért igazolt Franciaországba, mert a francia bajnokság természetesen sokkal erősebb a hollandnál.

– Az edzőktől is többet tanulhattam. Különösen Benjamin Braux es Philippe Gardend csiszolta tovább a képességeimet, de a jelenlegi edzőm, Raul Gonzales technikai és taktikai téren az összes eddigi mesterem közül magasan a legjobb. Egyébként a Toulouse együtteséből vettek kölcsön, amikor Nikola Karabatic komoly sérülést szenvedett. Nagyon hamar feltaláltam magamat a világ egyik élcsapatában, ahol elsősorban gyorsaságom révén és meglehetős nehezen kiismerhető lábmunkámmal igyekszem mások számára minél több helyzetet kialakítani. Persze ha adódik lehetőségem a góllövésre, azt próbálom én is kihasználni. 

Luc Steins a pályafutása során már találkozott magyar csapattal.

– Egy immár hatéves emléket őrzök magamban, amikor Angliában a junior világbajnokság selejtezőjében egy góllal legyőztük a magyarokat, amihez én kilenc góllal tudtam hozzájárulni. Az én szememben Magyarország egy top kézilabdaország. A januári Európa-bajnokságon egy csoportba kerültünk a vendéglátó magyarokkal, Hollandiának nagyon nehéz dolga lesz. 

A holland játékos persze ma este is elsősorban a csapat érdekeit tartja szem előtt.

– Bár minden játékos szeret gólokat lőni, én nem elsősorban a saját találataim elérésére koncentrálok. Ha nyerne a PSG, akkor meg végképp nem érdekelne, sikerül-e bevennem a veszprémiek kapuját.

Luc Steins búcsúzóul még elmondta, mindent elkövet annak érdekében, hogy minél jobb játékossá váljon. Ezért vásárolt Hollandiában 500 euróért egy olyan mintaedzésprogramot, amely a kézilabdázáshoz leginkább szükséges fizikai képességek optimális kifejlesztését szolgálja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.