Ez a bosszúság: párosunk egy hellyel maradt le a téli olimpiáról

A múlt hét végén egy hellyel maradt le az olimpiai kvótaszerzésről a műkorcsolyázók és a jégtáncosok oberstdorfi pótkvalifikációs versenyén, a Nebelhorn Trophyn a Janovszkaja Anna, Lukács Ádám jégtánckettős.

Forrás: MOKSZ2021. 09. 27. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar műkorcsolyázók közül csak egy páros indulhat a jövő februári pekingi téli olimpián, miután az obertsdorfi pótkvalifikációs versenyen nem sikerült indulási jogot szereznünk. A Nebelhorn Trophyn a nőknél hat, a férfiaknál hét, a párosoknál három, a jégtáncosoknál négy kvótát osztottak ki. A női mezőnyben Láng Júlia a 16., a férfiben Csernoch András a 21., majd a jégtáncosoknál a Janovszkaja Anna, Lukács Ádám kettős a 6. helyen végzett, így egyikük sem járt sikerrel. Páros műkorcsolyázásban a Scsetyinyina Julija, Magyar Márk duó korábban a stockholmi világbajnokságon megszerezte a kvótát a 14. helyével. 

A Janovszkaja Anna, Lukács Ádám jégtánckettős az első számú tartalék lesz az olimpián. Duónk a Nebelhorn Trophyn a ritmustánc után a nyolcadik helyen állt, a cél pedig az ötkarikás kvóta elnyeréséért az ötödik hely megszerzése volt. (Az előttük álló német kettős már kijutott Pekingbe, velük nem kellett számolni a versenyfutásban.) Bár a mieinknek a kűrben az egyik emelésük és a lépéssoruk sem úgy sikerült, mint két hete a Lombardia Trophyn, valamint Lukács hibázott a twizzle-sorban, az egylábas lépéssorban javítani tudtak, és az elemekre kapott kiviteli értékeik is magasabbak voltak, mint az olaszországi versenyen. A Hoffmann Korcsolya Akadémia jégtáncosai két hellyel jöttek feljebb, a hatodik helyük pedig azt jelenti, hogy éppen lemaradtak az olimpiai kvótáról.

– Annak ellenére, hogy a ritmustánc eredménye nem volt elég a kvalifikációhoz, határozottan úgy éreztük, egy igazán erős, magabiztos kűrrel van esélyünk, hogy megszerezzük a kvótát – mondta el Lukács Ádám a magyar szövetség (MOKSZ) honlapján. – Tudtuk, hogy nem lesz könnyű, hogy tökéletes kűr szükséges hozzá. Nem sikerült. Nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, de büszkén hagyjuk magunk mögött a versenyt, mert a bíróktól, más edzőktől és versenyzőktől is rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk a programjainkat illetően. S tudjuk, hogy nemcsak mi, az edzői csapat, a szövetség, a szüleink, mindenki megtett mindent annak érdekében, hogy meglegyen a kvóta. És ha megnézzük a pontszámokat, az utolsó kvótát érő helytől nagyon messze voltunk, vagyis a hibák nélkül sem értünk volna fel az ötödik helyre. Az, hogy első számú tartalékok vagyunk, persze ad némi reményt. Ugyanakkor, miután több mint négy évig dolgoztunk valamiért, ami nem sikerült, ez most az a helyzet, amikor feldolgozva az átélt eseményeket meg kell hozni bizonyos döntéseket. Ez az, ami ránk vár most – jegyezte meg Lukács Ádám, aki a következő hetet Budapesten tölti a családjával, majd követi Janovszkaja Annát Moszkvába, hogy folytassák a felkészülést a szezon további versenyeire – elsőként az október 14–17. között sorra kerülő Budapest Trophyra. 

Ugyancsak a hazai rendezésű nemzetközi eseményen láthatjuk legközelebb Láng Júliát, aki a rövid program után azt mondta, sokat jöhet előre kűrjével, és így is tett: a magyar bajnok korcsolyázónő egy szép dupla axel, tripla toeloop kombinációval kezdett, és bár utána sok ugrását hiányosnak találta a technikai panel, anyagerős program-összeállításának köszönhetően a kűrben 12. lett, így összesítésben nyolc helyet javítva a 16. helyen fejezte be idei első versenyét. A Pavuk SE műkorcsolyázója a hét közepétől ismét Moszkvában folytatja edzéseit.

Borítóképünkön a Janovszkaja Anna, Lukács Ádám jégtánckettős. Forrás: MOKSZ 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.